SHOPPA ARTIKEL

Allt du behöver veta om AHA och BHA-syra

Bildkälla

Artikeln innehåller annonslänkar.

Välkommen till The Glossary! I denna artikelserie kommer vi varje månad att ta oss igenom olika typer av skönhetsbegrepp, skönhetstrender och andra skönhetssnackisar på stan. Tillsammans kommer vi helt enkelt att andas allt som har med skönhet att göra.

Let’s gloss away!

Syra hit och syra dit. Inom skönhet är det allt vi läser om, håller ni inte med? Syror som förändrar din hy för evigt och syror som bränner sönder ditt ansikte. Det är syror i dina tvålar, ansiktsvatten, serum och krämer – men vad gör de egentligen? Det här med syror är faktiskt inget nytt inom hudvård, utan det har används länge på skönhetssalonger världen över. Men de senaste åren har syrorna i olika former även fått flytta in i våra badrumsskåp. Jag tänkte att vi denna gång skulle djupdyka in i de två mest omtalade syrorna: AHA och BHA. För er som missat dessa två supersyror vill jag bara säga – you’re missing out!

Är syra farligt?

Nej! Jag vet inte om det bara är jag som kopplar ordet syra med den frätande svavelsyran man skulle passa sig för i NO-labbet på högstadiet? Men de syror vi pratar om här behöver man inte passa sig för. Däremot bör man vara försiktig och successivt vänja sin hud vid dem. Att tänka på är också att vara extra noga med solskydd vid användning av syra eftersom att det ökar hudens solkänslighet. AHA och BHA exfolierar nämligen bättre än dina korniga skrubbar som bara river sönder din stackars hud.

Vad är AHA-syra?

Det är den vanligaste syran inom hudvård vars fullständiga namn är Alpha Hydroxy Acid och är ett samlingsnamn för flera olika syror. De är naturligt förekommande och utvinns ur sockret från olika växter vilket gör att de ofta kallas för fruktsyror. Syrorna vattenlösliga och bra för solskadad samt förtjockad hud och är därför perfekt för att peela bort gamla hudceller och snabba på cellförnyelsen. Hudens förmåga att binda fukt förbättras också med hjälp av syran vilket gör att linjer och rynkor blir mindre synliga.

Fördelar:

✩ Exfolierar och ger lyster
✩ Återfuktar
✩ Behandlar pigmenteringar och ålderstecken
✩ Extra bra för dig med torr hud!
✩ Bra mot solskadad hud

AHA är mindre lämplig för dig med extra känslig hud som är benägen för utbrott och pormaskar.

Tips på produkt med AHA-syra

Lactic Acid 10% + HA 2%

79 kr från The Ordinary
Köp

Vad är BHA-syra?

Beta Hydroxy Acid är ett annat namn för salicylsyra. Du som har eller haft problem med finnar kanske nu känner igen dig lite mer? BHA-syror är nämligen fettlösliga vilket innebär att de kan tränga in i porerna och lösa upp talg samt exfoliera gamla hudceller. Alltså ofta det du behöver hjälp med om du har akne eller fet hy! Alltså ganska stor skillnad gentemot AHA-syran även om de har många egenskaper gemensamt. Det som är så bra med BHA-syror är att de även har antiinflammatoriska egenskaper, vilket är bra för dig som har problem med rosacea och eksem.

Fördelar:

✩ Exfolierar
✩ Effektiv behandling av akne och pormaskar
✩ Löser upp talg i igentäppta porer
✩ Antiinflammatorisk och rodnadsdämpande
✩ Bra för dig med fet och aknebenägen hud!
✩ Funkar även på känslig hy

BHA är inte lämplig för dig som är allergisk mot aspirin (acetylsalicylsyra).

Tips på produkt med BHA-syra

Salicylic Acid

59 kr från The Ordinary
Köp

När ska jag använda AHA/BHA?

Du applicerar din AHA eller BHA efter att du rengjort ditt ansikte och använt din toner (om du har någon i din rutin!). Om din syra är flytande applicerar du med hjälp av en bomullspad och om det är en kräm eller gel med dina fingrar. Det går bra att använda syrorna runt ögonen men absolut inte på eller för nära. Så fort produkten är applicerad behöver du inte vänta på att den ska sjunka in utan du kan direkt applicera nästa produkt i din rutin. Hur ofta du kan exfoliera med din syra beror på hur din hy reagerar. Vissa kan exfoliera två gånger om dagen med dessa syror medan andra endast kan göra det varannan dag. Här får du själv testa dig fram och se vad som passar för just dig! ♡