Hälsocoachens 5 bästa tips för bättre psykisk hälsa

Bild: linaleoniie

Den enda relationen som vi med säkerhet vet varar livet ut är den med dig själv. Ändå lägger många relativt lite tid och engagemang på just den relationen. Att investera i sig själv och att jobba för ett bättre psykiskt mående är väl investerad tid. I min roll som hälsocoach ser jag att psykisk hälsa är ett område som många behöver bli coachade inom. Jag har därför samlat mina fem bästa tips och övningar på hur du bäst jobbar med din psykiska hälsa.

1. Klargör vad du kan kontrollera och inte kan kontrollera

Att lära dig acceptera att du inte kan kontrollera allting är en viktig nyckel till att må bättre. Klargör därför för dig själv vad du kan kontrollera, och inte kan kontrollera när något tynger dig. En bra övning är att skriva två olika listor; en lista på vad du kan kontrollera och en lista på vad du inte kan kontrollera. På så sätt ser du tydligare vad du bör lägga tid och energi på och sedan öva på att släppa på de bitarna du inte kan kontrollera.

2. Observera innan du reagerar

En bra metod för att inte stressa upp dig i vardagen är att öva på att observera innan du reagerar. I praktiken handlar det om att du istället stannar upp i situationen och lär dig observera känslan och tankarna innan du reagerar på ren impuls. Meditation kan vara ett bra verktyg för att öva på hur du observera innan du reagerar. I meditation kan du då låta tanken eller känslan komma och passera utan att värdera.

3. Identifiera grundproblemet

Att identifiera grundproblemet och var oron, ångesten eller känslan grundar sig i är verkligen A och O för ett bättre psykiskt mående. Se därför till att identifiera och hitta grundproblemet först innan du försöker hitta lösningar, på så sätt löser du rätt problem först.

4. Ge kroppen det den mår bra av

Ett tips som kan kännas uttjatat – men att äta bra och röra på dig boostar verkligen din psykiska hälsa. Regelbundna promenader eller träning kan göra underverk för ett bättre psykiskt mående. Med tanke på att största delen av kroppens lyckohormon, serotonin, bildas i magen är därför näringsrik kost viktigt. Se därför till att få i dig tillräckligt med näring och minska på den hårt processade maten.

5. Ge dig själv tid för utveckling

Att ge sig själv tid för utveckling är nog nutidens lyxigaste sätt att ta hand om sig själv. Genom att prata med något utomstående, exempelvis en coach kan du regelbundet få tid för dig själv och fokusera på ditt mående.

 

Skriv upp dig på Coach by Lina´s nyhetsbrev här för att få mer kunskap, tips och övningar för din psykiska hälsa.