Så blev Sara en del av amerikanska BARRYS Bootcamp

Vi träffade Sara Dahlström, COO på BARRYS Bootcamp och hade ett intressant samtal om vad det innebär att driva ett amerikanskt företag i Sverige och hur hon valde att plötsligt byta bransch helt för att följa sin dröm. Från en administrativ och analytisk vardag som civilingenjör, till en vardag inom träning – något som hon älskar och brinner för sedan barnsben.

COO betyder Chief Operating Officer. Det är den näst högsta positionen efter VD och innebär att man ansvarar för den dagliga driften av företaget.

Hej Sara! Berätta om dig själv.

Jag är civilingenjör i grunden, utbildade mig på KTH och pluggade hårt i fem år. Sedan började jag arbeta som management konsult, till den dagen då jag kände att det inte riktigt var min grej längre. Jag kände helt enkelt att jag ville byta jobb och gjorde som så många andra och träffade en rekryteringskonsult. Men ganska snabbt insåg jag att de alternativen som fanns var spännande, men ingenting med en inriktning som jag faktiskt kunde någonting om eller brann för. Då kom jag på att jag borde jobba med min passion – träning!

Jag har tränat friidrott sedan jag var 13 år, så intresset har alltid funnit. Under gymnasiet bodde jag i Abu Dhabi och tränade friidrott där, sedan började jag på KTH och det intresset avtog lite, så jag började löpa istället. Det blev en hel del olika lopp, bland annat marathon. Träningen fick, och får mig verkligen att koppla av och tänka på annat!

Så jag började iallafall slänga ut frågor på LinkedIn, den typiska “känner du någon, som känner någon?” konversationen och vägen för att försöka hitta rätt. Jag fick en hel del tips men det som stack ut var att två killar höll på att starta upp något hemligt i norden. Jag blev såklart väldigt nyfiken och vi bestämde oss för att träffas.

Det var Rasmus och Johan som var på g att starta upp ett gym som redan var stort i USA. Jag visste inte vad BARRYS var då, men jag fick rysningar när de berättade om konceptet för mig!

Jag har alltid haft en dröm om att starta ett gym någon gång i livet, men det har känts väldigt långt borta – betydligt längre bort än det faktiskt var. Så efter mötet var jag hooked! Från det tog det lite mer än ett år tills vi slog upp portarna i Stockholm och nu har jag arbetat med BARRYS i tre år.

barrys bootcamp

Vad är BARRYS Bootcamp?

Det är ett gym med nattklubbskänsla. Konceptet är väldigt amerikanskt och träningen består av gruppträning i form av 50% på löpband, och 50% styrketräning på golvet. Varje dag bjuder på olika muskelgrupper, vilket gör att du enkelt får både styrka-och konditionsträning för hela kroppen när du kommer till oss.

Vi har alltså öppnat upp BARRYS som en franchise verksamhet i Stockholm och Göteborg. Men vi har ganska fria tyglar – bland annat så väljer varje tränare upplägget på sitt pass och musik, så varje gång du kommer till BARRYS möts du av något nytt inom träningsformen. Ett bra sätt att hålla träningsglädjen vid liv.

Vad innebär det att driva en franchise?

Är man nyfiken på att driva bolag så tycker jag definitivt att man ska undersöka franchise-möjligheter hos befintliga företag, för det är precis det som franchise innebär – att man hakar på ett koncept som redan finns. Ägarna är oftast måna om sitt varumärke vilket gör att franchise blir rätt styrt – vissa mer än andra. Men det är också en fördel eftersom du inte behöver uppfinna hjulet igen!

Så om det finns befintliga företag med en affärsidé som du skulle vilja vara med och driva själv, överväg franchise – men var påläst! Om du väljer att ställa frågan till ett företag, så kommer dem undra varför de ska öppna upp den möjligheten för just dig. Men det är också viktigt att vara påläst när du är påväg in i ett franchise avtal, för de kan se så himla olika ut. Se upp för fallgropar!

barrys bootcamp

Vilka är dina bästa träningstips?

Jag har flera tips! Det kan vara svårt att komma igång med träning, även jag känner motstånd ibland. Jag kikade på en intressant dokumentär med Anders Hansen där han pratar om att vi människor är lata i grunden – så det är inte mer än mänskligt att överväga både en och två gånger inför ett träningspass. Men det finns såklart saker man kan göra för att bli mer motiverad.

  1. Sätt upp ett program och ha en plan för din träning, så du inte står där på gymmet och funderar på vad du ska göra – det blir oftast inte särskilt effektiv träning. Jag tycker det är jättebra att använda sig av en personlig tränare i början, som hjälper en att komma igång med rätt övningar efter ens önskemål.
  2. Sätt ribban rimligt! Det är så vanligt att man börjar träna superhårt sju dagar i rad, och sedan tröttnar man. Börja med kanske en eller två gånger i veckan och trappa sedan upp successivt. Jag tycker själv om att sätta upp mål med min träning, till exempel om jag vill bli starkare i benen eller axlarna, så planerar jag min träning utefter det.
  3. Boka träningsdejter med kompisar! Det här är ett så bra tips tycker jag, framförallt om man har en ångestladdad relation till träning – då är det så skönt att vara uppbokad med en vän. Dessutom är det roligt och energigivande med sällskap!

Har du tips till den som vill starta eget?

Såklart! För det första vill jag säga att du inte ska vara rädd för att lämna något som känns tryggt, om det inte känns rätt. Våga satsa på något som känns mer spännande, även om det är ovisst! Det är lätt att man glömmer bort vad man brinner för – gör inte det, tro alltid på dig själv.

Jag tycker att drivkraft och energi kommer när det handlar om ett koncept som man verkligen vill driva. Så fråga dig själv: varför vill jag göra det här och vad är det som driver mig till att göra det? Det krävs mycket jobb med att driva bolag och det är mycket som kommer på köpet – sådant som är lätt att glömma bort. Så jag tycker det är viktigt att förstå vilka ens styrkor är, så  att man också förstår vad man behöver hjälp med. Då har man en bra grund och insikt i vilka andra kompetenser som behövs för att lyckas.

Det som driver mig i arbetet med BARRYS är att jag älskar träning och njuter i den miljö som finns hos oss. Det ger mig energi! Sedan är det en speciell modell att driva och miljön är väldigt familjär. Jag älskar att se hur klasserna växer och att lära känna alla som kommer till oss för att träna. Det är verkligen ett community, och ett väldigt härligt sådant!

*

Det var så spännande att höra Sara berätta om hur hon bytte bana i livet för att följa sin dröm. Det lyste verkligen i ögonen på henne när hon pratade om BARRYS och jag kände hennes energi och tillgivenhet så tydligt. Om du behöver en guide för att hitta din passion rekommenderar jag att du läser denna artikel, med övningar för att du ska kunna skapa ditt drömliv.