Vita viner i Europa

Ett riktigt krispigt vitt vin en ljummen sommarkväll är ju för trevligt! Håller ni inte med? Oavsett om du kommer att befinna dig i Sverige eller runtom i Europa i sommar, så finns det ett par vita viner du med säkerhet kommer att stöta på. På en vinlista nära dig, eller på tavernan vid medelhavet. Låt oss kika närmre på vita vinernas guldkorn – nu när vitvinssäsongen äntligen är här!

Frankrike

Om franska viner står högt bland dina favoriter, så kan du räkna med två klassiker som alltid kommer att finnas med (inte minst på vinlistorna i Sverige), nämligen Sancerre och Chablis. Sancerre, som är ett litet vinområde i regionen Loire, görs på Sauvignon Blanc. Chablis, tillhörandes regionen Bourgogne, består av Chardonnay. Båda är torra, härligt krispiga, bjuder på en hög syra och är det perfekta glaset precis som det är, till skaldjur eller lättare sommarmat.

Grekland

Vackra Santorini har satt druvan Assyrtiko på vinkartan och fler och fler viner hittar till våra hyllor i Sverige. Det vin som görs på druvan är oftast torrt, men samma druva används också för att göra ett sött dessertvin som isåfall heter Visanto. Torra viner på Assyrtiko är absolut ett givet vin till sommarens sallader!

Står Grekland på resebiljetten är Retsina nästintill kutym att beställa in minst ett glas av. Vinet får sin speciella smak av torkad kåda som tillsätts under alkoholjäsningen. Tack och lov har Retsina fått ett bättre rykte tack vare ett uppsving bland vinproducenterna som idag gör högkvalitativ Retsina istället för det tidigare billiga och dåliga vinet som många främst erbjöd till turister.

Italien

Italien har otroligt många lokala druvor, där en hel del förmodligen är okända för de flesta här. Pinot Grigio känner däremot många till, som i de bästa fall smakar som Italien i ett glas och där sinnena snabbt tar dig till italienska landsbygden där vinet ackompanjeras av en pasta pomodoro. Befinner du dig i Italien är det värt att hålla utkik efter druvorna Garganega, Verdicchio, Greco och Fiano. Dessvärre är dem desto svårare att få tag på i god kvalitet i Sverige, så det gäller att passa på om du planerar en resa dit. När det gäller att matcha vinet till mat är det både enklast och godast att hålla utkik efter byns specialiteter, eftersom det är vanligast att varje region har sina lokala druvor.

Spanien

Den spanska druvan som gjort störst avtryck är Albarino och hittas främst i Galicien, i nordvästra Spanien. Vinerna blir krispiga tack vare en härlig syra och mineralitet. Albarino smakar underbart till fisk och skaldjur alla kategorier. Det görs både i lättare stil som passar perfekt till ceviche, och andra lätta fiskrätter och kraftigare som passar till paella och motsvarande.

Portugal

Landet som klättrar upp på topplistan vad gäller viner, såväl som resor, förknippar kanske de flesta fortfarande med Portvin. Men Portugal är så mycket mer än starkvinet! En druva som har blivit väldigt populär är Alvarinho (yes kärt barn har många namn, Albarino heter druvan i Spanien). Det främsta vinområdet är Vinho Verde där vinerna oftast är lätt pärlande, har lägre alkohol och är härligt fruktiga. Sommarens törstsläckare!

Sverige

Det finns faktiskt en hel del vinodlingar att besöka här och vi har ett otippat bra odlingsklimat för flera druvor, inte minst den gröna druvan Solaris som mognar fint trots våra få soltimmar. Den är väldigt mångsidig i vinframställningen och passar lika bra som torra, friska och fruktiga viner, som söta och mousserande viner. Det torra vinet på druvan passar super till sommarens soliga rätter!

*

Vill du läsa mer om vin på FORNI? Klicka här!