3 veganska recept med röda linser

Januari är här och som många andra år, så kommer månaden med tankar om att dra ner på kostnaderna och öka intaget av hälsosam kost. I år har vi även exponerats för #veganuari, som går ut på att äta veganskt under hela månaden. Så varför inte lägga ihop både den ekonomiska- och den nyttiga faktorn när du planerar din mat för månaden? Jag har tagit fram tre nyttiga, billiga och veganska recept du kan göra med med en påse röda linser – de är enkla att tillaga och passar utmärkt som att ha i matlådan!

Samtliga recept följer ett tema med tomat-morot-potatis – dock med variation! Recepten är även laddade med betakaroten, som är en antioxidant som skyddar våra celler. Betakaroten är bland annat bra för matsmältningen, immunförsvaret och för pigmentet i vår hud.

Spaghetti med lins-bolognese

veganska recept

Ingredienser

500 g valfri pasta
1 msk olivolja
1 gullök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 medelstora morötter
2,5 dl röda linser
2 tärningar grönsaksbuljong
0,5 tsk basilika
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
Salt och peppar

Topping:
Hackad basilika
Näringsjästflingor (valfritt)

*Näringsjäst bidrar med ostsmak – men är vegansk.

Gör såhär

  1. Börja med att hacka gullök och vitlök. Fräs i olivolja på låg värme.
  2. Riv morötterna grovt och blanda ner i grytan tillsammans med tomatpurén. Vrid upp till medelvärme och rör om.
  3. Häll ned krossade tomater tillsammans med grönsaksbuljong och vatten, låt koka upp.
  4. Koka upp pastavatten och följ anvisningar enligt den pasta du valt.
  5. Blanda ner linser och kryddor. Låt puttra i ca 20-25 minuter eller tills linserna har mjuknat.
  6. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar eller andra kryddor. Servera med pastan, hackad basilika och näringsjäst.

Sötpotatis och linssoppa med röd curry

veganska recept

Ingredienser

1 msk kokosolja
1 stor sötpotatis

3 stora morötter
1 paprika
2 dl röda linser
1 gullök
2 klyftor vitlök
1 msk riven ingefära
3 msk röd currypaste
250 ml kokosgrädde
2 msk tamari eller soja
1 tärning umamibuljong (alternativt grönsaksbuljong)
7 dl vatten
Salt och peppar efter smak

Topping:
Lime
Hackade cashewnötter
Koriander
Hampafrön (valfritt)

Gör såhär

  1. Hacka gullök, vitlök och riv ingefära. Hetta upp en stor gryta med kokosolja i botten och häll ned.
  2. Värm på låg värme i några minuter medan du börjar skala sötpotatis och morötter. Hacka sedan dem och paprikan i kuber.
  3. Höj värmen och klicka ner currypastan i grytan och rör om snabbt.
  4. Blanda sedan ner morötter, paprika och sötpotatis och blanda runt ett par minuter så att smakerna fördelas.
  5. Lägg ner grönsaksbuljongen hop med vattnet och blanda om. Låt puttra upp och häll sedan ner kokosgrädden med linserna.
  6. Låt grytan puttra i 20-25 minuter (tills grönsakerna har mjuknat).
  7. Krydda med tamari, salt och peppar. Låt puttra ett par minuter till och tag sedan av grytan från plattan.
  8. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät eller lite chunky, det är en smaksak.
  9. Klart!

Linsbiffar med potatis och örtsås

veganska recept

Ingredienser

Biffar:
1 dl torkade röda linser
1 liten sötpotatis
1 stor morot eller två små
1 dl hackad purjolök
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk soya/tamari
2 chiaägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
1 dl ströbröd (jag använde glutenfritt)
1 tsk sambal oelek
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Örtsås:
2 dl turkisk havregurt
1 dl blandade frysta eller färska örter (jag använde persilja, gräslök och basilika)
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
En näve bladspenat
1-2 msk vatten (beroende på hur tjock konsistens du föredrar)

Tillbehör:
500 g potatis
En påse bladspenat
Ca 100 g sockerärtor
100 g tomater
Olivolja
Salt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp linser och koka upp enligt anvisning ihop med grönsaksbuljongen.
  2. Skölj potatisen noga och lägg i en form med olivolja och strö salt över. Ställ in i ugnen ca 35-45 minuter beroende på hur stor potatisen är.
  3. Skala morot och sötpotatis, och hacka i små bitar. Kör dem sedan i en matberedare tills de bildat en smulig smet.
  4. Blanda ihop chiafrön med vatten och låt stå minst 10 minuter, tills de bildat en geléliknande vätska.
  5. Hacka purjolöken smått och blanda ihop med smeten, linserna och resterande ingredienser till biffarna i en bunke. Låt stå några minuter.
  6. Gör örtsåsen under tiden. Kör alla ingredienser i en mixer/matberedare. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer örter.
  7. Forma nu smeten till ca 8-10 medelstora biffar. Stek på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida.
  8. Skölj bladspenat, tomater och sockerärtor. Lägg upp på tallrikar och ringla lite olivolja ovanpå.
  9. Ta ut potatisen ur ugnen och lägg upp på tallrikarna tillsammans med biffar. Ringla lite örtsås ovanpå.
  10. Smaklig måltid!

*Samtliga recept är för fyra portioner.

Om du vill veta mer om vad det innebär att äta veganskt och hur man kan tänka när man planerar sina veganska recept, spana in denna artikel.