SHOPPA ARTIKEL

Guide: Så tvättar du dina sminkborstar

Bildkälla
Shoppen i den här artikeln innehåller annonslänkar
Klicka på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkter

Hur ofta tvättar du dina sminkborstar? Om du precis var tvungen att tänka efter – så vet du vad som måste göras ikväll! I våra borstar, penslar och Beauty Blenders samlas det nämligen en hel del bakterier om vi inte rengör dem kontinuerligt. Helst ska du tvätta dina borstar varje vecka och din beauty blender efter varje användning. Det kan kännas jobbigt och meckigt innan du fått in rutinen, men din hy kommer att tacka dig senare! Har du problem med acne, tilltäppta porer och fet hy kan detta faktiskt vara lösningen. Det är inte så konstigt att huden reagerar när vi sveper runt våra borstar i ansiktet, fulla av bakterier.

Att rengöra dina sminkredskap en gång i veckan behöver varken bli dyrt eller särskilt jobbigt. Nedan finner du en guide som steg för steg visar hur du på ett enkelt och billigt gör dina penslar som nya igen!

Produkter

Allt du behöver är:

  • YES diskmedel
  • Handduk
  • Ett dricksglas

På bilden ser ni även en “Cleaning Sponge” från Sephora. Denna är bra att använda emellan användningarna för att få bort överflödig produkt från dina borstar. Du sveper med borsten i cirklar över svampen och vips så försvinner den mörka ögonskuggan från stråna! Däremot räcker den inte till att få borsten ren från bakterierna.

Rengöring av borstar:
Steg 1

Nu undrar ni kanske varför sjutton jag står med en klick diskmedel i handen? Jo, det är helt enkelt för att det är i handflatan vi ska borsta ur all smuts från borstarna. Har du många borstar kan det vara skönt att dra på sig en diskhandske först, men jag hade tyvärr ingen hemma!

Steg 2 – Rengöring

Sedan blöter jag borsten och drar den i cirkulerande rörelser i handflatan tills det mesta av sminket har avlägsnats från borsten. Därefter fortsätter jag samma procedur fast under rinnande vatten för att få bort det sista sminket och diskmedlet.

Steg 3 – Torkning

Sist men inte minst lägger jag borsten på en handduk för att torka i en nedåtlutande position där borsten riktar nedåt. Detta gör jag för att vattnet som finns kvar på borsten inte ska rinna ner i fästet och luckra upp limmet som håller stråna på plats. Du får enklast till denna lutning genom att vika ena änden av handduken några gånger (se bild).

Rengöring av Beauty Blender:
Steg 1

Häll upp rikligt med YES diskmedel i botten på glaset du tänkt använda. Vill även understryka att det faktiskt är viktigt att diskmedlet du använder är just YES. Det är det bästa när det kommer till att lösa upp fett, och det är precis vad syftet är här.

Steg 2

Häll på hett vatten. Jag körde direkt från vattenkokaren, tycker att det får bäst effekt. Har även hört att det finns folk som brukar köra in sin detta i micron sedan. Det har jag faktiskt aldrig testat, men jag äger heller ingen micro – så detta får duga för mig!

Steg 3

Sedan är det bara att doppa ner dina Beauty Blenders och låta YES göra jobbet. Men det går ganska fort. Ca 10 sekunder senare såg det redan ut såhär… ↓

Jag behövde faktiskt göra denna procedur två gånger för att mina var så äckliga… Usch! Jag lät dem ligga i vattenbadet 20 minuter i taget och sedan kramade jag dem rena under rinnande vatten.

Voilá! Det blev en stor skillnad från hur de såg ut innan, så nu är dem redo för en ny vecka. Alla mina borstar är veganska och har därför syntetiskt hår. Använder du borstar med riktigt hår bör du inte använda YES diskmedel utan istället schampo och balsam. Detta är för att diskmedel kommer att torka ut din borste och stråna kommer att bli sköra och gå av.

Lycka till med tvättandet och glöm inte att göra det varje vecka!