Jag älskar vin och i min bok är hösten synonymt med vinkvällar, oavsett om det är en pizza-dejt med tjejerna i skenet av stearinljus eller ensam i soffan framför en bra Netflix-serie. Det är en lyx att någon gång då och då korka upp en flaska av sitt favoritvin eller låta nyfikenheten styra och testa något helt nytt.
Min ringa ålder gör mig dock till en hyfsat ny kund på Systembolaget och ibland känns hyllornas utbud så överväldigande att jag inte ens vet vart jag ska börja. För ett tag sedan bestämde jag mig för att ta hjälp av en expert i syfte att lära mig mer om min favoritdryck, för är det något som min nördhjärna inte klarar av så är det att inte veta precis ALLT om något jag tycker om. Här kommer i alla fall knepen jag fick med mig hem som kommer göra det en aning lättare att navigera bland Systemets hyllorna i höst samt lite enkel vin-etikett för nybörjaren:
1. Dunderkoll på druvorna
Det enklaste sättet att identifiera vilka smaker du gillar och således vilka viner du tycker mest om är att få koll på de vanligaste druvorna. Personligen gillar jag söta och lätta viner när jag sällskaps-dricker medan jag föredrar lite tyngre och dovare viner till måltider. Nedan listar jag de sex vanligaste druvorna och deras grundläggande egenskaper. Se det som en liten fusklapp om du vill låta som att du har koll på druvorna när du egentligen inte har det.
Vita viner
- Sauvignon Blanc – Odlas främst i Loiredalen och Bordeaux (Frankrike) samt Marlborough (Nya Zeeland). Resultatet brukar bli ett lätt, torrt och friskt vin med tydliga inslag av citrus, nässlor, krusbär, svarta vinbär och gröna äpplen. Vissa menar t.o.m att doften påminner om kattpiss. Sauvignon Blanc passar utmärkt till fisk och skaldjur men även som en aperitif tillsammans med ost.
- Riesling – Beroende på tillverklingsområde och lagring kan en Riesling komma i skepnad av såväl ett torrt måltids-vin som ett sött dessertvin. En enkel tumregel kan vara att en Riesling från Australien eller Alsace (Frankrike) ofta är torrt och med tydlig rökkaraktär medan en Riesling från Tyskland eller Österrike ofta är sött och fruktigt. Viner tillverkade på denna druva har inslag av citrus, honung, äpple och nektar.
- Chardonnay – Chardonnay är en av de enklaste druvorna att odla och således en av de vanligaste att använda i vintillverkning världen över. Om vinet är lagrat på ekfat kan det få en fyllig, nästan smörig karaktär som passar utmärkt till kött och grillat. Är det däremot inte lagrat på ekfat är noterna istället friska med inslag av citrus, mineral och äpplen, godare till en lättare förrätt.
Röda viner
- Merlot – Ännu en lättodlad och populär druva världen över som ofta beskrivs vara en mjukare variant av den något strävare druvan Cabernet Sauvignon. Inslag av blåbär, örter, plommon och korinter gör att Merlot passar utmärkt till mustiga köttgrytor, grillad kyckling och lamm.
- Pinot Noir – De främsta Pinot Noir-vinerna säger man kommer från Côte d’Or i Bourgogne (Frankrike), därför är det alltid ett säker kort att välja ett vin från denna region om du vill imponera på den vinkunniga. Till skillnad från USA-tillverkad Pinot Noir som ofta har en högre alkoholhalt, är fyllig och mjuk med toner av plommon, mörka körsbär och ek, är Fransk Pinot Noir kryddigare med toner av jordgubb, nejlika och röda vinbär. Passar gott till mustiga, vegetariska höstgrytor!
- Syrah/Shiraz – Kärt barn har många namn och så även denna druva som både går under namnet Syrah i Frankrike samt Shiraz i Australien. Resultatet brukar bli ett smakrikt och kryddigt vin med inslag av läder, kakao, vitpeppar och björnbär. Kombineras med fördel till vilt.
2. Lika barn leka bäst
Det låter kanske lite för enkelt för att vara sant och givetvis kan man göra det mer komplext men en simpel tumregel man kan gå efter är denna: Vit fisk och vita såser passar bäst till vitt vin medan rött kött och mörka grytor passar bäst till rött vin.
3. Festligt med bubbel
Har du någonsin undrat över skillnaden på Champagne, Cava och Prosecco? Samtliga är vita, mousserande viner med snarlika egenskaper. Den främsta skillnaden är var de produceras. Prosecco är italienskt, Cava är från Spanien och Champagne får enbart kallas Champagne om det tillverkats i den franska regionen med samma namn. Priset är ytterligare en skillnad då Prosecco och Cava brukar vara något snällare för plånboken.
4. Våga härma!
Har du fortfarande hjärnsläpp efter denna lilla vin-guide så kommer här ett ess i rockärmen. Det är faktiskt okej, ja, till och med smart, att härma andra ibland. Finns det ett vin på hyllan som ser extra utplockat ut? Satsa på det! Förhoppningsvis är den tomma hyllan en reflektion av vinets popularitet!
5. Provsmaka som ett proffs
När jag började dricka vin gjorde jag alla fel när det kom till att dricka snyggt. Jag önskar att jag hade haft en guide likt denna att vägleda mig. Nedan benar jag ut i fyra enkla steg hur du provsmakar vinet som ett proffs.
- Greppa rätt – Istället för att hålla glaset i kupan så fatta det vid skaftet med två eller tre fingrar. Alternativt kan du ta tag om foten med tummen och pekfingret om du vill se extra proffsig ut. På så sätt riskerar du inte att värma upp vinet med handen och således påverka smakbilden.
- Kolla kulören – Håll upp glaset mot en ljus, enfärgad bakgrund. En ljus och genomskinlig färg tyder på ett lättare vin som Pinot Noir medan en mörkare och mindre genomskinlig nyans skvallrar om ett kraftigare vin som en Syrah/Shiraz.
- Snurra och sniffa – Snurra försiktigt på glaset så att vinet kommer i kontakt med syre. Därefter luktar du lite innan du smakar.
- Sörpla och smaka – Var inte rädd för att sörpla, det förstärker smakerna. Ta en luten klunk och rulla runt den i munnen innan du sväljer.
6. Lär dig prata vin
Att använda rätt termer är också ett sätt att uppgradera ditt vin-game! Läs vår artikel Crash course: 10 av de vanligaste termerna inom vin för att få ett bättre grepp om lingot.
7. Undvik farliga kombinationer
Slutligen finns det några specifika smaker att se upp för när du kombinerar mat och vin. Undvik helst ägg, koriander, vinäger och citron under en provsmakning då dessa kan påverka vinets smakbild negativt.
Det var allt för denna gång, hoppas ni i alla fall blivit lite klokare och nu kan gå in på Systemet med ökat självförtroende. Skål!