Allt du behöver veta om hormonell pigmentering

Samarbete medNIVEA

Hudvård hörrni. Det finns så otroligt mycket att lära sig. Visste ni att hudpigmentering eller pigmentfläckar är vanligt förekommande? Och att det kan uppstå hos alla – oavsett ålder eller hudtyp. Hormonella förändringar, genetik, solexponering är alla exempel på triggers och det kan dessutom vara en utmaning att behandla pigmenteringar. Hudpigmenteringar är inte farligt, men skulle du ha någon hudförändring du är osäker på – kolla upp den först hos läkare.  

För den som önskar att förhindra uppkomsten eller reducera sina pigmentfläckar, är ett tips att se över din hudvårdsrutin. Men först, vad är pigmentfläckar och varför uppstår de? Låt oss djupdyka!

Vad är pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är resultatet av en obalanserad melaninproduktion. Melanin är ett naturligt pigment som finns i vår hud och är grunden till varje människas naturliga hudton. Det finns flera olika faktorer som kan påverka produktionen av melanin som lagras i huden och på så sätt även påverka uppkomsten av pigmentfläckar. Ett överskott på melanin kan ge ett visst område på din hy en mörkare ton, något många kan uppleva som en ojämn hudton -detta kallas även för hyperpigmentering.

Varför uppstår pigmentfläckar?

  1. Den första och vanligaste orsaken är solexponering. Hur mycket vi än älskar solen är detta en riktig bov när det kommer till pigmenteringar. När huden utsätts för UV-ljus producerar den melanin naturligt, något som ibland kan fördelas ojämnt.
  2. Ålder är en annan vanlig orsak. När vi åldras blir melaninproduktionen i huden mindre noggrann, vilket i sin tur kan resultera i uppkomst av nya pigmentfläckar.
  3. Hormonella obalanser är en annan vanlig orsak, tillexempel under en graviditet eller klimakteriet. Det kan leda till en överproduktion av melanin som därav orsakar pigmentfläckar.
  4. Slutligen kan pigmentfläckar även uppstå som ett märke efter en hudinflammation. Pigmentfläckar kan både uppträda i mindre partier, men även täcka stora områden på kroppen. Både män och kvinnor i alla olika åldrar kan få hyperpigmenteringar.

Hormonell pigmentering

Under en graviditet kan hormonförändringar leda till att det bildas pigmentfläckar i ansiktet. Hudförändringen kan börja när som helst under graviditeten men det vanligaste är att de uppkommer först under andra eller tredje trimestern. Under den här perioden är det extra viktigt att använda sig av rätt produkter.

I många fall försvinner pigmentfläckarna när kroppens hormonbalans har återställts, men för att undvika att de uppstår kan man använda sig av NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot-serie. Produkterna är framtagna för att verka på befintlig pigmentering, och för att ljusa upp mörka fläckar och reducera deras storlek. De balanserar även din nya pigmentproduktion för att förhindra uppkomst av nya fläckar. Glöm inte att nyckeln till ett bra och hållbart resultat är regelbunden användning!

Ni som har följt med oss på FORNI ett tag, och framförallt följt Michaela vet att hon pratat om att under sin förra graviditet fick hon en del pigmentförändringar. Men eftersom hon introducerades för NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot-serie redan i våras -det vill säga flera månader innan hon gick in i hennes andra graviditet kan hon redan märka en skillnad på pigmentfläckarna -De har varit betydligt färre och knappt synbara!

Som med det mesta inom skönhet så krävs det att man har tålamod för att se resultat. Därför känns det extra kul att använda produkter där man faktiskt har en chans att vara konsekvent i sin användning – både när det kommer till kvalitet, tillgänglighet och priser. NIVEA bevisar gång på gång att de tillverkar bra och pålitliga produkter av hög kvalitet till överkomliga priser.

Vi kan verkligen varmt rekommendera att testa NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot-serie.

Tre favoriter från serien:

Ni kan läsa mer om NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot här! Serien finns för er att köpa online, samt i butiker som Ica, Coop och Åhlens.