Jag provade sellerijuice i 30 dagar och det här hände

Samarbete medPHILIPS

Har du sett fler gröna juicer än vanligt dyka upp i ditt Instagram-flöde? Same. Sellerijuicen verkar finnas överallt och det var dags att ta reda på vad det hela handlade om.

Jag googlade ”celery juice benefits” och möttes av hundratals artiklar av människor som blivit frälsta av det gröna guldet. De flesta tackar Medical Medium för sin upptäckt, en man som har skrivit fyra bästsäljande böcker om hälsa i samband med kost. Hans Instagram är FYLLD med information och berättelser från andra som mår bättre efter att de fått in sellerijuice i sin rutin. Efter att jag emotionellt övertalats (inte så svårt) var det dags att kolla fakta. Backar forskningen hypen?  Ska man tro på alla framgångsberättelser?

Fördelarna med sellerijuice

Forskningen visar att det definitivt finns hälsofördelar med sellerijuice.

 • Enligt den här studien har selleri har en kraftig antiinflammatorisk effekt
 • Dessa antiinflammatoriska effekterna kan hjälp mot uppblåsthet, IBS, förstoppning, akne, eksem och andra inflammationsproblem i kroppen.
 • Sellerijuice har en hög dos av vitamin K, vilket är bra för ben och hjärta
 • Sellerins höga vattenhalt och det faktum att det innehåller magnesium och kalium innebär att det kan hjälpa de med högt blodtryck!
 • Det innehåller vitamin C, vilket är toppen för ditt immunförsvar!

Hur gör jag juicen? Tack Philips!

Första tiden använde jag mig av en mixer och kaffefilter. En teknik jag inte rekommenderar för dig som tycker om att sova på morgonen och lätt blir morgonirriterad (kaffefilter går sönder så lätt…). Efter några veckor fick jag kontakt med Philips som rekommenderade en slowjuicer. När jag började använda den kände att jag kunde få in sellerijuice i min rutin på riktigt. Till och med min sambo hoppade på tåget. Och vi har båda fortsatt att dricka sellerijuice efter att min ”utmaning” är slut.

Det finns olika typer av juicers, råsaftcentrifug och slowjuicers. Båda fungerar kanon men en slowjuicer har några fördelar om du är seriös med ditt juicande:

 • Den pressar frukten eller grönsaken långsamt under högt tryck och maximerar mängden näringsämnen du får ut
 • Den hanterar mjuka grönsaker, blad och örter bättre (tänk grönkålsjuice!)
 • Den kan också göra nötmjölk, så du kan ha cashew eller mandlar i din juice!
 • Kallpress maximerar också mängden juice per grönsak, ett internt test Philips gjorde visade att deras slowjuicers behåller 90% av frukten
 • Superenkel att rengöra, bara ta isär, skölja och sätt ihop igen (det här är en stor grej för att jag ska orka göra något varje dag)

En slow juicer, eller kallpress som det också kallas, är oftast det juicebarer använder för att kunna leverera så mycket av näringsämnena som möjligt.

Slowjuicer

3 549 SEK från Philips
Köp

Hur gick det för mig?

Så är jag frälst? Japp. Jag är nu den störiga personen som säger till alla att dricka sellerijuice! Redan efter några dagar kunde jag känna hur min energi blev bättre, jag fick inga dippar under eftermiddagarna och var verkligen PIGG hela dagen. Men det viktigaste testet var PMS-veckan, skulle jag märka någon skillnad? Och hörrni – jag gick en hel vecka utan förstoppning (?‍♀️), inga utslag eller finnar dök upp och jag kände mig inte svullen. Vanligtvis går jag upp en hel storlek. Jag insåg också att mitt humör var mycket bättre än väntat, antagligen för att mina jeans fortfarande passade.

Att jag kan må så bra under veckan innan mensen är för mig det bästa kvittot jag kunde få av den här utmaningen. Och för att verkligen veta att det var min juice som hjälpt mig gick jag nästa PMS-vecka utan sellerijuice och jag längtade tills jag fick börja igen. Det trodde jag inte jag skulle säga dag ett. Nu ska jag och min juicemaskin leva lyckliga i alla våra dagar.

Utmaningarna då? Den största var nog ovanan att behöva gå på toaletten direkt efter. Din mage kommer vilja rensas så kanske inte köra första glaset precis innan ett möte. Är du är orolig för snabba toalettbesök kan du jobba dig uppåt och spä ut med vatten första dagarna för att vänja magen vid sin nya medicin.

Smaken var också något jag svor över första dagarna men det blev lättare – och efter fem dagar kunde jag till och med tycka om den salta smaken. Mitt tips är att skippa bladen på sellerin (det gör allt väldigt beskt!) och lägg i ett  halvt äpple, gurka eller citron om du tycker smaken är för mycket! Många menar att man behöver dricka bara selleri för att få ut några fördelar men jag blandade i sötma några gånger och fick fortfarande resultat! Testa dig fram!

För att summera:

 • Jag fick bättre maghälsa
 • Min hy blev klar och fick lyster
 • Det tog bort min uppsvälldhet
 • Min energi var hög och höll sig hela dagen