Hälsotrenderna som är här för att stanna 

Bild: Unsplash
Artikeln innehåller annonslänkar

Vi är på väg mot ett nytt år, nya möjligheter och ännu en ny chans att bli vårt bästa jag. Efter året som har varit och situationen som fortfarande pågår känns det som ett extra viktigt år att fokusera på att hålla sig frisk och må bra. Det finns många olika metoder och aktiviteter eller så kallade hälsotrender för att uppnå ett bra välmående, men vad vi kan se idag är att allt inte ligger i träning och mat. Idag är njutning, ett inre lugn och balans minst lika viktigt. Detta för att du ska må så bra så möjligt både fysiskt och psykiskt. Nyckelorden för att uppnå en bra balans skulle jag säga är: ät gott, sov gott, ha kul och rör på dig i lagom mängd.

Om ditt mål med 2021 är att välmåendet ska vara på topp kan det vara värt att ta hjälp av några hälsotrender. Personligen är jag en sån som lätt hakar på alla nya trender som kommer. Jag tycker att det är kul att vara uppdaterad i hälsodjungeln. Därför har jag listat några favorit-hälsotrender, både enkla, spännande och roliga som jag tar med mig in i det nya året. Här kommer hälsotrenderna som är här för att stanna!

Online PT 

Det har blivit allt mer populärt att ha gymmet i sin smartphone eller dator. Idag erbjuder många gym-klasser eller PT-träning online. Vi hittar även massor av bra träningspass på youtube. Detta är den perfekta lösningen för dem med lite tid för träning eller kanske den bästa lösningen under den rådande pandemin om man inte vill befinna sig på gymmen. Oavsett så älskar vi konceptet att träna vad man vill, när man vill, vart man vill. 

hälsotrender

Flex Band/Yoga matta/Hantlar

Andningsträning

Det finns många viktiga hälsotrender, men denna punkt är extremt viktigt och något som många har en tendens att glömma bort. Både intresset och forskningen kring vår andning som en hälso-aspekt har ökat rejält, med all rätt enligt mig.

Andningen hjälper till att försörja våra celler, muskler och organ med livsviktigt syre och näring, alltså är det inte så konstigt att den har stor påverkan på vår hälsa. Andningen kan hjälpa oss både fysiskt och psykiskt. Till exempel kan andning hjälpa oss igenom ångest, på löprundan, i rehabiliterande syfte eller i jobb och studie- sammanhang. Det har även visat sig att andningen är mycket viktig när vi lider av oro och rädsla, vilket många idag gör på grund av den rådande situationen. Att träna upp din andningsförmåga kan därför vara en extremt stor hälsofördel, det är ju faktiskt en helt kostnadsfri superkraft.

Om du vill veta mer om andning och andningsträning klicka här!

EMS-träning

EMS-träning är en träningsmetod som går ut på att elektriska impulser stimulerar dina muskler samtidigt som du utför övningar. När du utför EMS-träning tränas 90% av alla dina muskelgrupper samtidigt, därför behöver du endast träna i 20 min (ett 20 minuters pass kan motsvara flera timmar på gymmet!).

Jag var ärligt talat livrädd när jag skulle testa det första gången men insåg rätt så snabbt att det inte var något att oroa sig för. Det är en väldigt speciell men rolig träning! En perfekt träningsform för dig som har ont om tid eller för dig som vill testa på något utöver det vanliga! I Stockholm kan du träna EMS hos Bionic. Förvarning till dig som ska testa, träningsvärken är brutal!

Digital Detox

När vi diskuterar hälsotrender kan vi inte utesluta den digitala detoxen. För er som inte vet vad en digital detox är så är det precis som det låter, en paus från den digitala världen. Poängen är att bryta ett beteende som kan innebära stress eller ångest om man inte varit uppkopplad på ett visst antal timmar eller i mångas fall minuter. Jag tror också att det är viktigt att vi skapar oss ett medvetande kring hur mycket tid vi faktiskt spenderar uppkopplade samt vad vi då missar runt omkring oss.

En digital detox kan vara en ordentlig utmaning, så se till att den är anpassad efter ditt liv. Till exempel så är min digitala detox att lägga bort telefonen vid 22. En skärm borde inte vara det sista man ser eller det första man vaknar upp till. Jag tror att det finns tusen fördelar med en digital detox, men framförallt en minskad stress, mer fritid, tid jobba på dina relationer och att man lär känna sig själv. 2021 ska jag utöka min digitala detox, en viss skärmtid per dag kanske till och med blir nyårslöftet? 

Infraröd Bastu

Jag tror ingen har missat den infraröda bastu-trenden. En bastu som verkar genom ett ljus som tränger rakt in i huden för att producera djupt avgiftande svett. Behandlingen är känd för att minska stress, förbättra immunförsvaret och minska smärta i leder och muskler. För min egen del gillar jag känslan av att man får en liten boost i kroppen samt det vi diskuterade på ovanstående punkt, att bara få sitta själv i ett rum utan mobil och bara andas. Bra för både kropp och själ! 

Padel

Vart ska man börja? En sport som verkligen tagit över Sverige! I början av året kände jag att jag kunde spela padel bara efter att ha sett en miljon padel-stories på Instagram. Var nästan trött på sporten, fast jag inte ens testat. Det fick jag äta upp, blev kär efter fem minuter första gången jag spelade. Det är kul, lätt att lära sig och det är socialt. Jag och min padel-grupp spelar en gång i veckan och det är garanterat den roligaste timmen på veckan. Älskar när man kan kombinera kompisar och träning! 

hälsotrender

Vattenflaska/Shorts/Padelrack

Vitaminterapi

Av USA:s alla hälsotrender så har vitaminterapi länge varit en av de populäraste, det vill säga vitamin-behandlingar i form av drop. I år slogs dörrarna upp till Release Co, den första kliniken i Sverige att specialisera sig på intravenös vitaminterapi. Kliniken erbjuder ett vitamindropp och två vitaminshots. Behandlingen kan stärka ditt immunförsvar, öka energin och ge bättre hår och hy. Det som sker är att vitaminerna går rakt in i blodbanan och därför tar kroppen eventuellt upp större mängder vitamin snabbare. En ny och spännande trend som jag absolut tror på!

För att boka en tid eller läsa mer klicka här!

Megaformer 

Träningsformen megaformer blir bara mer och mer populär, kanske för att den är så kul och att den ger riktigt bra resultat. På en maskin utför du övningar för alla muskler (ibland muskler jag inte trodde existerade) i ett lugnt och synkat tempo, men låt dig inte luras. Kroppen behöver spännas exakt hela tiden och i början förstår man inte hur man ska överleva hela passet. Jag gillar träningsformer där man ser snabba resultat och det gjorde jag med megaformer, bara efter en månad kände jag att varje övning blev lättare och att jag blev smidigare. I Stockholm kan du utföra megaformer bland annat på Becore och The Place

Hälostrender 2021

Tights/Topp/Hoodie

Mindfulness 

Idag älskar vi alla hälsotrender som gynnar oss i corna-tider. Mindfulness är en metod som hängt med ett tag nu men i och med situationen vi är i idag och de utmaningar vi står inför är det många som känner en inre stress och oro, då kan mindfulness vara till god hjälp. Visste ni att mindfulness ibland används i sjukvården. På Vårdguiden skriver de att det används mot stress, smärta, sömnproblem, ångest och depression. Här har vi ännu en kostnadsfri metod som kan bli ditt hemliga vapen i svåra tider.

För att komma till några övningar klicka här!

 

*

Vill du läsa mer om hälsa? Klicka här!