Hur håller man igång med träningen under Corona?

Bild: @workoutwlollob

Låt oss prata lite om träning eller icke träning under en pandemi. Vissa verkar träna på precis som innan (kanske hemma istället) medan andra verkar känna att det inte alls känns bra att vistas på ett gym eller helt enkelt har svårt att hitta struktur i sin träning. Samtidigt som pandemin har gjort det svårare än någonsin för oss att träna så vill jag också påstå att det är just nu som träningen är som viktigast för oss.

Många känner nog igen sig i att bli oroliga eller rastlösa i situationen som den är nu och där finns det faktiskt en enkel lösning på båda problemen – träning. Glöm inte bort att röra på er även om det känns motigt, för hjärnan behöver få stimulans i form utav rörelse och motion. I den här artikeln finns det tips på både hur du kan träna corona-säkert med hemmet som bas men också hur du formar en ny träningsrutin som passar din livssituation just nu.

Sätt upp en rutin

För de av oss som jobbar hemma under den här perioden kan det om möjligt vara ännu svårare att ta sig i kragen och träna. När man är hemma hela dagarna är det lätt att man fastnar där och inte tar tag i sin motion. Därför behöver vi forma en ny rutin efter hur livet ser ut nu och för att den ska bli så lätt som möjligt att följa. Nu går vi tillbaka till basics och behandlar oss själva som de förskolebarn vi i mångt och mycket blir när vi tappar våra normala strukturer i livet. Strukturerna som får oss att vara vuxna och duktiga människor. Med hjälp utav några enkla punkter kan vi dock ta oss upp på vuxen-nivå igen, så här kommer några strukturerings-tips för att ta dig ur din träningssvacka:

  • Planera redan på söndagen hur din träning för veckan ska se ut
  • Skriv upp när på dygnet träningen ska äga rum
  • Strukturera upp när du gör vilken träning och hur du tränar

Många gånger gäller det att idiotsäkra sina listor och planer för sig själv, i alla fall för mig. Minimera kryphålen så det blir så lätt som möjligt för dig att faktiskt gå den där promenaden. Har du inte den typen utav strukturerings-svårigheter så lucky you – då kan du hoppa vidare till nästa avsnitt av artikeln. För oss andra, hang in there vi gör det här ihop!

Följ punkterna ovan och planera in att träna med basen hemma in i minsta detalj. Det kommer att hjälpa dig att inte slingra dig och göra att det faktiskt blir av. Underskatta aldrig vikten utav att skriva upp något i kalendern, eller att planera ihop med en kompis. Att skriva upp träningen som en faktisk aktivitet (även om det är 20 minuter på golvet i vardagsrummet) gör att den i högre utsträckning blir av. När du har rutinen och träningsplanen satt kanske du funderar på vad du kan utöva för träning just nu som känns säker? Då kan du ta inspiration av listan nedan!

Det här kan du göra

Youtube – Tekniken är vår bästa vän, speciellt i tider som dessa. Det kryllar av superbra träningsvideos så där är det bara att ta för sig! Oavsett om du gillar yoga, konditionsträning eller styrketräning så finns det på Youtube. När du planerar in att träna hemma kan du med fördel bestämma exakt vilket klipp du ska följa och vilken tid du ska göra det på. Är det någon gång du inte kan slarva med strukturen så är det verkligen kring just hemmaträningen, så var stenhård där.

Här är ett klipp som jag brukar träna till hemma:

 

Promenera eller spring – Att få frisk luft är bra för både knopp och kropp, så underskatta inte en långpromenad eller en springtur. Du kan med fördel ta flera korta promenader under dagarna du jobbar hemma, det ger dig både miljöombyte och sköna pauser. Gillar du att springa så glöm inte att stretcha både innan och efter passet samt tracka dina framsteg med hjälp utav runkeeper.

Utegym – Låt oss vara ärliga nu, Sverige är faktiskt varmt för att vara november. Så det finns inga vädermässiga ursäkter till att inte besöka de många utegymmen som vi har här. Det är super härligt att träna ute och det finns nog inget som får en att känna sig så frisk och hurtig som att besöka ett gym utomhus. Det är dessutom gratis och det kryllar utav dem. Här har du en karta över utegym i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Cykla – Ett underskattat drivmedel och en underskattad träningsform stavas cykling. Rota fram cykeln ur förrådet och ta dig ut på en tur. I dessa tider när vi ska undvika kollektivtrafiken så kan det dessutom vara ett perfekt sätt att ta sig fram på. Win win när du både tar dig fram och motionerar samtidigt!

Gym – Även om jag inte vill förespråka att vi ska trängas på gymmen allihopa så kanske det är ditt ända alternativ till träning just nu. Då vill jag dock säga att de flesta gymmen har en tabell på hemsidan över när det är mycket och när det är lite folk som befinner sig på gymmet. Så om du måste ta dig dit för att träna – titta på hemsidan innan så du går dit när det är så lite som folk som möjligt. Och använd din handsprit extra noga!

Vill du läsa mer om hälsa? Tryck här!