Allt om lymfsystemet och hur du stärker det

Innehåller annonslänkar

Kanske har du tidigare hört talas om lymfsystemet kopplat till olika sjukdomar, som till exempel cancer? Det beror på att man ofta börjar arbeta med lymfsystemet i samband med cancerbehandling. Men de senaste åren har lymfsystemet även uppmärksammats ur ett hälsoperspektiv. Lymfmassage för både kropp och ansikte har dykt upp på salonger och kliniker och även verktyg som man kan använda hemma.

Därför känns det som hög tid att reda ut alla frågetecken kring vad lymfsystemet är och hur det fungerar! Låt oss fokusera på lymfsystemets roll för någon som inte ännu är sjuk – men som vill hålla sig frisk.

Vad är lymfsystemet?

Lymfsystemet är en del av kroppens immunsystem: det system som skyddar oss mot bakterier, virus och andra ämnen som inte hör hemma i våra kroppar. Lymfsystemet består av en ljus vätska, den kallas för lymfa.

Den vätskan kommer från början från vårt blod! Vuxna människor bär på 4-6 liter blod och en del av det blir till just lymfa. Det börjar i pyttesmå blodkärl som pressar ut vätskan till lymfsystemet. Lymfkärlen slussar sedan runt lymfan genom lymfsystemet när vi rör på oss.

Våra lymfkörtlar fungerar lite som kontrollplatser, de kontrollerar nämligen lymfan på bakterier, virus och andra skadliga ämnen. När något sådant dyker upp börjar lymfkörtlarna bekämpa dem och det är då de kan svullna upp.

Vid nyckelbenen töms sedan lymfan till en ven som transporterar vätskan tillbaka i blodomloppet. Och så fortsätter processen runt, runt för att hela tiden kunna upptäcka nya skadliga ämnen.

Kroppen har även några organ som är en viktig del av lymfsystemet: mjälten, tonsiller, halsmandlarna och brässen* som alla deltar i kroppens försvar mot infektioner.

*Brässen finns bakom bröstbenet och bär något som kallas på T-lymfocyter: de omvandlas till så kallade mördarceller när de kommer i kontakt med ämnen som inte hör hemma i kroppen och förstör (i bästa fall) dessa.

Varför behöver man tänka på lymfsystemet ur ett hälsoperspektiv?

Om lymfsystemet inte fungerar som det ska så renas inte lymfan på bakterier ordentligt. Då passerar lymfan trögare genom systemet och man kan uppleva svullnad i till exempel fingrar och fötter. Detta kallas för lymfödem. Bindväven och slaggprodukter kan dessutom börja växa ihop vilket också resulterar i att det blir stopp i flödet. Lymfan cirkulerar nämligen inte runt i kroppen som blodet, utan det pressas runt av våra muskler.

Det här är såklart inte bra, för om lymfsystemet inte fungerar så försvagas immunförsvaret och då blir vi mer mottagliga för infektioner. Därför kan det vara bra att hjälpa lymfsystemet på traven!

lymfsystemet

Hur stärker man lymfsystemet själv?

Det finns en mängd saker man kan göra för att boosta lymfsystemet! De är dessutom väldigt enkla och bra för vårt välmående på flera plan.

– Drick mycket vatten. När du är uttorkad så pressas lymfan långsammare genom systemet.
– Rör på dig! Musklerna hjälper till att pressa runt lymfan i kroppen.
– Andas. Djupa andetag håller igång lymfan precis som musklerna.
– Ät en hälsosam kost. Någonsin känt dig svullen efter en stor påse godis eller efter för mycket skräpmat? Processad mat och socker saktar ner lymfan, därför kan du känna dig svullen.
Varva ner. När vi är stressade frisätts stresshormonet kortisol som, i för stor mängd, kan bryta ner lymfvävnad och dämpa immunförsvaret.

Torrborstning för att dränera vätska

Du kan torrborsta huden på kroppen och använda en gua sha eller skin roller i ansiktet. Då stöttar du lymfan och hjälper aktivt till att minska svullnad. Dessutom blir du härligt len och avslappnad på köpet! Tänk på att torrborsta eller massera med lätt hand i uppåtgående riktning – man behöver inte ta i för att få lymfan att pressas runt i lymfsystemet.

När du torrborstar huden så använder du en borste likt ovan. Börja nerifrån fötterna och borsta med uppåtgående rörelser mot hjärtat. Gör ett ben i taget, sedan mage, rygg och en arm i taget. Borsta sedan från halsen och nedåt mot hjärtat. Borsta gärna samma parti flera gånger med korta drag och avsluta sedan vid nyckelbenen där lymfan töms.

Summering:

Lymfsystemet spelar en viktig roll i hur vårt immunsystem fungerar då det hjälper till att bekämpa sådant som inte hör hemma i kroppen. Lymfan pressas runt genom bland annat lymfkörtlar som kan svullna upp när bakterier eller virus dyker upp.

Om vi inte lever särskilt hälsosamt kan bindväven växa ihop med slaggprodukter och överbelasta lymfsystemet så att lymfan inte pressas runt som den ska. Då är det vanligt att en svullnad uppstår, detta kallas ödem.

Genom att leva sunt så tar man hand om lymfsystemet på köpet. Man kan även boosta det extra genom att torrborsta huden på kroppen.

Nästa vecka berättar vi hur du dränerar vätska i ansiktet med hjälp av en Gua Sha!