Vad är egentligen grejen med kristaller?

Bild: Sarah Brown via Unsplash

Om du inte har bott under en sten (pun intended) den senaste tiden så har du sett att kristaller har ett moment just nu. Du behöver inte övertala mig om att magi bara är något som inte kunnat motbevisas, men det är egentligen det enda jag inte behöver *förstå*. Allt annat vill jag googla för att verkligen förstå uppbyggnad och härkomst. Så vad är det som gör att även de mest vettiga människorna har börjat lägga energistenar i sina väskor?

Efter ett event fick jag tre kristaller av Josefin Dahlberg att ta med mig hem. En rosa för kärlek, en gul för läkning och en grön för drömmar. Jag tittar på de tre stenarna i min hand. Borde jag känna något nu? Börjar de fungera direkt eller måste jag programmera dem? Och är det ett plug n’ play-koncept eller måste jag nollställa dem på något sätt ifall att de kanske redan är fyllda med någon annans energi? Eller är det universums energi de är fyllda med?

Jag stoppar försiktigt ner kristallerna i tillhörande tygpåse, lägger dem framför mig på skrivbordet och börjar googla.

“What’s the deal with crystals?”

kristaller
Bild: Ohla Moon

Vad är kristaller?

Kristaller är mineralstenar i olika färger, former och tillstånd som alla är unika. De sägs bära på olika energifrekvenser som hjälper dig i den riktning du vill. Om du till exempel vill ha mer kärlek i ditt liv, så är det rosenkvarts som du ska förvara nära ditt hjärta för att, just det, attrahera just kärlek. Hokus pokus? Kanske, kanske inte. Men underskatta inte din egen kraft som kommer av att tro på någonting.

Är det något för dig?

Om du redan nu tycker att den här artikeln är nonsens kanske du inte ska fortsätta läsa utan försöka hitta din kraft i annat än just kristaller. För utan nyfikenhet och tro kommer du ändå inte komma någon vart… eller? Om du inte vet huruvida kristaller är för dig eller inte – testa! Köp en som du dras extra mycket till, eller känner att du behöver i ditt liv, och se vad som händer.

Hur använder man dem?

Kristaller förvaras på olika ställen beroende på vad du vill att de ska göra för dig och vilken sorts kristall det är. En lugnande kristall kanske bör förvaras på nattduksbordet, en kristall för självförtroende kanske ska vara på skrivbordet och kärlekskristallen nära hjärtat. Tanken är att kristallerna ska ge dig energi och du använder dem helt enkelt genom att förvara dem där de behövs eller ha dem framme i din morgonritual eller meditationsritual varje dag.

Hur vet jag vilken kristall jag ska välja?

Allt med kristaller handlar om känsla, så gå just på den när du väljer din kristall. Välj en som du dras till eller så kollar du upp vilka energier de olika kristallerna är bra för och väljer den energi just du känner att du behöver i ditt liv.

Ditt starter kit

Det finns massor av olika slags kristaller, här kommer 3 av de vanligaste:

Rosenkvarts, kärlekskristallen som hjälper dig att ge och ta emot mer kärlek till dig själv och människor runtom dig.
Ametist, den lugna kristallen som minskar stress.
Citrin, en power-kristall som ger dig självförtroende och positivitet

Vår kompis Josefin som driver kristallshopen Oh La Moon har ett starterkit med kristaller för alla som är nyfikna på att ta sitt första steg in i kristallvärlden, det hittar du här om du är nyfiken!