SHOPPA ARTIKEL

Får du också torr hud under vintern? Här är våra bästa tips!

Bild av Retha Ferguson via Pexels
Den här artikeln innehåller annonslänkar.

Ibland kan det kännas som att vinterhalvåret kommer med fler nackdelar än fördelar. Jag behöver nog inte förklara varför – jag är ganska säker på att ni märker av det lika mycket som jag. Men värst av allt måste väl ändå vara hur det torra och kalla klimatet påverkar huden?! Nagelbanden spricker, händerna känns som sandpapper och läpparna är i ett konstant tillstånd av fnas. Då ska vi inte ens prata om yttorrheten i ansiktet!

Förutom problemet med torr hud så kliar den och blir tomatröd (vintersyndrom). Det kan också kännas som att torr hud inte går att göra något åt, vilket på ett sätt stämmer – för vi kan ju faktiskt inte påverka vårt trista klimat, men vi kan påverka hur huden hanterar det!

Varför får jag torr hud på vintern?

Att få torr hud på vintern är en kombination av att klimatet blir kallare och att inomhusluften är torr. Beroende på vilken hudtyp du har i grunden kan huden reagera olika när kylan slår till – störst problem får de som redan har benägenhet till torr hy. Vanliga problem som uppstår på vintern är inte bara att huden blir torr utan även att den känns fnasig, stram och röd.  Det naturligt fuktiga lagret som annars skyddar kroppen minskar – ju mer du återfuktar huden, desto mer kan din hud stå emot det torra och kalla klimatet!

Det är också vanligt att huden blir yttorr, då kan man uppleva att huden är både lite fet och torr på samma gång. Du kan behöva justera produkterna i din hudvårdsrutin för att anpassa den för din vinter-hy, oavsett om det gäller huden i ansiktet eller på kroppen.

Vad kan jag göra för att stärka huden på kroppen?

Lösningen stavas exfoliering och fukt. Använd peelinghandskar och torrborsta kroppen varje dag – då får du också igång blodcirkulationen. Använd även en rejäl scrub en gång per vecka över hela kroppen eller på de fnasiga områdena. Återfukta även samma områden med en produkt som helst inte innehåller så mycket vatten, och som är rik i konsistensen.

Det är bra att anpassa sina produkter efter hudområde. Produkter till händer och fötter är oftast mer återfuktande och riktad mot just det området än till exempel en lotion eller body butter. Samma sak gäller givetvis också för läpparna, som har en helt annan hud än resten av kroppen har.

Pro Tips för torr hud!

Läppar: Slicka dig inte om läpparna, det är uttorkande. Ha ett läppbalsam redo i väskan istället!
Kropp: Byt ut din duschkräm mot en duscholja. Vissa oljor lämnar en obehaglig hinna efter sig – den jag tipsat om nedan gör att du känner dig ren men ändå återfuktad!
Händer: Smör in händerna varje kväll och låt krämen verka under natten – ha även en mindre handkräm liggandes i väskan under vinterhalvåret.

Rengöring & exfoliering

Lip Scrub Sweet Vanilla

Jag skulle vilja påstå att läpparna är det värsta området att bli torr på. Nu har jag använt den här någon gång per vecka senaste månaden och jag tycker faktiskt att den (ihop med läppbalsam såklart) gör susen för fnasiga läppar! Det är en sockerskrubb som lätt tar bort fnasighet och den doftar helt underbart av vanilj. Sedan brukar jag fukta en handduk och dra lite snabbt över läpparna för att få bort det sista fnaset, innan jag smörjer in dem. Hett tips!
170 kr från MAC
Köp

Shower Oil

Det känns så härligt att använda en duscholja som faktiskt skummar. Man känner sig både mjuk och ren efter en omgång med denna! Jag älskar doften och det låga priset för 400 ml. En perfekt investering under vinterhalvåret!  
79 kr från ACO
Köp

Foot Peeling Pack

Jag tycker sådana här peelingstrumpor är en så himla fiffig uppfinning! Dessa har man på sig i 90 minuter - typ medan man ligger i soffan en vardagkväll - och med hjälp av fruktsyror så exfolieras huden under tiden. Sedan tar man av dem och sköljer fötterna ordentligt. Inom några dagar börjar fötterna fjälla och all "död" hud bara ramlar av. Kvar har du ett par lena fossingar utan hårda hälar - magiskt!  
99 kr från KOKOSTAR
Köp

Flake Away Scrub

Jag älskar den här bodyscruben! Det är en kombination av socker och havssalt som exfolierar huden och den känns verkligen rejäl - dessutom doftar den gott. Jag har problem med många andra bodyscrubs som lägger sig lite som en hinna på huden, vilket kan göra det svårt när man sedan ska raka benen. Men den här slipper jag det vilket känns så skönt! Min hy blir len och mjuk (men inte torr!) till ett väldigt bra pris. Tummen upp!
148 kr från Soap and Glory
Köp

Återfukta

Moisture Surge Super Lip Hydrator

Vågar nog påstå att det här är världens bästa läppbalsam. Jag är inne på min andra tub - det om något är faktiskt toppbetyg. Det här är ett läppbalsam som ger rejält med fukt, lite plumping effekt (är svag för det) och den lämnar inga spår av produkt på "insidan" av läppen som jag tycker att många gör. Dessutom älskar jag att den kommer i tub. 10 poäng alltså!
190 kr från Clinique
Köp

Hand Creme

Jag är en sucker för doften på produkterna för Morrocanoil - så givetvis kan jag inte hålla mig borta från handkrämen! Men om vi bortser från doften så gillar jag det faktum att den känns ganska lätt för att vara så återfuktande. Du slipper kladd och fnas - och får den perfekta handkrämen att ha i väskan och smörja med under dagen. Den gör dessutom susen för torra nagelband.
229 kr från Morrocanoil
Köp

The Renewal Body Oil

Det här är verkligen lyx på tub. La Mer's nya body oil balm är helt magisk att smörja in kroppen med morgon som kväll. Trots att den känns rejält återfuktande och "oljig" vid första anblick så går den in i huden snabbt och lämnar den len, mjuk och väldoftande. Så om du vill göra en riktigt bra investering för din kropp i vinter är detta produkten du ska testa!
Ca 2000 kr från La Mer
Köp

Nighttime Wonder Hand Treatment

Riktigt härlig nattmask för torra händer. Ni vet när händerna känns konstant strama och nästan flagnar? Då är det här räddaren i nöden. Jag har den här stående bredvid sängen och smörjer in händerna innan jag ska sova. Om jag vaknar upp med mjuka tassar? Ja! Den innehåller nämligen (förutom en massa fukt) exfolierande AHA syra som ser till att alla spår av torrhet försvinner.
149 kr från MONSUN
Köp

*

Här kan du läsa alla artiklar inom hudvård!