Innehåller annonslänkar
Har du funderat över hur alla högtider ofta kretsar kring mat? Och inte är det så konstigt – mat för oss samman! Även alla hjärtans dag, som ju är en något mindre högtid, associeras förmodligen ofta med mat. Men för första gången någonsin handlar det kanske inte om en middag på favoritrestaurangen. Nej, istället är vi nog många som väljer att spendera denna alla hjärtans dag hemma, och vad passar då bättre än att laga en trerätters meny?
Att gå ut och äta middag är trevligt, det är inget snack om saken. Men att laga middag tillsammans är också trevligt, och det öppnar upp för en himla massa möjligheter att utforska någonting nytt tillsammans. Oavsett om det är en ny maträtt, matlagningen i sig eller helt enkelt att gå in helhjärtat för att leka mästerkockar för en kväll, så ger matlagning oss möjligheten att få tid tillsammans. Och vad går väl alla hjärtans dag ut på om inte det? Så dra på er förklädena, sätt på favoritmusiken och utforska köket tillsammans på söndag!
Den här är en tre rätters meny som är uppbyggd och utvald just för alla hjärtans dag. Smaker från havet varvas med rotfrukter och örter genom både förrätt och varmrätt, som avslutas med en lätt chokladmousse. Om du vill kombinera middagen med passande drycker så kan du spana in den här artikeln, där Nick förklarar grunderna i att kombinera mat och dryck. Vips så har ni ytterligare ett projekt ihop inför denna kärleksfulla dag!
Pilgrimsmusslor med palsternackspuré
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
2 palsternackor
1 msk smör
0,5-1 dl valfri mjölk
salt och peppar
0,5 dl olivolja
0,5 citron (saften)
ca 5 sockerärtor
1 dl valfria örter (tex gräslök, persilja och mynta)
salt och peppar
2-3 valnötter
6 st pilgrimsmusslor
olivolja + smör att steka i
Gör såhär:
1. Skär palsternackorna i ca 2×2 cm bitar.
2. Koka upp vatten i en kastrull.
3. Lägg ner palsternackorna och koka dem mjuka i ca 15 minuter.
4. Under tiden kan du hälla olivolja, kryddor och citron i en mixer. Kör tills allt är väl mixat.
5. Skölj och skär upp sockerärtorna i små bitar.
6. Mosa sedan palsternackorna med en gaffel och blanda ner smör medan de är varma.
7. Tillsätt mjölk lite i taget tills du har en mjuk puré.
8. Smaka av med salt och peppar.
9. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Lägg ner en stor klick smör när den blivit varm och stek pilgrimsmusslorna ca 45 sekunder per sida.
10. Servera pilgrimsmusslorna med palsternackspurén, ringla över örtoljan och strö på sockerärtor och valnötter.
11. Klart!
Ugnsbakad lax med rotfrukter och persiljekräm
Tid: förberedelse ca 3o minuter + 1 timme i ugn och kyl
Ingredienser:
Ca 300 g potatis
Ca 250-300 g laxfilé
3-4 st morötter, gärna i olika färger
Ca 50 g sockerärtor
1 påse mangold (65 g)
0,5 dl mandel
0,5 dl olivolja
salt
Picklade rädisor:
200 g rädisor
1 dl ättika
1,5 dl socker
3 dl vatten
1 tsk senapsfrön (valfritt)
en nypa salt
Persiljekräm:
2 dl creme fraiche
en näve persilja
0,5 citron (saften)
salt & peppar
Gör såhär:
1. Börja med att pickla rädisorna: Skiva dem tunt med en mandolin och koka upp resten av ingredienserna tills sockret lösts upp.
2. Vänd ned rädisorna i den heta blandningen och rör om. Ställ in i kylen minst 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Skölj potatisen noga och lägg i en bunke. Häll över rejält med olivolja och salt.
5. Vänd över potatisen i en ugnssäker form och ställ in i ugnen i ca 45 minuter. Ställ timern på 10 minuter till att börja med.
6. Dela morötterna på längden och häll ner i samma bunke som potatisen låg i. Blanda om med olivoljan.
7. När timern går – lägg på morötterna över potatisarna och ställ tillbaka in i ugnen. Sätt timern på 15 minuter.
8. Lägg laxen i en ugnssäker form och strö över salt och peppar. När timern går ställer du in laxen i 15-20 minuter.
9. Gör såsen: hacka persiljan och blanda ihop med citron, salt och peppar. Smaka av.
10. Koka upp vatten och salt, häll ned sockerärtorna och koka dem i 2-3 minuter.
11. Hetta upp en torr stekpanna och rosta mandlarna i ca 5 minuter. Blanda om kontinuerligt.
12. Servera mangold, kokade sockerärtor, rotfrukter och lax med persiljesåsen, picklade rädisor och rostade mandlar.
13. Klart!
Vit chokladmousse med passionsfrukt och kokos
Tid: 30 minuter + 1 timme i kylen
Ingredienser:
150 g vit choklad
1 äggula
2,5 dl vispgrädde
1 passionsfrukt
en näve rostade kokoschips
hallon (ca 4-6 st)
Gör såhär:
1. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Rör om och håll koll så att den inte blir bränd.
2. Vispa upp äggulan och blanda ner i den vita chokladen lite i taget tills du har en slät kräm.
3. Vispa grädden hårt.
4. Häll ner chokladkrämen i grädden och pressa ner citronen. Blanda.
5. Ställ moussen i kylen en stund eller häll upp i glas direkt. Sprita den om du vill ha ett fint mönster.
6. Låt stå svalt i minst en timme.
7. Toppa med passionsfrukt, hallon och rostade kokoschips precis innan servering.
8. Klart!
*
ljusstakar // porslin // glas // bestick