Hudexpertens bästa tips när det kommer till pigmenteringar 

Samarbete medNIVEA
Bild: elinfagerberg.se

Hudvård hörrni. Det finns så mycket att lära sig! Hyperpigmentering, eller pigmentfläckar är något som många kanske upplevt eller hört talas om. Hormonella obalanser, graviditet, genetik, åldrande och solexponering är exempel på faktorer som gör att pigmentfläckar kan uppkomma i exempelvis ansiktet eller på händerna. Det kan kännas svårt att kontrollera och förebygga pigmenteringar, och hela fenomenet känns liksom väldigt komplext. Håller ni med mig?

I samarbete med NIVEA har vi intervjuat Elin Fagerberg, som är NIVEAs lokala expert när det kommer till hudvård och pigmenteringar. Hon reder ut alla våra frågetecken – så låt oss nörda ner oss!

Hej Elin – Berätta om din bakgrund och vad du jobbar med idag! 

Jag är auktoriserad hudterapeut, spaterapeut och makeupartist. Främst jobbar jag som skribent inom skönhet och skriver för olika tidningar, bloggar på elinfagerberg.se och till hösten släpper jag boken Hudnära, som handlar om just huden och hudvård.

Vad är det som du finner så spännande med hud och hudvård?

Åh, det är så otroligt mycket! Något som jag tycker gör det så spännande är att det inte går att bli fullärd. Det kommer hela tiden nya rön och ny vetenskap. Forskningen går framåt och det har hänt väldigt mycket sedan jag började. En annan sak som är spännande är att hudvård faktiskt kan förebygga och positivt påverka olika hudproblem. Hur coolt är inte det? 

Pigmenteringar

Efter 10 år av forskning har NIVEA tagit fram hudvårdsserien NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot. Ingrediensen LUMINOUS630 verkar på cellnivå med en dubbelverkande effekt, både genom att ljusa upp och reducera pigmentfläckarna – men även för att motverka och förhindra uppkomsten av nya. 10 år – det är ju faktiskt helt otroligt!

Vad är viktigt att tänka på när det kommer till hudvård/solskydd i vår och sommar? 

Om du inte redan har börjat använda solskydd är det dags för det nu. Du behöver också anpassa resten av din hudvårdsrutin till den aktuella säsongen. Kanske behöver du byta ut din näringsrika ansiktskräm till en lättare dito, till exempel. Din hud förändras, precis som säsongen. Under den här tiden kan det också vara bra att pausa med eventuella syror och liknande. Se också till att vara noggrann med att tvätta bort ditt solskydd och eventuella makeup på kvällen, återfukta och lindra huden med lugnande serum och kräm. Stoppa gärna in en ansiktsmask i kylen för att kunna använda under extra varma dagar. 

Kan inte du berätta varför solskydd är viktigt?

Solens strålar är ljuvliga, men orsakar tyvärr en hel del skador på huden om du inte skyddar den med SPF. Vanliga effekter på grund av solskador är exempelvis slapp hud, rynkor, pigmenteringar och ojämn hudstruktur. För en hudterapeut är det lätt att se vilka som har solat lite för mycket. Solskyddsprodukter är ett måste, men tänk även på att komplettera solskyddet mitt på dagen när solen är som starkast med att vara i skuggan och använda hatt och kläder.

I serien NIVEA LUMINOUS630 Anti Dark-Spot finns en solkräm för ansiktet med en mycket högt solskydd av SPF50 som ger omedelbart skydd mot UV-strålar.

Vad är de vanligaste orsakerna till pigmentfläckar? 

Solen, ålder, hormoner och olika skador på huden. 

Har du några tips när det kommer till pigmenteringar? 

Förebygg dem med solskydd. Om du har melaninrik hud har du en högre risk för pigmenteringar och behöver vara extra vaksam när du väljer behandlingar och produkter. Om du redan har pigmenteringar och vill minska synligheten av dem med hjälp av produkter så behöver du använda produkterna frekvent. Undvik att blanda olika produkter om du inte vet att de är kompatibla ihop. 

Om du ska jobba mot dina pigmenteringar vill jag varmt rekommendera serumet LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Serum och gärna addera dagkrämen LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Day Fluid eller solkrämen LUMINOUS630 Anti Dark-Spot Control SPF50.

Vad skulle du säga är nyckeln till en friskare hud? 

Det låter som en klyscha, men att må bra i själen är en av de viktigaste vägarna till en frisk hud. Stress, depression och annan psykisk ohälsa påverkar din kropp och hud negativt. Du behöver också tänka på att använda en hudvårdsrutin som är anpassad efter din huds behov. Om du tränar lagom mycket, äter näringsrik mat och får frisk luft varje dag så är det ett stort plus. Huden speglar ofta hur resten av kroppen mår. 

Som hudexpert får du säkert frågan ofta – vilka produkter har du alltid med och varför? 

Handkräm och läppbalsam! De går jag inte utanför dörren utan. Jag hatar känslan av torra händer och läppar och smörjer mig ofta. Under dagar med högt UV-index ser jag till att ha solskydd för återapplicering med mig om jag ska vara ute en längre stund. 

Har du några Do’s and Donts när det kommer till hudvård? 

Ja, flera! Jag älskar att skräddarsy hudvårdsrutinen efter hudtyp, hudtillstånd och säsong. Du behöver ta hand om din hud efter vad den behöver nu och inte vad den behövde för ett halvår sedan. 

  • Anpassa alltid din hudvårdsrutin efter just din huds behov. De behoven ändrar sig regelbundet beroende av hur du mår, säsong, ålder och andra yttre orsaker. 
  • Använd solskydd varje dag under de ljusare månaderna på året. Det finns lättare varianter som går utmärkt att lägga under smink. Men glöm inte att återapplicera varannan timme om du ska vara ute längre i solen. 
  • Gnugga aldrig (exempelvis med en handduk) – det sliter på huden. 
  • Peela inte huden för ofta. Var rädd om din hud!
  • Var noga med rengöring på kvällen för att få bort smuts, överflödigt sebum (talg), luftföroreningar och eventuell makeup. 

Finns det någon specifik produkt du verkligen inte skulle kunna vara utan?

Det är väldigt svårt att välja mellan serum och solskydd. Jag vill gärna säga båda dem. Serum för att det jobbar längre ner i huden och solskydd för att det skyddar huden mot UV-ljus. Men ansiktsrengöring och ansiktskräm som skyddar hudbarriären är också svårt att klara sig utan.