Vill du bli vegan i januari? Här är allt du behöver veta

Bild av Daria Shevtsova via Pexels

Det är januari och #veganuari har börjat, en utmaning på sociala medier som uppmanar sina deltagare att prova på att äta som en vegan under en hel månad. Nyfiken på hur en vegansk kost faktiskt ser ut? Vi kikar!

Vad är det för skillnad på att vara vegan och att äta växtbaserat?

Ordboken Merriam Webster beskriver ordet ”vegan” som ”en strikt vegetarian som inte förtär någon mat (så som kött, ägg eller mejeriprodukter) som kommer från djur. De avstår också från djurprodukter (så som läder)”.

Personligen tycker jag inte att etiketter behöver spela så stor roll, men det kan vara bra att veta om du någon gång vill diskutera frågan vidare. Om du endast äter veganskt är det tekniskt sätt en vegetarisk eller växtbaserad kost – en vegan avstår nämligen även från produkter som har på något sätt påverkat ett djurs välmående (så som djurtestat smink, dunjackor eller läderprodukter).

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]

Olika termer för de som äter växtbaserad kost:

Vegan/Vegetarian: en strikt vegetarian som inte förtär någon mat (så som kött, ägg eller mejeriprodukter) som kommer från djur. De avstår också från djurprodukter (så som läder).

Lakto-ovo-vegetarian: en person vars diet innehåller mejeriprodukter och ägg men ej kött eller fisk.

Pescetarian: en person vars diet innehåller fisk men ej kött.

Flexitarian: en person som försöker äta växtbaserad kost men utesluter ej kött eller fisk.

[/su_note]

Varför blir man vegan?

När jag växte upp verkade det bara finnas en utsagd anledning till att någon blev vegan eller vegetarian (alltså när du äter växtbaserat men fortfarande bär läder): för djurens skull. Även om det fortfarande verkar vara den största anledningen till att bli vegan har det tillkommit några aspekter till att någon tar klivet över till 100% växtbaserad kost. Här är de vanligaste anledningarna:

Etiska skäl: En vegan som håller sig borta från allt från djurriket, inklusive kläder och smink, gör oftast det på grund av etiska skäl – alltså för djurens skull. Varje år dödas över 100 miljoner djur på slakterier i Sverige, något en etisk vegan helst inte ser händer. Om du är nyfiken på att veta mer om djurens välmående i några av de största industrierna, kan jag rekommendera att se dokumentären ”Earthlings”. Joaquin Phoenix, som spelar Joker i den bioaktuella filmen, berättar om hur industrin ser ut idag. OBS! Den är jobbig att se.

Miljömedvetna skäl: Efter att dokumentären Cowspiracy hade premiär var det många som beslutade sig för att äta mer växtbaserat. Enligt Naturskyddsföreningen påverkar kött- och mejeriprodukter klimatet ungefär lika mycket som alla världens bussar, bilar, flygplan och båtar tillsammans. En annan intressant dokumentär att se är Leonardo DiCaprios ”Before the flood”.

Hälsosamma skäl: För ett par år sedan började det dyka upp fler och fler dokumentärer om hur du mår bättre om du äter växtbaserat. Många studier idag visar på att en vegetarisk kost hjälper din kropp hålla sig frisk, samtidigt som vissa visar risker. Vad vi vet är att vi alla mår bra av att inkludera frukt och grönsaker i vår vardag, oavsett diet. Om du vill se dokumentärer om just växtbaserad mat i samband med hälsa finns bland annat What the health(fokus på länken mellan diet och sjukdomar), the Game Changers (fokus på starka kroppar) och Forks over knives (fokus på hur mänskligheten ser på mat idag) på Netflix.

 

Vad får jag äta?

Det svåraste med att börja äta en växtbaserad kost är att förstå vad man faktiskt ska hålla sig ifrån. Här nedan har jag gjort en snabb lista över hur en växtbaserad kost ser ut och vad den kan innehålla – samt vad du ska undvika.

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″][su_row][su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

👍

Frukt: bär, citrusfrukter, äpplen, bananer, kiwi, avokado, vattenmelon, granatäpple, etc.

Grönsaker: broccoli, sallad, grönkål, spenat, potatis, svamp, etc.

Korn: vete, havre, ris, majs, quinoa, etc.

