Gör en mental detox

Bild: @linaleoniie

Hösten är här på riktigt nu, och vad passar inte bättre än en mental detox? En detox där det inte bara handlar om gröna juicer och bli av med gifter i kroppen – utan också om att hitta fokus och balans i din mentala hälsa. Följ stegen nedan för att göra en mental detox.

Skapa struktur

Första steget i din mentala detox är att skapa struktur, både fysiskt och psykiskt. Strukturera upp det praktiska i ditt liv genom att organisera och rensa hemmet på onödig materiella prylar. Kika sedan till den psykiska delen och se över din kalender. Planera in det du vet att du mår bra av, och ta bort det som du inte mår bra av.

Ge kroppen det den mår bra av

Skapa bästa förutsättningarna att må bra mentalt genom att ge kroppen det den mår bra av. Kika igenom hur dina kost-och motionsvanor ser ut, för att se om det är något du vill förändra. Hormoner i balans är en nyckel för att må bra både fysiskt och psykiskt, lyssna därför också på kroppen vad den behöver under de olika delar av månaden. Ett tips är att kika in womensync (klick!) för att få kunskap och konkreta tips på hur du lever i synk med dina hormoner.

Bli medveten om dina tankar

Hur går dina tankar om dig själv? Är de sanna? Eller är dina tankar om dig själv falska? Många av oss går runt med så kallade falska sanningar om oss själva. Falska sanningar kan vara tankar om dig själv som du har blivit van att tänka, men som faktiskt inte stämmer. Exempelvis hur du var i skolan att du är “sån” eller “sån” och att du sedan format ditt liv efter dem påståendena. Kanske har det begränsat dig i ditt liv och gjort att du inte lever så som du faktiskt vill leva? Reflektera när du får upp en tanke om dig själv – analysera om den stämmer eller om det är en falsk sanning.

Lägg bort skärmarna

Försök skapa en skärmfri stund varje dag. Testa att flytta om apparna på hemskärmen för att bryta vanan som sitter i muskelminnet. På detta vis kommer du istället bara gå in på appen när du är medveten och faktiskt vill det.

Öva på att återhämta dig

I punkten ovan kan du säkert efter en stund utan skärm känna dig uttråkad. Försök att vara i den stunden och öva på att ”göra ingenting”. Vi är inte skapta att få intryck och information till oss dygnets alla vakna timmar och detta kan därför uppfattas som en stress för hjärnan.

Investera i dig själv

Ta hand om den relation som kommer vara livet ut – den med dig själv. Ta tag i din psykiska hälsa genom att investera i dig själv. Det kan även vara effektivt att arbeta förebyggande med din psykiska hälsa, och inte låta det gå för långt innan du tar tag i det. Att gå till en holistisk coach kan vara en bra investering för din psykiska hälsa och personliga utveckling. Ange rabattkoden FORNI och få 20% på höstens coachingpaket och onlinekurser under november månad hos www.coachbylina.com.