Såhär tar du hand om ett sommarslitet hår

Bild: Matilda Djerf

Sommaren börjar lida mot sitt slut och när hösten kommer allt närmare vill vi gärna känna oss så fräscha som möjligt. Solen har förhoppningsvis bidragit till en härligt solkysst hy som får oss att känna oss sådär lite extra snygga. Tyvärr brukar håret dock inte vara sitt bästa jag efter en solig sommar fylld av bad och saltvatten. Sommarklimatet och alla dess aktiviteter har en tendens att torka ut håret rejält och kanske tyvärr även missfärga det en aning. Därför har vi satt ihop en guide för hur du tar hand om ett sommarslitet hår på bästa sätt!

Klipp av kluvna toppar

Hur tråkigt det än låter så är detta ett måste, är topparna redan kluvna kan vi tyvärr inte rädda håret utan att klippa av dem. Toppar som redan är kluvna har nämligen en tendens att dela sig högre och högre upp på hårstrået. Det betyder att om vi ej klipper av detta slitna kommer håret börja se risigt ut även högre upp i längderna och resultera i att en större del av längden kommer behöva klippas av när frisörbesöket väl står runt hörnet. Fräscha därför upp ditt hår genom att toppa det, ett sommarslitet hår kräver en bra grund för att följande tips ska göra susen!

Undersök vilken porositet ditt hår är av

Detta kan säkerligen kännas som att ta hårvården steget för långt för många. Men har du intresset av att ta hand om ditt hår på absolut bästa sätt är vetskapen om dess porositet nödvändig. Hårets porositet är dess förmåga att absorbera och bevara den fukt vi förser det med. Med kunskapen om hur poröst ditt hår är kan du välja produkter som faktiskt fungerar för ditt hår. Så här kommer lite kort om de olika porositeterna:

Låg porositet: Det yttersta lagren av hårstrået är hårt packade tillsammans. Det gör det väldigt svårt för vatten och fukt att penetrera hårstrået och återfukta det, vilket gör att håret blir torrt.

Medium porositet: Detta är den mest ideala hårporositeten då ett hårstrå av detta slag låter en tillräckligt mängd fukt komma in i, och ut från hårstrået. Resultatet blir att håret behåller an lagom mängd fukt.

Hög porositet: Här är det yttersta lagren av hårstrået för långt isär från varandra. Detta resulterar i att håret snabbt absorberar fukt men även kvickt förlorar den och håret blir torrt.

Vill du ta reda på ditt hårs porositet samt hur du tar hand om det? Klicka här!

Kika på dina hårvårdsprodukters ingredienslista

Har du koll på vad dina hårvårdsprodukter faktiskt innehåller? Det är viktigt att ta en titt på ingredienslistan på framför allt ditt schampo och balsam. Det är nämligen många av dessa produkter som säljs på marknaden vilka innehåller ingredienser som kan vara skadligt för håret. På ingredienslista bör du kolla efter: sulfater (mer specifikt natriumlauretsulfat och natriumlaurylsulfat), silikoner och alkoholer. Hittar du ej dessa eller att de står långt ned på listan så skadar ej dina produkter ditt vackra hår! Innehåller dina produkter dessa ingredienser? Kolla då efter nya som ej gör det!

Gör oljeinpackningar innan tvätt av håret

Ett sommarslitet hår är i det flesta fall rejält uttorkat. För att verkligen fuktbomba håret är det därför av god tanke att förbereda håret inför tvätten med en oljeinpackning. Tvättar du håret på morgonen är det perfekt att sova med inpackningen. Annars räcker det att ha i den i minst 30 minuter innan du planerar att hoppa in i duschen. Några oljor jag rekommenderar är arganolja, ricinolja och jojoba olja, se bara till att de är av 100% ren olja!

Var snäll mot håret under tvätten

Tvätta håret har vi gjort genom hela livet men kanske helt utan att lägga någon tanke på hur vi faktiskt går till väga när vi gör det. Det finns nämligen några misstag många gör när de tvättar håret helt utan att tänka på det, men som gör att ett sommarslitet hår skadas ytterligare. Till att börja med bör du aldrig tvätta ditt hår med skållhett vatten. Varmt vatten torkar nämligen ut håret, håll temperaturen ljummen istället och undvik håret då du duschar som varmast. När du sedan schamponerar håret bör du endast massera in schampoo i hårbotten. Gnugga inte in det genom längderna, gör du det kommer ditt hår lättare att bli torrt. Vid sköljning av schampoot kommer längderna bli rena ändå då schampoot rinner ned längs dem. Till sist bör du avsluta din dusch med att skölja ur ditt balsam med kallt vatten. Det kalla vattnet kommer låsa in fukten du precis försett ditt hår med, samt motverka frissighet.

Torka och stylea håret varsamt

Att värme direkt på håret, och därmed värmeverktyg, är skadligt har nog de flesta hört många gånger. När du hoppar ut ur duschen försök därför att låta ditt hår lufttorka. Undvik även att torka det med din vanliga handduk, använd istället en handduk av mikrofiber eller en gammal T-shirt då dessa utger mindre friktion mot håret samt suger åt sig vattnet bättre. Vill du få till mer volym eller lockar så finns det massvis med påhittiga tillvägagånssätt att göra det på utan värme. För lite tips, kolla in Instagram-kontot @lillyvanbrooklyn, eller sök på hashtaggen #heatlesscurles på Instagram och TikTok. Det kanske även är dags att testa papiljotterna som man som barn tyckte mormor såg så knasig ut i!

Bär skyddande håruppsättningar

Både under dagtid och nattid då du ej ska ha håret styleat, kanske när du sitter och jobbar framför datorn, är det av god idé att bära skyddande håruppsättningar som exempelvis en lös twistat bulle. Detta begränsar riskerna för att skada håret samt skyddar dina toppar. Se dock till att inte använda hårda gummisnoddar med metall på, satsa istället på att sätta upp håret med en klämma eller en mjuk sammetstofs.

Investera i ett kuddfodral av silke

För att inte riskera att ditt vackra hår går av när du sover från friktion mot örngottet är det smart att investera i ett kuddfodral av silke för just den kudde du sover på. Detta kommer minimera riskerna för att ditt hår ska gå av mitt i längden av hårstrået och se frissigt ut. Silkesörngott är dessutom förmånligt för huden då det till skillnad från bomullsörngott är mindre poröst, vilket gör att ett silkesörngott ej suger åt sig fukt från din hud och ditt hår så som ett bomullsörngott gör.

Se över vad du stoppar i din kropp – skönhet kommer från insidan!

Till sist så är det även otroligt viktigt att ta hand om håret inifrån! Upplever du att ditt hår lätt blir oljigt kan det bero på att din kost kanske är rik på mejeriprodukter och socker, vilka kan vara faktorer till ett flottigt hår. För att få ditt hår att må så bra som möjligt kan du tänka lite extra på att försöka få i dig mat innehållande följande:

  • Nyttiga fetter som finns i nötter.
  • Omega-3 och fettsyror från t.ex. lax.
  • Vitamin E som går att hitta i bl.a. avokado.
  • Antioxidanter från exempelvis blåbär.
  • Järn och solat som finns i spenat.
  • Protein och järn från exempelvis linser.

Det finns otroligt mycket näringsrik mat att laga massvis med goda måltider på och dessutom ge ditt hår en extra boost!

Bild: Emi Jay

Med detta vill vi säga tack och adjö till ett sommarslitet hår och blicka fram mot att starta hösten med ett hår som mår bra!

*

Vill du läsa mer om skönhet? Klicka här!