3 tips på hur du tar semester – på riktigt

Bild: @linaleoniie

Semestertiderna är på ingång, och kanske den svåraste utmaningen på året börjar snart; att ta semester – på riktigt. Att se till att låta bli att kolla mailen stup i kvarten, lägga undan mobilen på promenaden och att låta kontrollbehovet få sig en liten välbehövlig paus. Jag har därför samlat mina tre bästa tips på hur du får en mer avkopplande semester.

1. Öva på att släppa på kontrollbehovet

Jag vet, det kan vara svårt att släppa de där mönstren vi har för att skapa någon slags kontroll. Tummen som ständigt scrollar och uppdaterar mailen eller fasan för att missa ett samtal. Se det därför som en övning att släppa på kontrollen genom att bryta de vanorna som du brukar ha och se hur kontrollbehovet kommer släppas med tiden. Ett bra tips kan därför vara att ersätta vanan med någon ny vana, kanske läsa en bok eller att ringa en vän?

2. Stanna upp och andas

Vi känner nog alla igen de korta snabba andetagen som vi lätt hamnar i under stress och press. Andningen påverkar hela vårt nervsystem och ger kroppen signaler om vi kan vara lugna eller om det är kritiskt. Se därför till att påminna kroppen om att det är en trygg plats och du kan ta djupa långa andetag i lugn och ro, helt utan stress.

3. Våga be om hjälp

Den duktiga flickan vill helst göra allting själv och visa för både sig själv och omgivningen att hon löser allt. Att våga be om hjälp kan därför verkligen vara en nyckel i att lära sig att både lita på andra och få se att du inte behöver ha kontrollen själv alltid.

 

Vill du investera i dig själv i sommar? Boka in ett kostnadsfri konsultation för coaching här eller skriv upp dig på nyhetsbrevet här för att få mer inspiration.