Så boostar du ditt lymfsystem

Bild: @linaleoniie

Lymfsystemet är något som har kommit på tal mycket den senaste tiden. Men vad är det egentligen och vad kan vi göra för att boosta lymfsystemet? Lymfsystemet är enkelt beskrivet kroppens reningssystem. I systemet transporteras den genomskinliga vätskan lymfa som hjälper kroppen att försvara sig mot infektioner, rena kroppen på slaggprodukter och hålla vätskebalansen i kroppen.

Till skillnad från blodet har lymfsystemet ingen egen pump som pumpar runt vätskan och där av är lymfsystemet istället beroende av stimulans. En bra cirkulation i lympsystemet kan få oss att må bättre, allt ifrån att minska migrän och kroniskt smärta till att boosta immunförsvaret. Ett annat plus är att ett aktivt lymfsystem kan verka föryngrande och förbättra hudens elasticitet.

Så boostar du ditt lymfsystem

Massage

Att massera sig själv är oftast det mest effektiva när vi vill få igång vårt lymfsystem. Det viktiga med lymfmassage är att börja i rätt ordning, så lymfan kommer igång och flödar på bästa sätt. Börja alltid vid nyckelbenen, med tanke på att denna del av kroppen är lite som en kran för systemet och gör det möjligt för lymfan i resten av kroppen att börja gå igång. Exempelvis vid svullna anklar är det alltid bra att börja massera vid nyckelbenen för att öppna upp flödet först. När du gör lymfmassage ska du därför alltid massera i följande ordning:

 

Nyckelben > Övre nacke > Armhålor > Armar > Bröstkorg > Midja > Ljumskar > Knäveck > Underben

 

Tips! Det är även bra att lägga in torrborstning som en extra boost, även det i samma ordning som massagen. Se bilden ovan för att se vart lymfkörtlarna sitter i kroppen och hur du gör massage och torrborstningen för att öka cirkulationen.

Rörelse

En lagom dos daglig rörelse gör att vårt lymfsystem kommer igång. Något som är extra bra och som många av oss inte får in lika naturlig i vardagen är rörelse i form av yoga. Mjuka lugna rörelser som änglavingar, benen upp mot taket, cat/cow och att cirkulera axlarna i mjuka rörelser är några enkla övningar som hjälper till att få igång ditt lymfsystem.

Vätska & Andning

Att hålla kroppen återfuktad gör det lättare för lymfan att röra sig genom kroppen. Se till att dricka gärna två liter vatten varje dag för att optimera näringsupptaget, transportera näringsämnen in i kroppen och hjälpa till att få ut slaggprodukter. Ett annat knep som vi många gånger kan använda oss utav för att boosta lymfsystemet är andningen. Att andas långa djupa andetag gör så du boostar ditt lymfsystem och hjälper även till att lugna hela nervsystemet.

 

 

Skriv upp dig på Coach by Lina´s nyhetsbrev här om du vill ha mer tips inom hälsa och livsstil.

Vill du läsa mer om wellness? Tryck här