Fotograf: Camilla Gewing-Stålhane
Den här artikeln innehåller tre annonslänkar
Vi på FORNI frågade er läsare vad era drömrubriker var och en av de rubrikerna var ”hur blir man en romanförfattare” — så vi tog reda på det!
Frida Skybäck har drömt om att bli författare i hela sitt liv och 2018 slog hon igenom stort med succéromanen ”Bokhandeln på Riverside Drive” som sålt i över 100 000 exemplar och köpts av flera länder. Vi pratade med Frida om hur man hittar inspiration, hanterar att bli nekad och vad det egentligen krävs för att bli publicerad:
När visste du att du ville bli en författare?
Jag har alltid älskat att berätta historier och redan som barn drömde jag mig bort genom att skriva små berättelser. Jag upptäckte ganska tidigt hur häftigt det var att jag kunde påverka andra människor genom det jag skrev och stoppade in mina egenproducerade historier bland de andra böckerna på biblioteket i Örkelljunga där jag växte upp med förhoppningen om att någon skulle låna dem.
”Bokhandeln på Riverside Drive” som blev den bäst säljande svenska feelgoodromanen i Sverige när den kom […] refuserades också till en början med feedbacken att den var ”för annorlunda”.
Vad jobbade du med innan du blev publicerad författare? Skrev du din första bok vid sidan av ett heltidsjobb?
Efter att jag gick ut gymnasiet insåg jag hur svårt det skulle bli att försörja mig på min dröm. Jag hade bara skrivit noveller och hade ingen aning om hur man producerade en hel bok eller om det ens gick att leva på. Efter två år av studier och ströjobb i London bestämde jag mig därför för att utbilda mig till gymnasielärare. Men när jag var färdigutbildad och hade jobbat något år återkom det där suget efter att skriva och jag bestämde mig för att ägna mina helger samt två timmar efter jobbet varje kväll åt att försöka skriva en roman. Jag hade just läst Isprinsessan av Camilla Läckberg och därefter sett filmatiseringen av boken på SVT och det hade gett mig en bild av hur man kunde strukturera en längre historia. Ett år senare var min deckare äntligen färdig. Jag skickad in boken till tre stora förlag och ett av dem hörde av sig och var intresserade, men efter flera månader av omarbetningar kom de fram till att boken konkurrerade för mycket med en av deras andra författare. Jag fick dock tipset att skriva något annat än krim och eftersom jag är historielärare och älskar storslagna historiska romaner skrev jag en sådan. Bara några dagar efter att jag hade skickat in mitt nya manus fick jag svar från ett förlag som ville ge ut den och min debutroman Charlotte Hassel släpptes 2011. Efter den skrev jag ytterligare fyra historiska romaner samtidigt som jag fortsatte att arbeta deltid som lärare.
Berätta om processen att bli författare på heltid. Behöver man en agent? Hur kommer man i kontakt med ett förlag? Hur får man dem att vilja gå vidare med ens story?
Få svenska författare säljer tillräckligt många böcker för att helt kunna försörja sig på sitt skrivande. För mig förändrades allt våren 2018 då min första samtidsroman, feelgoodhistorien ”Bokhandeln på Riverside Drive” som kretsar kring en bokhandel i London, släpptes. Tack vare att den sålt i över 100 000 exemplar och köpts av flera länder kunde jag säga upp mig från mitt lärarjobb och börja arbeta som författare på heltid.
Det allra viktigaste när man skriver en bok är att man hittar en historia som man verkligen brinner för. Älskar du dina karaktärer är det större chans att förlagen också gör det, men konkurrensen är stenhård. Ingen vet vad som kommer slå, men för att öka sina chanser att bli antagen av ett förlag finns det ett par saker som man ska tänka på. 1. Läs mycket, särskilt de böcker som säljer bra i Sverige. Sondera topplistorna och se vilket typ av berättade som går hem, både för att inspireras och för att undvika att din historia blir alltför lik något som redan finns. 2. Använd alla verktyg du kan – analysera hur andra författare strukturerar sina romaner, hitta material om dramaturgiska kurvor och karaktärsutveckling på nätet, be vänner att testläsa ditt manus och gå med i skrivgrupper där du kan bolla idéer med andra.
När du känner dig färdig med ditt manus är det bara att maila det till förlag som ofta har en särskild manus-mailadress om går att hitta på deras hemsidor.
I Sverige behöver man inte en agent för att bli antagen. Det finns visserligen agenter som läser opublicerade manus, men eftersom agentens främsta jobb är att sälja din bok till utländska förlag är det vanligaste att man skriver på hos en agent först när man har kommit ut med sin bok i Sverige.
Hur ser en vanlig dag ut för dig idag?
Jag önskar att jag kunde säga att jag skriver åtta timmar om dagen, men numera lägger jag mycket tid på att resa runt i Sverige och berätta om mitt skrivande, hålla kontakten med förlag och agenter och marknadsföra mina böcker via sociala medier och genom att göra intervjuer i media. Något jag lärt mig är dock att även om man inte alltid känner sig kreativ eller inspirerad så måste man ändå sätta sig framför datorn och skriva så fort man får chansen – annars blir det ingen ny bok.
