Lider du av årstidsbunden depression?

BIldkälla: Pinterest

Säsongsbaserade humörsvängningar och höstdepressioner. Vi är många som drabbas av de mörka månaderna här uppe i norr, och tyvärr är det svårt att göra någonting åt just det uteblivna ljuset – om man inte har möjligt att förflytta sig mellan oktober och mars. Årstidsbunden depression innebär att du känner av depressiva symptom i samband med att vädret och att årstiden skiftar. Trots att många förknippar detta med hösten, är det många som upplever det även under vår och sommar.

Det går inte att säga exakt varför vi drabbas av säsongsbundna depressioner, eller vad det är som gör att en person känner av det, men inte en annan. Det pratas dock mycket om att det kan ha och göra med växlingarna mellan ljust och mörkt. Årstidsbunden depression existerar knappt kring ekvatorn, men desto längre norr eller söder ut du kommer i världen växlar dygnet och årstiderna mer, och där har man också sett större problem med just detta.

Man menar också att hormonerna spelar stor roll, närmare bestämt melatoninet – ett ämne som styr vår dagsrytm – och signalsubstansen serotonin som påverkar vårt allmänna välmående. Utöver det kan det vara ärftligt eller ha med levnadsvanor att göra. Studier visar att kvinnor drabbas mer, och speciellt i åldrarna 18 till 30.

Precis som med det mesta, influensa, kärlek – you name it – så känner man om man har eller är det. Lite så är det med vår- och höstdepressioner. Behöver du fråga frågan har du förmodligen drabbats, på något sätt. Det viktiga är att se till att det inte blir ett normaltillstånd som du aldrig återhämtar dig ifrån, då är det dags att uppsöka en läkare.

depression
Bildkälla: Weheartit

Tecken på att du har årstidsbunden depression

Dåligt immunförsvar

Går du konstant omkring med halsont och känner dig hängig och orkeslös, eller drabbas du av rejäla förkylningar – eller kanske till och med infuensa med jämna mellanrum? För det första är det ett tecken på att någonting inte står helt rätt till. Kanske är det stress, dåliga värden eller så är det tecken på en depression.

Du sover mer (eller önskar att du kunde)

En vanlig symptom vid de flesta typer av depression är att man gärna vill sova helst hela tiden. Hur mycket du än sover vaknar du lika trött som om du hade livets jetlag, och drar helst täcket över dig igen.

Svårt att koncentrera dig

Du känner dig ofokuserad, rörig och svävar enkelt iväg i dina tankar. Att läsa en bok, plugga inför en tenta, skriva ett mejl på jobbet eller hänga med i ett möte kan kännas som en stor utmaning.

Sötsuget ökar

När du inte sover vill du helst äta det man skulle kunna kalla ”comfort food”. Sötsaker, snabbmat och kolhydrater står högst upp på önskelistan. Mat utan näring som ofta bidrar till en ond cirkel då det varken ger energi eller är bra för vår kropp och knopp (i stora mängder).

Du har svårt att känna glädje

Folk i din närhet kan komma att uppfatta din nedstämdhet innan du gör det. Du har långt till skratt, ser negativt på det mesta och tycker inte att någonting är roligt eller spännande. Alla kan ha en dålig dag, vecka eller period – men är det något som kvartstår under en längre period är det viktigt att ta på allvar och prata med någon (läkare, psykolog, vän).

*

För att få en förståelse för hur det kan vara frågade jag Maria, 29 år, studerande och bosatt Stockholm om hon ville svara på några frågor kring detta:

Vilka är dina symptom?

– Trötthet, nedstämdhet och oro.

Hur märker du av dina symptom?

– Mina symptom är som värst på morgonen och vid skymning. På morgonen känner jag enorm orkeslöshet och kan inte riktigt se vitsen med att gå upp, det är ju fortfarande mörkt ute? Sedan ligger tröttheten som ett konstant moln över mig hela dagen, men det blir värre återigen vid skymning (som sker redan klockan 15.00!?). Då dyker också oron och de mörkare tankarna upp.

Vad är den största skillnaden på hur du mår under vår/sommar och höst/vinter?

– Framförallt att jag inte är lika trött under vår- och sommarhalvåret. Jag orkar gå upp på morgonen och jag är inte heller lika nedstämd och orolig som under hösten och vintern. De vardagsproblem jag har känns inte riktigt lika stora.

Vad är ditt bästa sätt att motverka och förebygga att du mår så här?

– Det bästa hade varit att fly landet och åka till varmare breddgrader under hela vinterhalvåret, men det är ju inte alltid möjligt. Det bästa jag kan göra här hemma är att vara så snäll mot mig själv som möjligt. Unna mig en bulle eller två när jag vill. Göra det så mysigt hemma som möjligt. Tända mycket ljus. Träffa vänner och dricka rödvin. Ta kosttillskott såsom D-vitamin. Samt försöka pallra mig iväg till träningen eller yogapasset, för man blir faktiskt så mycket piggare och gladare av det! När det har varit riktigt illa har jag gått till läkaren, det fnns hjälp få!

*
Känner du igen dig? Du är inte ensam. Fundera över vad du kan göra själv för att påverka ditt mående. Kanske är det, som Maria nämner ovan, att unna dig en bulle eller träffa kompisar och dricka rödvin. Kanske behöver du dagligen tillskott av vitaminer (fråga om råd på apoteket) eller så skulle du behöva få in träning i din vardag och åsidosätta något annat för ditt välmåendes skull. Träning behöver inte betyda att du går till gymmet om det inte faller dig naturligt – det kan vara skogspromenader, yoga, simning eller dans. Inte minst: prata med din omgivning. Kanske har du en kollega du kan ventilera med, en vän, en förälder – det är viktigt att inte stänga in sig i sina känslor.

Upplever du att varje dag är en kamp? Du ser inte meningen med att stiga ur sängen eller gå till jobbet? Då är det högaktuellt att söka hjälp. Du behöver aldrig vara orolig för att verka löjlig eller dramatiskt, förminska inte dig själv. Använd dig av exempelvis Kry eller Min Doktor (om en app känns enklare) eller boka tid på vårdcentralen. Kom ihåg att detta är deras jobb och något de arbetar dagligen med, så känn dig inte dum.

Det finns inga rätt och fel, fråga dig själv vad du behöver för att må bättre. Var snäll mot dig själv, men se upp för att använda för många ursäkter för att enbart ligga hemma i sängen. Du kan behöva tvinga dig till något som i stunden känns jobbigt, men som du är glad att du gjorde i efterhand. Och kom ihåg, this too shall pass.