3 övningar för att skapa ditt drömliv

Bild: Hannah Olinger via Unsplash

Många gånger har jag känt mig vilsen i hur jag vill leva mitt liv, vilka mina största drömmar är och ibland till och med vilka mina styrkor är. Kanske har du känt samma sak? Då vill jag dela med mig av tre övningar som hjälpte mig på rätt väg, som du kan använda för att skapa ditt drömliv.

Förutom våra mest grundläggande behov som mat och sömn, så har vi alla ett behov av självförverkligande. Det innebär till exempel att uppnå känslan av att varje dag känns meningsfull – vilket (kanske) inte är ett behov som vi prioriterar alla gånger.

Men för att skapa en meningsfull vardag så behöver vi förstå våra innersta önskningar, styrkor och vad som gör oss lyckliga på riktigt. När jag har utfört övningarna har det resulterat i att mitt liv har gjort en stor vändning efteråt. Det är som att allt som finns djupt inom mig kommer upp till ytan och sen gör uttryck i alla beslut jag tar efter det. Jag hoppas att dessa övningar kan hjälpa dig lika mycket som de hjälpt mig.

 

1. Min perfekta dag

Den här övningen kan kännas både svår och tråkig först men jag lovar att den fungerar för att börja skapa ditt drömliv. Allt du behöver är:

  • Papper
  • Penna
  • Ett lugnt och tyst rum att vara i

Övningen går ut på att du ska skriva ner hur en perfekt dag i ditt liv ser ut, från det att du vaknar till att du somnar.

Börja med att sätta dig ner i fem minuter och bara andas för att skapa ett lugn i kroppen. Stäng av alla måsten och låt tankarna flöda fritt. Ta sen fram papper och penna och börja skriv ner din perfekta dag, morgon till kväll. Den kan utspela sig nu, om tre månader eller om ett år — det viktiga är att du är så detaljrik du bara kan i ditt beskrivande och försök inkludera alla fem sinnen: Vad känner du för dofter? Vad ser du? Hur känner du dig? Vad hör du runtomkring? Vilka personer är där och vad gör du? Skriv ner det som kommer upp i ditt huvud och tänk inte på vad det innebär, bara fortsätt skriva tills dagen är över.

Den här övningen är bra för att få insikt om vad som får dig att må bra och hur du vill leva ditt liv. När du läst igenom din perfekta dag kommer du snabbt märka vad som skiljer sig från verkligheten och det kommer förhoppningsvis hjälpa dig sätta upp nya mål för att komma dit du vill.

2. Gör en mindmap

Nu ska du få insikt i dina styrkor, intressen och, såklart, ditt drömliv. Här behövs också papper och en penna.

Börja med att skriva ditt namn i mitten på ditt papper och ringa in det. Dra sedan dra pilar ut med ”ämnen” som känns viktiga för dig. Det kan till exempel vara relationer, träning, resor, hälsa eller äventyr — allt du kan komma på som representerar dig. Fortsätt sen att skriva ut drömmar som är kopplade till varje kategori. Om du till exempel skriver ”resor” kanske en dröm från den kategorin är ”förstå andra kulturer” eller ”lära mig surfa”. Det är inte ovanligt att det dyker upp ämnen som du skjutit undan – kanske för att de känns långt borta från verkligheten. Men jag vill uppmana dig att våga skriva ner allt du kommer på!

Ge dig själv tid att göra denna övning men också till att utvärdera den. Vad visar din mindmap och vad säger den om dig? Representerar den hur ditt liv ser ut just nu? Om inte — vad behöver du ta bort eller lägga till för att skapa ditt drömliv?

3. Skapa ditt drömliv med hjälp av visualisering

Nu är det dags att visualisera det du kommit fram till. Blunda en liten stund och tänk dig in i en händelse, försök känna känslan i händelsen. Låt oss säga att du ser framför dig hur du äntligen lärt dig att surfa, som du skrev upp i övning två. Vilka känslor känner du? Vad händer runt omkring? Är du ensam bland vågorna eller i sällskap med någon annan?

Den här typen av visualisering hjälper dig inte bara att upprätthålla din motivation, det är också ett väldigt effektfullt verktyg för att förverkliga dina mål! Använd gärna visualisering som ett verktyg i vardagen – kanske en gång i månaden eller flera gånger i veckan. Det som känns bäst för dig!

skapa ditt drömliv

Bildkälla

När du har gjort dessa övningar har du förhoppningsvis fått insikt i vad du behöver förändra i ditt liv. Även om du inte får ett bestämt svar på vad just ditt syfte är, så har du troligen kommit närmare en förståelse för vad som är mest betydelsefullt för dig. Det kommer hjälpa dig i dina framtida beslut för att skapa ditt drömliv. Om du vill guidas i att sätta upp mål efter dina drömmar – spana in denna artikel.

*

Lycka till!