7 nyheter i iOS 13 du faktiskt vill använda

Vi har sedan den här artikeln delat med oss om hur du använder ”Genvägar” på din uppdaterade iPhone + gratis genvägar att ladda ner. Klicka här för att läsa den!

*

Har du laddat ner iOS 13, Apples senaste programuppdatering för iPhone och iPads? Det kom väldigt många, nya funktioner den här omgången – i den här artikeln kommer jag dela med mig av dem du faktiskt (antagligen) kommer använda. Min favorit-funktion? Längst ner!

Förbättringar i Meddelanden

Du kommer nu kunna skapa en ”Memoji”-profil med bild och namn, vilket i praktiken innebär att när du SMSar en person för första gången kan de direkt se vem det är från. Kan vara skönt efter en kväll på krogen, kanske? Apple har också ÄNTLIGEN förbättrar sökfunktionen i Meddelanden! Jag vet inte hur många gånger jag har skrikit på min telefon för att jag inte kunnat hitta portkoden jag vet att min kompis SMSade. Du får nu också en bra översikt av alla bilder och länkar från tidigare konversationer.

En annan nyhet är (ungefär 10 år efter att Android började använda det) Quick Path, vilket innebär att man kan dra för att skriva. Du kan alltså dra fingret mellan bokstäver, istället för att klicka på varje bokstav, för att skapa ett ord. Dock fungerar det än så länge bara med det engelska tangentbordet, förhoppningsvis implementeras det i Sverige snart. Du kan nu också hitta alla Emojis i alla dina tangentbord – du behöver alltså byta till ett separat tangentbord för att skriva en smiley. Yay!

 

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]

Sätt upp en Memoji-profil: Meddelanden > klicka på de tre prickarna uppe i höger hörn > ”Redigera namn och bild”.
Aktivera Quick Path: Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Slå på ”Dra för att skriva” näst längst ner.
OBS: Min iMessage loggades ut efter uppdatering och behövs för Memoji-profil. För att aktivera igen: Inställningar > Profil högst upp > iCloud > Slå på ”Meddelanden”.

[/su_note]

Logga in med Apple

På samma sätt som du kan logga in med Facebook i nya appar (så du slipper skriva in din mejl och skapa lösenord), kan du nu göra det med ett Apple login. Fördelen med Apples inlogg är att de inte spårar hur du använder kontot efter att du har loggat in, vilket Facebook oftast gör. Ett stort plus vilket gör att jag kommer använda Apples login där fort det går. Vi kan förvänta oss att app-utvecklare kommer implementera den här uppdateringen i sina appar under året.

Uppdatering i Hälsa

Det finns en del nyheter i appen Hälsa men här är de jag bryr mig mest om:

  • Se din menscykel: Som apparna Clue och Flo kommer du kunna se översikt av din mens, symptom och ditt fertila fönster.
  • Cykel-statistik: Se datum på senaste mensen, hur lång är din cykel och allt annat man kan grotta ner sig i för att lära känna sig själv bättre.
  • Få notis om ditt fertila fönster: När du börjar bli fertil kommer du få en notis på telefonen

 

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]

Sätt upp din cykelkoll: Hälsa > scrolla ner till ”Cykelkoll” > Följ anvisningar
OBS: Det kan ta ett par cyklar innan appen förstår och kan ge dig notiser om kommande dagar.

[/su_note]

Uppdaterade krav för din integritet

Apple kommer nu ge dig en notis när en tredjepartsapp använder din platsinformation i bakgrunden, så du kan bestämma om du vill att de ska ha tillgång till det eller ej. De har också tagit bort möjligheten för appar att använda din platsinformation utan ditt samtycke via Wi-Fi och Bluetooth.

Bild- och videoredigering

Du har alltid kunnat redigera bilder och videos men det har varit ganska begränsat. Nu har de uppdaterat Bilder-appen med mycket fler redigeringsalternativ – jag är extra glad över att man nu kan redigera skuggor och högdagrar direkt i bilder-appen (vanligtvis brukar jag behöva använda Snapseed för det). En annan nyhet är att man nu kan göra precis lika mycket ändringar i sina videos – och äntligen kan videon vridas. Det var på tiden!

Utöver det har Bilder-appen fått ett nytt utseende som gör det lättare att få en översikt av sina bilder.

 

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]

Redigera en bild/video: Gå in på appen Bilder > välj en bild > klicka på ”Ändra” uppe i höger hörn.
OBS: Vill du se före/efter medan du redigerar? Klicka en gång för att se före, klicka en gång till för att se efter.

[/su_note]

Dark mode

Du kan nu välja att sätta telefonen i Dark Mode, ett så kallat ”mörkt läge”. Toppen att använda på kvällen när det är mörkt och du inte vill ha ett starkt, vitt sken ska stirra tillbaka på dig. TIPS: Jag har alltid dark mode aktiverat på min dator, det låter mina ögon vila lite.

 

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]

Aktivera Dark Mode: Dra ner Kontrollcenter uppe från höger hörn > Tryck hårt (Haptic Touch) på ljusreglaget > Slå på ”Mörkt läge” i vänster hörn

[/su_note]

Dela ljud

Den här är jag väldigt taggad på. Du kommer nu kunna dela ljudet från din telefon med en annan person via Bluetooth. Vad innebär det? Se film tillsammans med en kompis på tåget, eller varför inte lyssna på samma musik när ni är ute och springer? Den här uppdateringen kommer komma förrän den 24e september, när iOS 13.1 finns att ladda ner.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#000000″ radius=”3″ class=””]

Den här funktionen kommer inte förrän den 24e september, när iOS 13.1 finns att ladda ner.

[/su_note]

*

Vill du läsa mer om nya uppdateringen? Se mer information hos Apple här!