Här är knepen för att servera vinet i rätt temperatur

Bildkälla: @alvasperle

Vinets temperatur gör otroligt mycket för smakupplevelsen och med mycket enkla knep går det att få till rätt temperatur.

De flesta har nog hört att rött vin ska serveras rumstempererat men det är dags att uppdatera den gamla rekommendationen. Först och främst är rumstemperaturen relativ och en ganska diffus riktlinje för viners serveringstemperaturer men om vi ska utgå ifrån rumstemperaturen i dagens moderna hem så hamnar vi runt 20-23 grader. Det mina vänner är alldeles för varmt för ett rött vin. Generellt gör sig röda viner bäst runt 17-18 grader och lättare röda, så som viner på druvan Pinot Noir till exempel, kan med fördel serveras ytterligare 3-4 grader svalare. En bra grundregel är att hellre servera vinet lite för svalt än för varmt, det kommer nämligen tempereras under tiden det är i glaset.

När det gäller vita viner är det dessvärre inte heller så enkelt som att bara ta ut vinet från kylen och servera direkt. Vår kyltemperatur ligger nånstans mellan 4-7 grader och en generell riktlinje för vita viner är att servera dem omkring 9-10 grader. 

Det som händer om det röda vinet serveras för varmt är att det tappar sin fräschör, fruktighet och syra medan alkoholen istället förstärks. När det gäller vita viner som serveras för kallt förlorar vi de flesta smaker och vinet blir helt enkelt platt och tappar sina smaknyanser.

Jag ska tipsa om ett enkelt knep som är lätt att komma ihåg och som kommer ge dina viner betydligt bättre förutsättningar i framtiden. Ställ in ditt rödvin i kylen 30 minuter före servering och ta ut ditt vita vin 30 minuter före servering, så har du garanterat en härligare smakupplevelse framför dig.

Vill ni läsa mer om vin, tryck här!