Är det dags för dig att starta eget i sommar?

Bild av Daria Shevtsova via Pexels

Du kanske ser fler och fler människor som satsar på att våga ta steget och lämna sitt heltidsjobb för att bli egen – och dessa är nu fria att jobba varifrån de vill och när de vill! Kanske har du suttit på kvällstimmarna med ditt eget sidoprojekt, det du känner att du är ämnad för att göra. Du sneglar mer och mer på de egenanställda, och tänker att det kanske även är dags för dig att ta steget?

Om det låter som du – här är fem frågor du borde fråga dig själv innan du gör ditt sidoprojekt till ditt heltidsprojekt:

Är du ekonomiskt förberedd?

Pengaproblem är en av de vanliga anledningarna till varför ett företag inte klarar sig – och att starta ett när du har privata pengaproblem kan bli jobbigt. När du startar som egenanställd kan inkomsterna bli väldigt oregelbundna, så se till att vara beredd på det. Om du har en buffert kan du fokusera på hur du ska bygga ditt nya företag och nå så många potentiella kunder som möjligt. Du slipper också stressen att jaga nya uppdrag varje månad (tro mig, det misstaget gjorde jag när jag frilansade ett år). En annan fördel med en buffert för långsammare månader är att du förhoppningsvis inte ger upp din dröm när det blir svårt! 

Försök ha tillräckligt mycket pengar sparat för att täcka ett par månader av utgifter, det borde ge dig tillräckligt med skydd när det behövs. Och är du inte där? Ingen fara, kolla in vår expert-artikel om hur du bäst sparar ihop en buffert!

Har du tjänat pengar på ditt sidoprojekt?

Att ha en så kallad side hustle är ett perfekt sätt att testköra idén innan du lämnar ditt heltidsjobb. Alltså att testköra din idé för att se hur mycket pengar det kan tänkas dra in, innan du satsar helhjärtat.

Det viktiga här är att förstå skillnaden på ett momentum (nya potentiella kunder, få in fler uppdrag, växande Instagram-konto, etc) och verkligheten i hur mycket pengar du faktiskt kan dra in. Momentum är SÅ bra för att peppas och våga, men kom ihåg att kartlägga hur du kan tjäna pengar under en längre period med ett bra upplägg. Genom att göra den här strategin medan du fortfarande har ett heltidsjobb underlättar du för dig själv i framtiden när du vill ta steget!

Har du gått in i din VD-roll?

Något jag själv tyckte var svårt (och helt ärligt missade) när jag körde eget var att jobba som en VD. Även om framtiden av det här projektet låg i mina händer agerade jag fortfarande som en anställd. Jag jobbade nämligen så som en anställd gör, jag gjorde alla nödvändiga uppgifter för att företaget skulle rulla dag-för-dag. Jag jobbade PÅ företaget och inte FÖR företaget som jag borde. Genom att börja jobba som en VD letar du efter möjligheter, breddar dina tjänster och når ut till nya kunder. Du ser mer än det som behöver göras dag för det.

Att göra det här bytet kan vara svårt, tro mig, men det är ett måste för att företaget ska växa. Så gör en plan: hur behöver du jobba för att din dröm ska bli verklighet?

Är det här en passion eller är du bara trött på ditt nuvarande jobb?

Många springer från något, inte till. Flera personer som startar ett sidoprojekt gör det för att deras nuvarande jobb inte känns tillräckligt. Vilket är ett perfekt sätt att starta! Men innan du beslutar dig för att ta steget att bli egen – se till att ditt sidoprojekt verkligen är det du vill göra även under tråkiga, administrativa dagar. För medan det är fantastiskt att jobba för dig själv och sätta ditt eget schema så är det fortfarande jobb. Du ska vilja springa till något, inte från.

Har du skapat ett nätverk med andra entreprenörer?

Att vara egenanställd kan vara ensamt, speciellt om du jobbar hemifrån. Jag provade det ett tag men insåg snabbt att jag behövde ”kollegor”, så jag hyrde in min på en kontorsplats. Det är så skönt att ha en grupp människor du kan prata med när saker går bra, dåligt eller du behöver råd. Och om du inte känner att dina vänner inte helt förstår vad du går igenom – bredda ditt nätverk! Det finns jättemånga nätverk för business- kvinnor i Sverige där du kan hitta likasinnade. Några exempel är HER, EMC och HON. Ett Instagram-konto jag varmt rekommenderar om du är ute efter business-inspiration är Business and Dreams, som drivs av Vendela och Camilla.

*

Hoppas det här hjälper dig navigera i hur du kan ta steget! Och kom ihåg, allt går alltid att lösa och det är aldrig för sent att börja. Dream big!