SHOPPA ARTIKEL

4 sätt att stärka din hudbarriär

Bild: Monikh Dale
Artikeln innehåller annonslänkar

Om glow har stått i rampljuset när vi pratar om hudvård de senaste åren, så är den nästa stora trenden att stärka sin hudbarriär. Men vad innebär det egentligen och varför är det bra? Vi har pratat med Natasa Ilic, kemiingenjör och produktutvecklare för Monsun för att få insikt i ämnet.

Natasa berättar att med resultatinriktad ansiktsvård för sin hudtyp så kan man stärka, reparera och bygga upp hudbarriären för att bevara och skydda den hud man har. Genom välgörande och högpresterande formuleringar kan man även återfukta huden på djupet samtidigt som cellförnyelsen i huden främjas – resultatet är bland annat en fastare hud med ökad elasticitet.

Nu ger hon oss sina fyra bästa tips för att stärka sin hudbarriär!

Investera i en komplett hudvårdsrutin

Fullständig hudvårdsrutin är A och O, det allra viktigaste är att ha skonsamma produkter som rengör och effektiva produkter som återfuktar. En alldeles för stark ansiktsrengöring torkar ut huden och höjer dess pH-värde, vilket gör att huden hamnar i obalans i det långa loppet.

Jag vill tipsa om MONSUNs nya oljebaserade ansiktsrengöring Dusk Till Dawn Oil Cleanser som effektivt tar bort allt smink och blir till mjölk i kontakt med vatten. Den innehåller vårdande ingredienser såsom svensk rapsolja, vitamin E och chaga (sprängticka) som är rik på antioxidanter. En till favorit är Daylight Cream Dry Skin som återfuktar huden något otroligt. Den innehåller en cocktail av stärkande ingredienser, bland annat havreolja som är rik på just ceramider. 

Daylight Cream Day Cream Dry Skin

En ansiktscreme som tillför näring på djupet med återfuktande skvalan och avokadoolja. Krämig formula med återställande och lugnande ceramidrik havreolja och E-vitamin som lugnar uttorkad hud. Nordiska växtstamceller bidrar till att förbättra hudens elasticitet och minska förekomsten av fina linjer medan vegetabiliskt kollagen bidrar till att stärka hudens skyddsbarriär.
279 kr från MonSun
Köp

Dusk Till Dawn Oil Cleanser

En skonsam och effektivt djuprengörande olja med vårdande och återfuktande svensk rapsolja. Denna ansiktsrengöring innehåller även chagaolja rik på antioxidanter och E-vitamin som tillsammans bidrar till att återställa och stärka hudens barriärfunktion. Denna rengöring smälter bort oljebaserad makeup och orenheter utan att verka uttorkande på huden.
299 kr från MonSun
Köp

Lagom är bäst

Undvik att överexfoliera och övertvätta, det kan leda till att huden blir alldeles torr, stram och till och med överreaktiv. Huden reglerar det mesta av sig själv men titt som tätt kan man behöva en ansiktsskrubb för att ta bort döda hudceller. New Dawn Face Exfoliator är en minimalistisk ansiktsskrubb som passar att använda en gång i veckan. Den innehåller skrubbkorn från nyponfrön och är dessutom värmande, kan du gissa från vilket ämne?

Ledtråd: Den ligger högst upp i ingrediens listan, och är världens mest använda hudvårds-ingrediens efter vatten.

New Dawn Scrub Face Exfoliator

En minimalistisk och effektiv ansiktsexfoliering som med hjälp av värme skonsamt polerar bort döda hudceller, orenheter och överskott av olja för att skapa en mjukare, jämnare och klarare hud. Nyponfrön, rika på E-, C- och D-vitamin, avlägsnar effektivt döda hudceller och skyddar mot fria radikaler utan att torka ut huden. Den värmande gelformulan hjälper också till att öppna upp porerna för ett optimalt resultat.
279 kr från MonSun
Köp

Jobba med layering

Att kombinera olika produkter kan ge otroliga resultat men man måste också vara försiktig i vilka produkter man kombinerar eftersom alla inte är kompatibla med varandra.

Ett exempel på hur man kan stärka hudbarriären med layering är att applicera ansiktsolja som sista steget i sin hudvårdsrutin, efter ansiktskräm. Det som händer då är att krämen ”kapslas in” mellan huden och oljan, och på så sätt låter man krämen vara kvar längre och därmed få längre tid att verka. Golden Hour Face Oil innehåller barriärstärkande ingredienser såsom linoleic acid, squalane, och havreolja och är utmärkt att använda antingen innan eller efter ansiktskräm, men det går även bra att droppa i 2-3 droppar direkt i krämen.

För extremt torr hud kan det vara fördelaktigt att ge huden en boost i form av en rik ansiktsmask som har olja i sin yttre fas, en s.k. vatten-i-olja emulsion. Generellt sett så bildar oljan ett yttre lager och ger en långvarigare återfuktning är vad klassiska emulsioner (olja-i-vatten) gör. Prova gärna Nightly Recover Balm Face Mask som är en sådan produkt.

Golden Hour Face Oil

Lätt ansiktsolja som absorberas snabbt och innehåller skvalan för en närande och återfuktande effekt med långvarigt resultat. Reparerande och skyddande E- och F-vitamin bidrar till att återställa och stärka hudens skyddsbarriär. Innehåller även nordisk chagaolja som är rik på antioxidanter för ett extra skydd mot yttre påfrestningar.
299 kr från MonSun
Köp

Nightly Recover Balm Face Mask

Ett fylligt ansiktsbalm som smälter vid applicering. Innehåller mjukt sheasmör och havreolja som kontinuerligt tillför huden fukt och näring hela natten för en uppstramande effekt. Nordiska växtstamceller och vegetabiliskt kollagen bidrar till att förbättra hudens elasticitet, medan antioxidanterna i chagaoljan bidrar till att skydda huden mot fria radikaler och yttre påfrestningar.
349 kr från MonSun
Köp

Lev hälsosamt

Försök att eliminera stress, solexponering och övrigt dåliga vanor så gott det går.

Under utvecklingen av MONSUNs nya ansiktsprodukter låg just ”hemma-spa” i fokus där vi jobbade väldigt mycket med just texturer (transformativa eller oväntade texturer är bland det bästa jag vet). Morning Luster Face Mask har en otroligt härlig textur och innehåller barriärstärkande ingredienser såsom växtstamceller, hyaluronsyra och extrakt från rödalgen Chondrus Crispus som agerar som ”ett andra hudlager”. Perfekt för att skydda huden och ge den det lilla extra: en upplevelse för dig och din hud.

Morning Luster Face Mask

En morgonmask för en vitaliserad och mjuk hud och en slät bas före smink. Den spänstiga och fylliga formulan med hyaluronsyra och rödalgsextrakt återfuktar med djupverkande effekt och skyddar huden från yttre påfrestningar och föroreningar. Pärlor fulla av reparerande E-vitamin och nordiska växtstamceller har en lugnande och stärkande effekt som förbereder huden för den kommande dagen.
349 kr från MonSun
Köp

Alla ansiktsprodukter från MonSun finns här.