Så hackar du dina lyckohormoner

Bild: www.coachbylina.com

Visste du att vi har fyra hormoner i kroppen som ökar vår känsla av lycka och välbefinnande? Nämligen dopamin, endorfiner, serotonin och oxytocin. Det finns sätt att få kroppen att tillverka mer av dessa hormon, och i den här artikeln tänkte jag gå igenom hur man hackar sina lyckohormoner på bästa sätt!

Dopamin

Vårt första lyckohormon är dopamin. Dopamin är det hormon som kontrollerar hjärnans belöningscentra och det är detta som gör att du känner dig motiverad för att ta dig vidare. För att öka detta hormon finns det många saker du kan göra bland annat: testa att lära dig något nytt, fira en framgång, fullända en uppgift, lyssna på musik, sov, träna eller passa på att gå ut i solen när solen skiner.

Endorfiner

Endorfiner är kroppens egna smärtstillande och hjälper dig även att hantera stress bättre. Skratta, träna, dansa, var kreativ, stretcha eller meditera är alla saker som du kan göra för att öka din egen tillverkning av endorfiner. Och! Mörk choklad sägs även öka kroppens endorfiner – win win!

Serotonin

Serotonin är hormonet som får dig att känna dig tillfreds och att du känner att du har en mening. Fokusera på att äta näringsrik mat och ge magen och tarm alla bakterier som den mår bra av – detta då den största del av kroppens serotonin skapas just här.

Oxytocin

Vårt tredje lyckohormon är vårt så kallade kärlekshormon oxytocin. Detta hormon utsöndras i kroppen när du känner dig omhändertagen, får fysisk närhet, blir uppskattad, får kramar eller närhet av både andra men också dig själv. Boosta ditt oxytocin genom att vara med nära och kära och mysa med dina fyrfotade vänner!

Försök få in något från alla fyra lyckohormoner varje dag. Det kan vara något litet och enkelt; ta hand om dig själv, massera dig själv, rör på dig, gå ut i naturen, skratta, umgås med nära och kära, meditera och försök få lite soltimmar när solen är framme.

Vill du lära dig mer om mental hälsa? Skriv upp dig på Coach by Lina, FORNI´s holistiska coach, nyhetsbrev här.