Rensa garderoben inför hösten

Artikeln innehåller annonslänkar

Nu är den här, eller den står i alla fall runt hörnet: Hösten. Tiden för garderobsklassiker, den perfekta skinnjackan, stickade tröjor och boots. Äntligen boots igen! Bort med blommiga klänningar som hänger staplade på varandra efter sommarens äventyr, vi ses någon annan gång kära öppna sandaler och hej då alla sommaraccessoarer.

Jag vill inte ha mer sommar i garderoben, jag vill ha höst. Därför finns det bara en sak att göra när graderna sjunker och de orangea löven börjar falla längst med våra gator: rensa garderoben. Ut med sommar för att få inblick över hösten. Ni ska därmed få följa med mig på en garderobsrensning a la Michaela.

Garderober i kaos

Så, hur tänker jag när jag ska rensa? Jag går efter följande steg:

  1. Garderob efter garderob, jag tror inte jag är ensam om att ha mina plagg, skor och accessoarer på olika ställen i mitt hem. Därför är det bästa man kan göra att ta varje skåp eller rum för sig så att man inte sitter i ett hav av kläder och inte vet var man ska börja.
  2. Plocka ut alla plagg i varje garderob och hylla och lägg dem i tre olika högar: spara, sälja, ge bort. När det kommer till att rensa är det bra att se rensningen som två olika saker, en del där du skänker eller ger vidare kläder men om du har kläder med ett bra andrahandsvärde kan det vara bra att tänka på att du kan sälja plaggen också – då får du dessutom intäkter som du kan lägga på att investera i nya plagg för säsongen.
  3. När jag ska lägga in alla kläder som hamnade i spara-högen så viker jag om och lägger in allt på nytt. Då är det lättare att se om plagg ska placeras om, de får nytt liv när man lägger in dem på nytt och så får man en sista känsla innan de läggs tillbaka i garderoben: vill jag verkligen ha detta plagg där inne eller bör jag slopa det?

Bubblare: Gör rent varje garderob när alla plagg är utplockade så minskar du risken för skadedjur och håller garderoben ren & fräsch!

Tre tips att tänka på när du rensar i din garderob:

  1. Gå på första känslan i ren Marie Kondu-anda när du tar upp ett plagg. Blir du glad av det? Behåll. Känner du ingenting speciellt för plagget? Våga göra dig av med det.
  2. Utgå alltid från klassiker när du bygger din garderob. Alltså var hårdare med att göra dig av med sommarens trendplagg men behåll den vita kaftanen som håller på stranden år efter år. Om någon klassiker känns trött, sälj och investera i en ny variant!
  3. Anpassa rensningen efter garderobernas storlek. En garderob ska inte vara överfylld, det mår inte kläderna bra av. Se till att göra dig av med så pass mycket så att garderoben känns luftig och du får en bra överblick!

Tadaaa!

Såhär ser det ut efter en lyckad rensning. Färre stickade tröjor och fokus på klassiska färger, blusar som hänger färg-koordinerat och en rymligare känsla. Samma princip i klännings-garderoben, skogarderoben och jack-garderoben. Rymligt, luftigt och plats för några nya höstinköp.

Nu är det dags för dig att hugga tag i din garderob! Så länge bjuder jag på några höstplagg jag gärna investerar i nu när de blommiga klänningarna flyttat ut:

Stövlar / Kappa / Mössa / Jeans / Tröja / Skor