Såhär kombinerar du vin med ost

Bild: Lindsay Moe via Unsplash

Nick är en internationellt diplomerad sommelier och arbetar med dryck i olika former. Om du vill lära känna Nick bättre, klicka här för att se hennes profil eller kolla in hennes Instagram här!

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

Att dela på en flaska vin och flera sorters ost med någon man tycker om är verkligen en moodsetter. Även om det är knepigare än man tror att hitta ett passande vin kan det nästan inte bli fel hur man än vänder och vrider på det. Tycker man om ostarna och har ett favoritvin, är det ett vinnande koncept enligt mig. Om man däremot inte har ett favoritvin att luta sig mot kan vi gå igenom några bra tumregler att tänka på när man vill matcha ett vin till osten!

Vi utgår ifrån ostgrupperna, som förtjänar en snabb liten introduktion!

Färskost (ex. mozzarella) är milda, krämiga och måttligt smakrika.

Pressad ost (ex. Gruyere) är smakrika och ofta finns en sälta, som varierar beroende på lagringstid.

Kittost (ex. Langres) är krämiga, något salta och kan variera från milda till tydligt beska.

Vitmögel (ex. Brie) är oftast mycket mjuka, krämiga och gräddiga.

Grön- och blåmögel (ex. Roquefort) är av en betydligt fylligare och saltare stil än vitmögel.

Getost (ex. Chèvre) varierar i form, konsistens och smak men gemensamma nämnaren är syrligheten.

 

Så hur kombineras ostarna bäst till vin?

Att ha koll på oststilarnas olika egenskaper är steg ett och gör det betydligt lättare att kombinera osten tillsammans med dryck. En bra regel att tänka på när man står med beslutsångest framför vinhyllan är att mindre smakrika ostar behöver matchas med lättare viner, som alltså inte har för mycket smör- eller fatkaraktär och är alldeles för fylligt. Medan en ost med mer smak behöver ett vin som kan möta smakrikedomen och är fylligare. Resultatet om man hittar balansen mellan ostens och vinets smakintensitet, är att både osten och drycken hamnar i fokus.

Som jag nämnde tidigare är det väldigt svårt att hitta ett vin till de olika ostgrupperna, eftersom att de har så olika karaktärer. Därför går vi igenom grupp för grupp vad de bäst matchas till för typ av vinstil eller om det finns en specifik druvsort som gärna delar bord med osten.  Jag väljer att kategorisera vinerna efter hur de kategoriseras i butik, vilket gör det lättare att på egen hand kunna botanisera bland vinernas smaktyper. En smaktyp är exempelvis ”mjukt och bärigt” där alla röda viner inom den kategorin domineras av rödfruktiga bär, är lätta och har en diskret strävhet. Med den informationen kan ni sen komma långt i er närmsta butik, och på egen hand välja bland viner med smaktypen som ni söker och gå efter passande prisklass!

Bild: Elisa Michelet via Unsplash

Färskostar passar allra bäst tillsammans med ett ”friskt och fruktigt” vitt vin. De är lättare, torra och har en hög syra där druvans fruktiga karaktär  får stå i centrum. Det är druvsorter som  bland annat Sauvignon Blanc, Albarino och Chardonnay. Är man sugen på rött rekommenderar jag ”mjuka och bäriga” viner och där  Pinot Noir och Gamay att rekommendera.

Pressad ost är kanske det enklaste av alla ostar att kombinera med vin. Om man är ute efter vitt vin är tipset ett ”fylligt  och smakrikt” som är mer komplexa i aromerna och kan möta upp den smakrika, lagrade och oftast nötiga osten galant. Testa med en vit Rioja, vit Bourgogne eller med en smakrik Champagne! Vill man istället ha ett rött vin passar både ”fruktigt och smakrikt” och ”kryddigt och mustigt”. Om man tycker det är kul kan man till och med sätta ett tema och välja vin efter ostens ursprungsland!

Kittostar kräver mjuka, vita viner inom smaktypen ”druvigt och blommigt” som har en måttlig syra och oftast en liten sötma. Genom syran möts krämigheten i osten och sötman behövs speciellt om det orangefärgade   skalet är tydligt beskt. Här skulle jag söka upp ett vin av druvan Gewurztraminer, Riesling eller Pinot Gris.

Vitmögelostar är enkla att lägga på minnet för här passar torrt vitt inom alla kategorier (friskt, fylligt, blommigt). Likt färskostarna passar det bäst med lättare röda viner med mycket frukt och lite strävhet, exempelvis ett från Beaujolais i Frankrike av druvan Gamay.

Blå- och grönmögel behöver mötas upp med kraftfulla viner med sötma, annars är risken stor att osten tar över och gör att vinets syra träder fram på ett mindre angenämt sätt. Här rekommenderar jag varmt dessertvin från Sauternes (eller motsvarande), Portvin eller Recioto della Valpolicella. Vill man undvika dessertvin eller starkvin rekommenderar jag Amarone med en högre restsötma.

Getost har sin tydliga syra som bör mötas upp i vinet. Jag föreslår därför   ett ”friskt och fruktigt” vitt vin – gärna Sauvignon Blanc från Sancerre. Eller varför inte ett rosévin i provensalsk stil, mmm!

Som ni ser är är det inte helt lätt att hitta ett vin som passar ultimat till alla ostgrupper. Därför bör man gå på det man gillar bäst eller som passar till flest ostar på just din ostbricka! För att ha en riktigt härlig upplevelse kan jag rekommendera att handla osten i en ostbutik. Det är så mycket trevligare att handla över disk och så kan man passa på att prata med personalen om perfekta ost- och vinkombinationer. En fromager är nämligen ofta mycket kunnig när det gäller att kombinera osten med dryck!