Känner du dig trött? Så hanterar du vintermörkret

Har du också känt dig orkeslös och nästintill deppig de senaste veckorna? Det är inte så konstigt. Avsaknaden av ljus har nämligen stor påverkan i vårt välmående och är ofta den största orsaken till att vi känner av trötthet. För med mörkret kommer tröttheten som ett brev på posten. Det är samma visa varje år och vi blir lika häpna varje gång. Eftersom att ljuset piggar upp hjärnan när ögonen tar upp ljusets strålar, är det inte så konstigt att vi känner oss trötta så här års. 

Vad är det med mörkret som gör att vi blir så trötta?

Orsaken ligger i att hormonet melatonin ökar i mörkret. Vi behöver det för att upprätthålla vår dygnsrytm och balans mellan sömn och vaken tid. Får vi däremot för mycket av mörkret blir vi dämpade och trötta även när det är ljust. Upp till hela 20 procent i Sverige har sämre livskvalitet under den mörka årstiden och för många är det november som är den absolut jobbigaste månaden att ta sig igenom. Somliga har dessutom återkommande depressioner på hösten. Det har att göra med den hastighet mörkret kommer och förkortar våra dagar med. Kroppen hänger helt enkelt inte riktigt med i de snabba förändringarna som sker i slutet av oktober. 

Hur motverkar vi detta envisa mörker?

Det finns faktiskt en så enkel lösning som att tända lamporna. Hur mysigt det än låter med tidiga frukostar i mörkret med sprakande tända ljus, så är det på morgonen vi behöver ljuset allra mest. Eftersom att hjärnan blir förvirrad av av mörkret och inte riktigt förstår när det är dag och när det är natt måste vi helt enkelt hjälpa den på traven lite. Det gör vi genom att vara noggrann med att tända upp ordentligt på förmiddagen för att sedan släcka ner på kvällen.

En annan sak som kan hjälpa mot tröttheten är att ta sig ut på en promenad. Gärna mitt på dagen om man har möjlighet. Både ljuset och den fysiska motionen kommer att göra dig piggare. Att komma ihåg är dock att de allra värsta dagarna är det faktiskt ljusare inomhus än utomhus – hur deppigt det än låter! Utöver promenaden är det bra om du tar dig iväg på ett svettigt pass på gymmet eller ger dig ut i löpspåret. Lite hårdare fysisk aktivitet är utmattande för stunden, men uppiggande i längden.

Det finns även studier som har sammankopplat vinterdepressioner med D-vitaminbrist. Eftersom att vi inte får i oss lika mycket via solen och huden under vinterhalvåret, kan det vara bra att lägga en extra tanke vid vad man får i sig via kosten. Bra källor för D-vitamin är fet fisk, berikande mejeriprodukter och ägg. Är du vegan kan det alltså vara bra en bra idé att kolla upp dina vitaminnivåer för att se över om du eventuellt kan behöva ta något kosttillskott.  

Ser du fortfarande inte ljuset i tunneln?

Dessvärre kan vi inte göra något åt soltimmarna, men det blir ofta lite bättre nu i december. Med den sista månaden på året kommer fler lediga dagar och våra väl inövade ljusrutiner. Vi tänder ljus i våra fönster och längst räcket på våra balkonger. Torg får upp belysning och träd får ljusslingor längst grenarna. En kollektiv handling och ett sätt att hantera mörkret. Det blir lite ljusare helt enkelt.

Håll ut! Ljuset kommer tillbaka. 

Check list:

  • Tänd upp ordentligt på morgonen och förmiddagen!
  • Ta myset med tända ljus på kvällen istället och varva ner ordentligt
  • En promenad på lunchrasten
  • Traska dig iväg till gymmet
  • Slarva inte med D-vitaminerna!