Hållbarhet: Hur du bäst vårdar dina kläder

Bild: lisa.olssons

När vi pratar om hållbarhet inom klädindustrin och modebranschen är det mycket fokus på hur vi kan handla smart, bygga en basgarderob och undvika att hoppa på varenda trend. Vi konsumenter blir allt mer medvetna och lägger dessutom stor vikt i hur varumärken arbetar med produktion och personalansvar. Det kan kännas övermäktigt, så vart ska man då börja?

En underskattad del för att uppnå en hållbar garaderob handlar om hur vi tar hand om våra befintliga kläder. Det är något som lätt glöms bort – men som är ett bra första steg för att tänka mer klimatsmart. Hur olika klädesplagg förvars eller tvättas spelar stor roll för livslängden av plagget. Här kommer därför några tips på hur du vårdar dina kläder bättre.

Tvätta sällan och tvätta rätt

Till och börja med kan man ta sig en extra funderare kring om plaggen möjligtvis dimper ner i tvättkorgen en gång för mycket. Oftast räcker det med en lättare uppfräschning som att vädra, lägga in i frysen eller steama plagget med ånga. Att undvika maskintvätt så gott det går är inte bara bra för plagget i sig, utan också för miljön.

  • Ta bort fläckar innan de sätter sig.
  • Följ alltid tvättråden eller kör så låg temperatur som möjligt.
  • Dosera mindre tvättmedel, ofta slänger vi i en för stor skopa.
  • Undvik sköljmedel (doften av nytvättat i all ära, men prioritera bort det så gott det går).
  • Tvätta plaggen ut och in för så lite slitage som möjligt.

I en djungel av olika material är det inte alltid lätt att veta vad som gäller och hur olika blandningar reagerar.

  1. Bomull och linne är tacksamma material som ofta tål hög värme, både när man stryker och tvättar men skrynklar lätt.
  2. Polyester och viskos är båda två relativt slitstarka material men tar upp fukt olika bra. Polyestern tenderar därför att bli statisk tvärtemot viskosen som blir känslig när den är blöt. Den behöver därför hanteras mer varsamt.
  3. Syntet, ull och siden är känsliga material som bör tvättas med särskilda tvättmedel (fintvättmedel) och i specifika program. På moderna tvättmaskiner finns oftast ett program att välja på för det materialet du ska tvätta.

Förvaring

Hur kläder förvaras har en stor betydelse för hur plagget håller sig. Som att hänga på en galge eller vikas ned i en låda. Man kan till exempel behöva tänka sig för när det gäller stickade plagg eller mörka jeans som färgar av sig. Ett bra första steg är att skaffa rätt galgar.

  • Breda galgar är perfekt till kavaj och kappor. Byx- och kjolgalgar till nederdelar och gärna klädda galgar till skira toppar eller blusar.
  • Stickade plagg ska helst inte hänga alls, i nödfall på en tjock galge eftersom stickningen tenderar att forma sig därefter.
  • Förvara svarta eller mörka jeans för sig, så de inte riskerar att färga av sig på andra plagg.
  • För dig som har mycket naturmaterial, som ull, skinn, silke och päls kan det vara värt att sprida ut rödceder i garderoben, ett träslag som håller borta skadeinsekter (även den som har mycket rent och städat hemma kan drabbas av skadeinsekter).

Knep

Alldeles för ofta ger vi upp ett plagg. Kanske har det blivit nopprigt, gått sönder eller tappat färg. Men istället för att göra sig av med plagget, kan det vara värt att se efter de här punkterna och fundera på om man kan göra något kul med plagget istället.

  • Investera i en steamer (bättre än strykjärn många gånger!) för att hålla kläderna släta och ånga plagg som behöver fräschas upp.
  • Investera i en bra noppborttagare! På många material fungerar det faktiskt att få bort tråkiga noppor.
  • Ifall ett favoritplagg går sönder – ta det till skräddaren och se om det går att laga.
  • Riv itu den gamla skjortan och använd som trasa till städningen.

Ibland glömmer vi bort hur kreativ man kan vara med textilerna där hemma. När man däremot känner sig helt klar med ett plagg finns det många smarta lösningar, som att återvinna, sälja vidare eller skänka. Men först, ge dina kläder lite kärlek!

*
För att läsa mer på FORNI om en hållbar garderob – se hur du gör slut med fast fashion här!