Bild: Asole Grey
Det är januari och årets fattigaste månad. Månaden som för många går hand i hand med lovord om att dra ner på kostnaderna och öka intaget av hälsosam kost. Vi pratade på kontoret häromdagen om hur mycket pengar man sparar per år, om man ser till att ha med sig matlådor till jobbet. Och inte nog med det, man sparar så mycket tid! Jag tillhör tyvärr dom som inte tycker matlagning är så kul, och vill helst att det ska vara smidigt och gå så fort som möjligt. Men det innebär också att allt för ofta står jag där, trött efter jobbet, framför ett tomt kylskåp och hör hur magen ropar efter mat. Ofta slutar det upp med snabba lösningar som varken bådar gott för plånboken eller när det kommer till att få i mig näringsrik mat. Men ett av mina nyårsmål är att begreppet Meal Prep ska bli en större del av min vardag, och därför ska jag i denna artikel dela med mig av en guide för alla oss nybörjare. Hur planerar vi och förbereder oss på bästa sätt veckans måltider? Här kommer fyra steg att förhålla sig till!
Steg 1 – Se över ditt utrymme!
Gillar ni organisering lika mycket som jag gör? Isåfall kommer ni älska det första steget som jag vill tipsa er om! Jag som inte riktigt njuter av själva matlagningen, njuter verkligen av det här! Börja med att se över ditt utrymme i skafferi, kylskåp och frys. Hur mycket kommer du få plats med? Det är så lätt att handla för mycket mat som sedan inte går åt eller får plats. Försökt därför få en uppfattning om hur många matlådor får du plats med i frysen verses kylen? Rensa och strukturera upp för att lättare få en överblick kring vad och hur mycket du du bör handla. Ett hett tips är att köpa organiseringslådor som du kan ha i kylen eller skafferiet och förvara maten i.
Steg 2 – Gör ett schema!
Vänner, om vi ska lyckas hålla oss till våra mål kring att göra Meal Prep till en del av vår vardag, krävs planering! Steg två innebär därför att göra ett tydlig schema kring handling, förberedelser och matlagningen. Och viktigast av allt, hålla sig till det schemat! På så sätt kommer du kunna skapa en rutin, och få in det till en vana! Reservera en dag eller en kväll i veckan som du bokar upp till handling och matlagning. Se därefter också till att anpassa schemat efter din veckorutin men ge det ett tydligt utrymme. Istället för att hela tiden ha i bakhuvudet vad kvällens måltid ska bli, eller morgondagens lunch, så kommer ett tydligt schema hjälpa dig att frigöra mentalt utrymme att lägga på annat.
Steg 3 – Vad vill du göra för recept?
Planeringen kring Meal Prep går verkligen att göra riktigt roligt! Scouta recept som du vill göra kommande vecka, och det bästa rådet jag gav till mig själv var att börja enkelt! Om du är som jag, som kanske inte tycker att det roligaste som finns är att laga mat, så välj bort det lite mer komplicerade recepten och börja med något enklare som inte innehåller massor av ingredienser.
Behöver du lite inspiration? Här kommer fem nyttiga och billiga recept – som är är enkla att tillaga och passar utmärkt som att ha i matlådan!
- Gryta med kyckling och röd curry – recept här!
- 3 veganska recept med röda linser – recept här!
- Vegitarisk bönchili – recept här!
Steg 4 – Börja preppa!
Nu är det bara att börja preppa! Sätt på musik, en bra ljudbok eller en podd och gör det mysigt runt omkring dig. Kanske ta ett glas vin medan du lagar maten? Försök att skapa en bra känsla kring den här tiden du lägger på att preppa, och kanske kan det till och med bli en stund för dig själv som ger dig energi. Om dina matlådor är kylda och det inte kommer in någon luft bör de hålla cirka fyra dagar i kylskåpet. Och om ditt recept dessutom ger dig mer mat än det, lägg resterande i frysen! Sen tycker jag inte att Meal Prep behöver innebära allt eller inget. Hitta ett sätt som fungerar för dig, alla små steg gör en skillnad!
*
Du vet väl att det finns massor med recept på FORNI? Klicka här!