Som författare är risken stor att man ofta blir nekad av olika förlag — hur hanterar du att bli nekad för ditt arbete? Råd för de som fortfarande nekas?
Eftersom man som författare lägger väldigt mycket av sig själv i sitt skrivande är det alltid jobbigt att bli refuserad. Vad man kan tänka på är att allt tyckande om ett manus är subjektivt, ingen förläggare vet vilka böcker som kommer slå eller inte, de gör bara en bedömning utifrån sina personliga preferenser. ”Bokhandeln på Riverside Drive” som blev den bäst säljande svenska feelgoodromanen i Sverige när den kom och under sommaren låg 1:a på topplistan i hela landet refuserades också till en början med feedbacken att den var ”för annorlunda”. Jag tycker att man ska tänka så här – om ett förlag säger nej till din bok så är dem ändå fel samarbetspartner för dig. Utmaningen ligger i att hitta rätt person som tror på dig och din bok.
Bokhandeln på Riverside Drive
"Ta fram te, scones och bara njut. En bok för bokälskare som tar en paus från deckare och fakta en stund och bara landar i nya möjligheter med en gnutta spänning." Kommentar av läsare via Adlibris
Hur ser din skrivprocess ut och vad inspirerar dig?
Inspirationen till mina böcker kommer ofta från något jag läst i en bok eller tidningsartikel, sett på film eller själv varit med om. Min nya roman ”Bokcirkeln vid världens ände” handlar t ex om en kvinna som reser till Skåne för att leta efter sin försvunna syster och den började jag skriva efter att jag insett hur intresserad jag blev varje gång det rapporterades på nyheterna om en försvunnen person. Jag funderade mycket kring vad det kan finnas för anledningar till att en person försvinner och hur det påverkar de anhöriga. Något som verkligen drabbade mig var när jag såg en dokumentär om en mamma vars dotter försvann för snart trettio år sedan som berättade hur gärna hon ville att hennes dotter skulle hittas död eftersom det hade varit lättare att leva med än ovissheten.
När jag väl har en idé till min bok bygger jag resten av historien runt den och utvecklar karaktärerna. Jag brukar ha en ganska bra bild av hela historien innan jag börjar skriva och gör ett enkelt skelett i ett Word-dokument där jag listar alla kapitel med en kortfattad beskrivning.
Hur kom det sig att du började skriva just feelgood-böcker? Vad är egentligen en feelgood-bok?
Efter mina historiska romaner var jag sugen på att testa något nytt och jag ville gärna skriva en samtidsroman där jag kunde använda mig av saker som jag såg och upplevde i min omvärld. Dessutom kunde jag sällan identifiera mig med karaktärerna i de böcker jag läste och ville därför skriva om många olika typer av kvinnor som till exempel var fantastiskt duktiga på sitt jobb men dåliga på att få sina relationer att fungera eller varma och härliga personer förutom när de hade PMS eller supersmarta, trots att de ibland råkade ta dåliga beslut, dvs riktiga människor.
När jag skrev ”Bokhandeln på Riverside Drive” hade jag ingen tanke på vad det var för genre, jag ville bara berätta en riktigt bra historia med hög igenkänning, drabbande människoöden, värme och humor, vilket i kombination blev en feelgood.
För mig är en feelgood-roman en typ av utvecklingshistoria där man får följa en eller flera karaktärer under en del av deras livsresa. Ofta handlar det om någon som är med om något svårt, som t ex att förlora en anhörig, sin partner genom separation eller sitt jobb.
Trots att det kan finnas mörkare teman ligger ändå fokus på att ”hitta tillbaka till livet”. En feelgood-historia är i grunden hoppfull och har ett lyckligt slut.
Du har precis släppt boken ”Bokcirkeln vid världens ände”— kommer du läsa recensionerna?
Eftersom mina böcker är populära och recenseras i väldigt stor utsträckning (”Bokhandeln på Riverside Drive” har fått uppemot 500 recensioner) hinner jag inte alltid läsa alla, men det är absolut ett mål. Majoriteten av de som recenserar böcker är respektfulla och konstruktiva i sin kritik och de flesta tycker om det jag skriver, men visst kan det vara jobbigt att läsa en medvetet elak recension.
Bokcirkeln vid världens ände
"Fullkomligt lysande bok. Älskar boken från början till slut.Rekommenderar denna varmt!Vill läsa mycket mer av denna författare." Kommentar av läsare via Adlibris
Ett sista råd till en blivande författare
Läs så mycket du bara kan, skriv utan att vara för kritisk mot dig själv (du kan alltid redigera texten i efterhand) och sist men inte minst, är det din dröm att skriva så ge aldrig upp. Vill du ha fler tips kan du även lyssna på Författarpodden som jag har tillsammans med författaren Agnes Hellström där vi delar med oss våra bästa skrivtips.
*
Hitta Fridas böcker här!