Vi slår hål på 7 myter om rosévin

Säsongen för rosévin är äntligen här! Det vill vi uppmärksamma genom att slå hål på 7 olika myter om det härliga vinet. För visst känns det nästan som att var och varannan hobby sommelier har åsikter och halv slarviga faktan om just roséviner? Läs artikeln och njut av att kunna glänsa med dina nya kunskaper på nästa LUS.

Ljust rosévin är av bättre kvalitet

Det här är en myt som vi en gång för alla kan slå hål på. Ljust rosé behöver inte vara av bättre kvalitet än ett mörkt. Det handlar helt enkelt om olika stilar, vilken eller vilka druvsorter som används och framförallt hur länge vinmakaren väljer att låta druvskalen ligga och dra sig i vinmusten.

Att rosé alltid är sött

Det är faktiskt raka motsatsen, majoriteten av rosévinerna är idag torra. Däremot finns det en stil som ska vara söt och det är White Zinfandel, så den kan man akta sig för om man är ute efter ett torrt vin.

Rosé kan man bara dricka på sommaren

Rosé går utmärkt att dricka året om även om jag kan hålla med om att det är lite extra trevligt med rosé en solig vårdag eller ljummen sommarkväll. Utbudet är ju även betydligt mer generöst till våren och under sommaren. Men för den som föredrar rosé framför vitt eller rött vin finns det inget som säger att en vintrig middagsbjudning med en saffransdoftande fiskgryta och ditt favorit rosé från södra Frankrike är det minsta fel.

Allt ljust rosevin är från Provence i Frankrike

Nja så är inte fallet även om Provence står för en stor del av roséframställningen men provensalsk rosé är en specialitet och har absolut blivit en stil som andra vinländer tagit efter.

Att man blandar rött vin med vitt vin för att göra rosé

Det hade ju varit smidigt om det stämde, men icke. Rosé görs ungefär som ett vitt vin men med blå druvor. I Europa är det till och med förbjudet att blanda rött vin med vitt för att göra rosé, dock finns ett undantag och det är i Champagne. Även om det är tillåtet att blanda rött vin med vitt utanför EU är det ovanligt.

Rosé är inget matvin

Det passar utmärkt till mat och inte minst till vårens och sommarens maträtter! Såsom en provensalsk rosé till en sallad nicoise eller en mörkare rosé från distriktet Tavel i Frankrike till grillad fisk eller ljust kött. Eller varför inte lyxa till det med en rosé champagne till hummer och så ska vi inte glömma den vinnande kombon rosé med paella.

Rosévin är av lägre kvalitet än rött vin och vitt vin

Nej, precis som för rött och vitt vin varierar kvalitet. Det är andra faktorer som avgör ett vins kvalitet såsom druvkvaliteten, jordmånen och vinifieringsprocessesen bland annat.

 

Vill du läsa mera om vin? Tryck här!