Så anpassar du din hudvård till hösten

Så var hösten här, igen. Jag tror ni alla vet vad jag menar – när en årstid är förbi och en ny börjar. Det känns alltid som att det går från en dag till en annan, som att årstiderna bara bestämmer sig för att skifta över en natt. Luften blir torrare och temperaturen sjunker. Skiftet får nästan alltid min hy att reagera. Yttorrhet och oljiga partier kommer som ett brev på posten. Men det är inte så konstigt egentligen, huden har under sommaren vant sig vid ett varmare klimat med fuktig luft och försöker nu hitta en ny balans. Precis som vi anpassar vår garderob efter årstid och klimat, behöver vi också anpassa vår hudvård. 

Vilken hudvård man ska ha är ju såklart individuellt och skiljer sig beroende på hudtyp och behov. Jag har en typisk blandhy vilket egentligen är precis som det låter. De innebär både torra och normala partier. Ibland har jag även partier som är oljiga och ibland glansiga. Det är inte alltid lätt, men jag försöker alltid anpassa min hudvård efter det. Med denna artikel vill jag ge er tips och guidning kring hudvård och bra produkter att använda när det vankas höst. 

Hudvård under hösten

Det första du ska göra är att lära känna din egen hy och dess behov. Därefter blir det enklare att skapa en hudvårdrutin som passar just dig. Känn efter ordentligt, hur känns din hy? Är du torr på vissa partier, eller till och med flagnar? Känns huden stram eller känner du dig oljig? Kartlägg hur din hy mår och välj sedan produkter efter det. Nedan har jag listat vilken typ av produkter som generellt är bra att använda under vinterhalvåret när luften är torrare och temperaturen sjunker.

Ansiktsrengöring 

Rengöring är A och O när det kommer till hudvård. Hur du tvättar ansiktet ligger till grund för hur din hud mår. Under hösten ska du välja en återfuktande rengöring. Huden behöver förses med fukt och därför är det bra om även din ansiktsrengöring hjälper dig med det. Tenderar du att bli torr ska du undvika rengöring som används tillsammans med vatten – det torkar nämligen ut hyn! Hela sommaren har jag använt en rengöringsgel som jag verkligen har fastnat för. Men nu går jag över till oljebaserad rengöring. Känner mig direkt återfuktad och mjuk i hud!

Peeling 

Mina vänner, här kommer en friendly reminder om att peela ansiktet regelbundet! När temperaturen sjunker är det lätt att bli yttorr. Peela bort döda hudceller som annars kan upplevas som torra partier på huden! Min hy blir ofta yttorr, vilket jag kämpar emot lika mycket varje år. Jag använder en ansiktspeeling från Beauté Pacifique som jag älskar! Den håller min hud mjuk och jämn och avlägsnar döda hudceller. Peelingen heter Gentle Facial Exfoliator! Tips, tips, tips!

Hudvård

Fuktmask 

När du är färdig med din peeling och fått bort allt smuts och döda hudceller är det dags för återfuktning vilket du gör allra bäst med en fuktmask. En fuktmask går djupare in i huden i jämförelse med din vanliga hudkräm och kan därför återfukta och mjukgöra hyn på djupet. När regnet och kylan kommer är det dessutom inte omöjligt att uppleva huden som fetare än vanligt. Det beror på att huden reagerar och vill skydda, och därför producerar mer fett. Så återfukta hyn och ge den extra näring med en fuktmask!

Serum 

Jag rekommenderar er att satsa på ett ansiktsserum till hösten, det innehåller massor med fukt! Serum består av mindre molekyler och kan gå djupt ner i huden vilket ger fina resultat! Jag använder Bionic Face Serum från Neostrata som jag verkligen kan rekommendera. Serumet är otroligt fuktgivande och har en antioxidant effekt och skyddar huden. Min hud har aldrig varit så mjuk och len som när jag använder den!

Ansiktskräm 

Jag vet att jag tjatar men: fukt fukt fukt. Även när det kommer till din ansiktskräm ska du även där tänka, fukt. Jag använder Vegan Milk Moisturizer som är en vitaminrik, vegansk, mjölbaserad ansiktskräm. Det är ett hett tips till er som vill ha en fuktgivande ansiktskräm. Jag upplever att den verkar både på djupet men även på yttorra partier. Den passar mig med blandhy perfekt!

För att sammanfatta det hela – hösten innebär tjockare krämer, fukt, aktiva och näringsrika produkter. Jag tror knappast jag är ensam om att tycka det är kul att ändra lite i rutinen och framförallt se resultaten av det! 

*

 Vill du läsa mer om hudvård? Klicka här!