Är du en Highly Sensitive Person (HSP)?

Det här är den första delen av en textserie i tre delar om HSP

*

Jag frågade på min Instagram-story hur många av mina följare som kategoriserar sig själva som en HSP-person. 66% svarade ”JA”.

SEXTIOSEX PROCENT!

Rent statistiskt när jag googlar står det att ungefär 20% av befolkningen kan klassas som HSP-människor men med tanke på att jag skrivit mycket om HSP i mina sociala medier, är det kanske naturligt att statistiken i mina kanaler var högre än den generella procentsatsen. HSP:are dras till mig och jag till dem – det är ju så sjukt skönt att vara omringad av människor som förstår en och framför allt: som inte förminskar ens känslighet.

Vad är HSP?

HSP är en förkortning av Highly Sensetive Person, vilket helt enkelt är en högkänslig person. Vad jag personligen vet, är HSP ingenting som diagnostiseras på människor utan handlar mer om att man själv snarare känner igen sig i beskrivningarna av HSP och sedan använder begreppet för att få större förståelse i varför man fungerar som man gör, eller för att andra ska förstå det. Det är ett personlighetsdrag och inte en sjukdom!

Wikipedia förklarar HSP såhär (saxat härifrån):

”Highly sensitive person, eller HSP, är ett karaktärsdrag, som även omnämns som högkänslig eller högsensitiv. Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr. Elaine N. Aron 1996. En översiktsartikel om högkänslighet publicerades 2012 av E.N. Aron, A. Aron och J. Jagiellowicz. 20 % av befolkningen, oavsett land, är högkänsliga. Fenomenet har även observerats hos över 100 olika djurarter.

Högkänsliga människor är känsligare för vissa faktorer i omgivningen än genomsnittet. En studie, som använde hjärnskanning, fann att högkänsliga personer visade högre aktivitet än icke-högkänsliga i hjärnområden som är associerade med medvetenhet, känslighet/gensvar, empati, samt planering av handlingar, när de tittade på bilder av sin partner eller glada ansikten.”

Hur vet du om du är en Highly Sensetive Person?

Det finns några tydliga tecken på att du är en HSP:are, nedan listar jag tio saker som är klassiska för en högkänslig person. Om du känner igen dig i flera av dem är du troligtvis en högkänslig person!

  1. Du reagerar väldigt känsligt på ljud, ljus och dofter. Brukar du alltid vara den som sänker belysningen eller volymen på TV? Blir du stressad när reklamen kommer på och har alldeles för hög ljudton, blinkande ljus eller människor som har starka parfymer? Klassiskt HSP-drag!
  2. Du lägger märke till sånt som andra inte ser eller känner.
  3. Du kan lätt känna av andra människors energier när du kommer in i ett rum eller vistas i olika sammanhang – och blir väldigt stressad när du känner av negativa energier.
  4. Du behöver ordentligt med återhämtning efter att ha vistas i sociala miljöer eller sammanhang – hur roligt du än har haft.
  5. Du har enkelt för att bli berörd och njuta av vackra saker: konst, musik, ord. Saker känns inuti dig.
  6. Som högkänslig brukar man ofta få höra av andra, ända sen man var barn, att man är ”överdrivet känslig”.
  7. Du reagerar dåligt på stress och känner dig instängd i stressade situationer – därför gör du allt du kan för att undvika dem.
  8. Du tänker och känner otroligt mycket på insidan, men visar kanske inte alltid lika mycket utåt. Du har ett rikt inre liv.
  9. Du undviker helst att göra misstag eller fel så att du slipper kritik eftersom det känns jobbigt.
  10. Du ser andra människor och lägger märke till detaljer som går andra obemärkt förbi.

Känner du igen dig i dessa punkter? Grattis – du är en av oss! Om du känner dig nyfiken på fler karaktärsdrag hos en högkänslig person kan du läsa på hos HSP-föreningen där du även kan göra ett test – klicka här för att komma dit!

I nästa text kommer jag att dela med mig av mina personliga erfarenheter som en HSP-person – håll utkik här på FORNI för att inte missa något!