SHOPPA ARTIKEL

Clean Beauty: Allt du behöver veta och produkterna som ger resultat

Bild: Gigi Hadid
Artikeln innehåller annonslänkar

Det är inte för intet som i princip alla stora skönhetsvarumärken har gjort om sina formulas till parabenfria, veganska och delvis ekologiska. Idag önskar konsumenterna en skönhetsrutin som går i samma linje som maten de äter: ren, utan tillsatser och fri från konstiga kemikalier. Men vad är den egentliga betydelsen av Clean Beauty, och vad bör man som konsument hålla utkik efter för att göra smarta val? FORNI reder ut alla frågetecken!

Vad innebär Clean Beauty?

Uttrycket Clean Beauty kommer, inte så otippat, från USA efter en tydlig önskan från konsumenter om att applicera rena produkter på huden. Begreppet grundar sig också i intresse för miljön och att använda hållbara produkter som är framställda på ett bra sätt.

Eftersom USA och Europa har helt olika regler för vilka ingredienser som får användas och vad som klassas som ”bra” innehåll, så är begreppet ganska luddigt. Samma sak gäller för reglerna kring hur företag marknadsför sig kring det. Clean Beauty är därför inte en stämpel som innebär att den uppfyller alla dina krav på rena produkter. Det är snarare ett uttryck som är till för att vägleda oss till att göra bra val för vår hud. Det handlar kort och gott om produkter som anses som säkra för konsumenten att använda – men de behöver alltså inte vara hundra procent ekologiska för att klassas som rena.

Så det är upp till oss konsumenter att gräva i betydelsen kring ordet för olika varumärken, samt att skapa en egen uppfattning kring ingredienser, innehåll och produktion. Generellt sett så brukar skönhetsprodukter som benämns som clean vara sådant som produceras utan silikoner, parabener eller sulfater, då dessa anses som hormonstörande.

Vilka produkter kan man använda när man vill gå clean?

Det finns flera alternativ på marknaden både när det kommer till hud-och hårvård och smink. Som vi tidigare nämnt är det upp till var och en att skapa sig en uppfattning och själv granska innehållet i produkter för att göra så medvetna val som möjligt. Och helt ekologiskt behöver inte alltid vara det bästa valet, då produkter som exempelvis innehåller mildare eller inget konserveringsmedel kan ge kortare hållbarhet och irritera en känslig hud. Håll utkik efter producenter som är transparenta med ingredienser, så är du på rätt håll mot ett bra val!

På FORNI tycker vi att följande produkter varken kompromissar med kvalitet, innehåll, effektivitet, produktion, design eller känslan på huden.

Hudvård

Supreme Moisture Mask

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Det är inte konstigt att detta är en utav NUORI's bästsäljare. Supreme Moisture Mask återfuktar verkligen på djupet och helt magisk att applicera innan läggdags. Du kommer vakna upp med en hud len som en bebis.
695 kr från NUORI
Köp

Perfecting Facial Oil

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ För alla som älskar att klappa in en vårdande olja i ansiktet så är det här en riktig goding. Oljan är formulerad för att matcha hudens naturliga lipidbalans och går lätt in i huden samtidigt som den mjukgör maximalt. Dessutom lämnar den huden helt silkeslen.
545 kr från NUORI
Köp

Smink

Limitless Mascara

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Den här mascaran når långt över förväntningarna på en naturlig mascara, den är faktiskt en utav de bästa jag har provat. Den är uppbyggbar, böjer, förlänger, ger volym och inga klumpar. Dessutom är den superlätt att tvätta bort och är skonsam för känsliga ögon. 10 poäng!
329 kr från ILIA
Köp

Lip Wrap Reviving Balm

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Får jag utmärka denna till världens bästa lip balm? Den är helt underbar på läpparna, ger perfekt glans för ett balm och återfuktar enormt. Som om det inte vore nog så ger applikatorn en kylande känsla vid applicering!
302 kr från ILIA
Köp

Nightlite Bronzing Powder Novelty

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Helt underbar bronzer som nästan känns krämig vid applicering. Den har en matt finish men som inte alls upplevs matt och torr, snarare en subtil glow och dessutom maximalt med pigment.
399 kr från ILIA
Köp

Hårvård

OI Conditioner

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Det här mjukgörande balsamet känns som silke vid applicering och återfuktar på djupet. Ett stort plus att det skyddar håret från värmen från stylingverktyg.
299 kr från Davines
Köp

OI Oil

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Den här oljan gör underverk för torrt och frissigt hår. Tänk glans, mjukhet och lätt konsistens så är du på rätt spår!
199 kr från Davines
Köp

*

Här kan du läsa om hur du anpassar din hudvårdsrutin till hösten.