Baljväxter: svarta bönor, kikärtor, sojabönor, linser, etc.

Nötter och frön: mandlar, cashewnötter, chiafrön, valnötter, etc.

[/su_column]

[su_column size=”1/2″ center=”no” class=””]

👎

Kött: fläsk, kyckling, biff, kalkon, en del lösgodis (gelatin), etc.

Fisk: lax, tonfisk, räkor, kräfta, etc.

Mejeriprodukter: mjölk, ost, creme fraiche, smör, grädde, etc.

Ägg: ägg från alla typ av djur.

Honung: viss typ av alkohol, etc.

[/su_column] [/su_row]

[/su_note]

Hur får jag i mig mina vitaminer och protein?

När man börjar äta en växtbaserad kost brukar den första frågan vara ”hur får du i dig protein?” eller ”kommer du inte hamna i underskott av vitaminer?” men faktum är att du kan leva väldigt hälsosamt med en helt växtbaserad kost – det är till och med därför många går över.

Protein: En vanlig missuppfattning är att man på en vegansk kost inte får i sig tillräckligt med protein, men många experter är överens om att en välplanerad, växtbaserad kost kan ge dig alla näringsämnen du behöver. Med det sagt, vissa ingredienser innehåller med protein än andra. Bland annat tofu, linser, kikärtor och ärtor är alla rika i protein.

Vitaminer: Det är en väldigt bred kategori, men generellt innehåller grönsaker och frukt de flesta vitaminerna du behöver. För att att säkerställa att du får i dig allt du behöver rekommenderar vi att du kollar upp det hos en läkare – vare sig du äter växtbaserat eller inte. Det är alltid bra att veta hur kroppen mår och vad den behöver. Du kan också läsa vår artikel om superfoods, där Amanda berättar närmare om vilka typer av matvaror som innehåller extra mycket vitaminer!

Lätta byten

Guinness (fiskblåsa används när de silar ölen) → Här är en hemsida där du kan söka efter namnet på ölen du vill dricka och se om det finns veganska alternativ.

Vin (honung används vid smaksättning, mjölkprotein vid klarning) →  Här finns en vegansk vinlista.

Marabou mjölkchoklad →  Här har Mitt Kök skrivit en lista fylld med vegansk choklad, mums!

Ben & Jerry’s Fudge Brownie → Ben & Jerrys Fudge Brownie. Varumärket har faktiskt börjat göra vegansk glass med dina favoritsmaker!

Lösgodis → Många godissorter innehåller diverse e-ämnen som innehåller gelatin (gris), honung eller shellack (löss). Nyheter24 och ELLE har listat säkra godissorter att äta.

Tips för nybörjare

1. Om du råkar göra en miss, ge inte upp! Det är är svårt i början, speciellt att förstå vad saker och ting faktiskt innehåller. Blir det för svårt att sluta cold turkey, prova att välja en växtbaserad måltid per dag för att sedan succesivt öka.

2. Det behöver inte vara svårt att äta ute på restaurang, så många restauranger serverar växtbaserad mat idag.

3. Hitta veganska influencers för inspiration. Det kan vara svårt att veta vad man ska äta som vegan (watch this space), så hitta inspirerande människor på Instagram att följa. Här är våra svenska veg-favoriter: Gustav Johansson, Anja Forsner och Andrea Hansson.

4. Vegansk alkohol är inte så sällsynt som man kan tro. ”VA vadå alkohol???” kanske du skriker, men oroa dig inte. Här är en lista för att kolla om drycken är vegansk. På Systembolaget kan du skriva in ”vegan” i sökfältet och få upp alla deras veganska drycker.

5. Låt inte andra få dig att känna dig ”jobbig”Gör det för din skull (eller för djuren och planeten, om det är din grej) och strunta i andras kommentarer.

Nu då?

Vare sig du bestämmer dig för att bli vegan, vegetarian, lakto-ovo vegetarian eller inget alls så hoppas jag att du känner dig lite klokare och förstår fenomenet bättre. Kanske det kan hjälpa dig i kommande diskussioner, vi vet ju alla att ämnet kommer tas upp. Blir du nyfiken och vill till och med veta mer? Här är lite hemsidor för få mer information om mat, cruelty free smink och kläder. Andra bra resurser är Djurens Rätt och Naturskyddsföreningen.