Så hanterar jag min stress

För en och en halv månad sen fick jag medaljongsjukan. Say it again? Tänker ni nu. Men ja, jag fick den, medaljongsjukan, som jag bara känner till av en enda anledning –  för att min bästa tjejkompis fick den inför hennes bröllop. Medaljongsjukan är kort och gott stora utslag som sprider sig över precis hela kroppen och kommer utan att någon vet varför – men samband med stress har registrerats. Så att min kompis fick det inför sitt bröllop hon skapade till perfektion eller att jag fick det den här våren där allt går i 120 förvånar mig inte ett dugg.

Förutom medaljongis har en del andra åkommor drabbat mig. Allt från spänningshuvudvärk till ryggproblem och ångestattacker. Man kan utan att överdriva säga att jag är stressad – vilket tragiskt nog är ett vanligt tillstånd för mig. Jag har så svårt att bara ta det lugnt att jag till och med i min utbrändhet skrev en bok om ämnet. En kompis till mig tipsade mig om att checka in på hotell utan man, barn eller dator en helg – men om sanningen ska fram hade jag ägnat hela helgen åt att läsa böcker om personlig utveckling eller planera min nästa bok, för det är liksom så jag fungerar.

Att vara en människa som vill framåt är inget dåligt utan något jag tvärtom tar vara på. Men det måste gå att ha en balans där jag behåller mitt driv, men inte kör med full gas trots att tanken börjar bli tom. Balans, mina kära vänner, är som vanligt det gyllene ordet.

Jag tog därför tillfället i akt att använda den här artikeln till att råda bot på min egen stress. Jag behöver göra några förändringar i mitt liv för att hantera stress utan att dessa förändringar kräver någon större ansträngning. Det här har jag kommit fram till:

  1. Sätt tidslås på Instagram. Det här började jag faktiskt med för ett tag sedan och det har gjort stor skillnad för mig. Jag jobbar ju med Instagram så jag behöver vara inne för att lägga ut saker, hitta inspiration och sådant, men jag behöver verkligen inte slö-skrolla varenda sekund jag har över. Fundera över hur mycket skrollande du tycker är sunt och sätt ett lås på din Instagram (det gör du under Inställningar > Skärmtid > Appbegränsningar på iPhone)
  2. Läs en bok innan läggdags. Jag har bytt ut tv-tittandet eller skärmtid till att läsa innan jag somna på kvällen. Jag somnar lättare, drömmer mindre mardrömmar och känner mig inte lika spänd i kroppen när jag släcker lampan. Dessutom kommer jag ner i varv och blir trött av att läsa. Årets hetaste boktips so far? Samtycket av Vanessa Springora!
  3. Helg är helig! Många jobb gör att du är tillgänglig och jobbar lite (eller mycket) hela tiden. Det är okej och många trivs med det, men det får inte gå till överdrift. När man sitter på en kompislunch och kommer på sig själv med att bara ha jobbet i huvudet kan det vara dags att koppla bort på riktigt. Låt helgen vara helig – jobba om det verkligen behövs, men tillåt dig själv att vara ledig och hämta kraft så att du orkar gasa under veckan sen.
  4. Släpp kraven. Herregud alla krav jag har på mig själv är anledning nog för att jag ska gå in i väggen. Häromdagen fick jag nästan panik för att jag inte hade hunnit fixa fötterna och det var första varma dagarna och jag insåg att jag inte kunde ha sandaler. Det kan ju inte vara sunt att få ångest av pedikyr-brist när man har tusen andra viktigare saker att prioritera? Jag måste släppa kraven på att allt ska vara på ett visst sätt och det borde du också om du känner igen dig.
  5. Piff-fria dagar UTAN ångest. Hur mycket tid lägger vi på att göra oss i ordning egentligen? Det ska ju vara kul att piffa till sig och inte något vi gör för att vi känner oss fula annars. Jag har alltid varit ganska duktig på att gå osminkad några dagar i veckan men kan ändå må dåligt av att jag känner mig så ful när alla andra är så snygga. Nu ska jag släppa det dåliga måendet och inse att piff-tiden som jag skippar kan jag istället lägga på att äta en extra god frukost, promenera till jobbet eller köra ett yogapass.
  6. Yoga och meditera! Jag har yogat i över 10 års tid men under mina mest stressiga perioder har jag märkligt nog valt bort det – vilket varje gång jag tittar tillbaka på stressiga tider förklarar en hel del. Om jag plockar bort yoga och meditation är resultatet att jag blir mer stressad. Yoga/meditation TAR inte tid – det GER tid. Något vi alla måste unna oss själva.
  7. Bye bye dåligt samvete. Mycket av den stress vi lider av bottnar i ett dåligt samvete. Att ha ett samvete över huvud taget är ju bra, för det hjälper oss att göra rätt och schyssta val i vårt liv. Men vi kan inte låta det dåliga samvetet ta över oss och få oss att må dåligt över oss själva. Alla gör misstag och det är helt okej att göra dem. Så länge man lär sig kan man faktiskt gå vidare efter ett misstag. Så jag ska släppa det dåliga samvetet över att jag glömde svara på ett mejl, ett samtal, ett sms, inte beställt ny jacka till Dante, handlat toalettpapper, betalat en faktura eller vad det än må vara. Bara skriva upp det på min to do-list, göra det när jag hinner och sedan gå vidare i mitt liv.
  8. Vikten av to do-lists. Med det sagt – en att göra-lista är det viktigaste vi har i vårt liv. Om vi alltid skriver ner det vi måste göra där i, minskar riskerna för att vi glömmer saker, får dåligt samvete, blir stressade och skrollar bort vårt liv i ångest. Ha en to do för jobb och en för ditt privatliv, skriv upp stort som smått och kolla den ett par gånger om dagen så slipper du gå runt med känslan av att det var något ”jag borde göra men har glömt bort vad det var”.

Thats it! Jag känner mig redo att bli av med medaljongsjukan, ta kontroll över min stress och vara snällare mot mig själv. Är du med mig?

*
Läs mer om livsstil här!