7 feelgood filmer alla borde se

Bild: JESHOOTS.COM via Unsplash

Det börjar sakta med säkert närma sig julledighet, och om ännu närmare så har vi helgen som brukar kunna bjuda på film-möjligheter! Därför har jag listat 7 feelgood filmer som borde ligga på din ”att se” lista i mobilen. Brottas med känslosvall av glädje, gotta er i självömkan eller sjung med i peppiga musikaler. Det finns något för alla i denna listan, men jag garanterar att alla lämnar en härlig, feelgood känsla efter sig.

Är du istället ute efter härliga julfilmer? Förra året tipsade ni läsare om era favoriter, kolla in dem här!

En oväntad vänskap

Feelgood filmer

”En oväntad vänskap”, eller ”Intouchables” som är dess originaltitel på franska, handlar om Driss — en kille som precis har blivit frisläppt från fängelset och inte helt oväntat får en oväntad vänskap tillbaka på utsidan. Han har svårt att hitta arbete, och tar till slut ett jobb som personlig assistent till den förmögne, men ensamma, Philippe som blivit förlamad efter en flygolycka. Filmen skildrar klasskillnader, djupa samtal och kärlek ur en överraskande vänskapskombo.

Den här filmen fick jag bakläxa på från alla på kontoret, eftersom jag faktiskt har missat att se den! Nu är jag riktigt taggad på att förbereda en filmkväll hemma. Filmen gjordes även i amerikansk version men jag fick rådet att det är den franska som gäller!

Tur att den finns på Netflix.

Dear John

Feelgood filmer

”Dear John” handlar om den amerikanska soldaten John som under en sommarpermission träffar Savannah. Savannah och John blir blixtförälskade och är oskiljaktiga under de två ynka veckorna dom tillbringar tillsammans. Verkligheten kommer snabbt ikapp, och John åker ut på tjänstgöring i ett år. Man följer karaktärerna genom breven de skriver till varandra under tiden isär. Det pendlar mellan förtvivlan, saknad, kärlek och ett år på distans blir snart flera. Breven sinar och livet kommer emellan. Filmen tar en abrupt vändning i slutet och kanske är det sant att gamla känslor aldrig svalnar.

”Dear John” är en favorit för mig och om känslor kan smitta så är den här filmen beviset — det är svårt att inte ryckas med! Jag vill ge ett extra plus för att Channing Tatum och Amanda Seyfried som spelar huvudkaraktärerna, deras kemi känns genuin och fin. Det är svårt att inte sitta och hulkgråta i soffan av det här, så gotta dig i självömkan för en kväll och se den!

Finns på Netflix och Viaplay.

La la land

Feelgood filmer

”La La Land” utspelar sig i Los Angeles och låter musiken ta plats. I huvudrollerna hittar vi Emma Stone som Mia och Ryan Gosling som Sebastian. Mia är en skådespelare som aldrig riktigt lyckas slå igenom, och jobbar extra som barista. Sebastian är en jazzpianist som drömmer om att öppna en jazzklubb. Mia och Sebastian blir störtförälskade, men när den enas karriär tar fart medan den andra står still börjar livet komma mellan.

Denna filmen är en känslomässig berg-och-dalbana och det är kul att se hur filmen går från paradiset i La La Land (smeknamn för Hollywood) till det mer verkliga livet. Filmen är i grunden en musikal och det är oftast så karaktärernas känslor presenteras. Jag älskar musiken i filmen —  den tillför verkligen ytterligare en dimension till en redan komplett filmupplevelse!

Finns på Netflix.

Limitless

Feelgood filmer

”Limitless” utspelar sig i New York med Eddie,Bradley Cooper, som huvudroll. Eddie har nyligen blivit dumpad av sin tjej, missat en deadline för boken han skulle släppa och hamnat efter med hyrorna. I samma veva blir han introducerad för NZT, en drog som hävdas kunna höja människans hjärnförmåga. Drogen fungerar och Eddies prestationer höjs avsevärt han ger sig in i finansvärlden. Ett mord och ett uppochnervänt privatliv senare tar drogerna slut. Eddie är desperat, hur stort kan ett luftslott bli?

”Limitless” är och kommer alltid vara en film som får mig att gå igång på alla cylindrar. Filmen är spännande, lite farlig och håller ett högt tempo. Jag stressar, firar och gråter med Eddie och tycks aldrig tröttna på att se honom göra samma misstag om och om igen. Ett måste att se!

Finns på Netflix.

Safe Haven

Feelgood filmer

”Safe Haven” handlar om Erin, en kvinna som flyr från sitt våldsamma förhållande till småstaden Southport. Här startar Erin ett nytt liv, presenterar sig som Katie och klipper håret för att hennes galna ex-man inte ska hitta henne. Katie får jobb som servitör och börjar sakta men säkert känna att hon har hittat en ny plats och tillhörighet. Trots att Katie trivs i sitt nya liv har hon en ständig oro för hennes ex-man och det dröjer inte alltför länge innan han gör sig påmind.

Personligen så älskar jag ”Safe Haven”. Det kan vara den finaste filmen som har gjorts och dramaturgin i filmen är rent utav perfekt. Filmen har ett fint budskap och även till denna rullen gråter jag som ett barn, till och med min kille blir obekväm i mitt sällskap. Goals!

Finns på Netflix.

Little miss sunshine

”Little Miss Sunshine” handlar om en skruvad familj där varje individ har ett säreget intresse. Den twistade kombinationen av en författare, en som vill bli stridspilot och en som just blivit uttagen till en skönhetstävling bildar en perfekt, imperfekt mix. Filmen bygger på att denna dysfunktionella familjen ska ta sig till en skönhetstävling i sin gula volkswagenbuss. Behöver jag ens säga att det händer en hel del på vägen?

”Little Miss sunshine” är definitionen av en charmig feelgood-film som kommer i formen av en gul volkswagenbuss. Karaktärerna är välarbetade och man vill ge varenda en av dem en stor kram. Jag pendlar mellan asgarv och ömkan för familjen – det är bara att luta sig tillbaka och njuta av åkturen.

Finns på Viaplay.

Billy Elliott

”Billy Elliot” handlar om en elvaårig pojke vid namn Billy. Han känner stor press från sin pappa och leva upp till familjearvet att bli en stor stjärna inom boxning, men känner istället dragningskraft till baletten. Han faller handlöst för dansen och kan inte för sitt liv tänka sig att fortsätta boxas. Härifrån får man följa Billy och hans kamp för att få dansa i en tid då män ”inte dansade”.

Billy Elliot är en av världens mysigaste filmer, man vill adoptera Billy och skrika åt det otillåtna samhället som var då. Vill du ha en riktigt mysig hemmakväll så är det denna rullen du ska sätta på.

(Inflik från Louise: visste ni förresten att Spider-man skådespelaren Tom Holland spelade Billy Elliot i originalmusikalen i London som liten?)

Finns på Netflix.