Därför är det viktigt att du sparar långsiktigt

Samarbete medFundler

Pensionen – är det egentligen något jag behöver bry mig om? Det känns som att många av oss skjuter upp den frågan, just för att vi har svårt att visualisera livet som pensionär. ”Inte behöver jag tänka på det NU”, det är ju så mycket lättare att fokusera på nästa sommars semesterresa. Men faktum är att det är nu du behöver tänka på det och börja fondspara. Här är varför:

Pensionsnivåerna kommer att gå ner

Vi har den allmänna och (kanske, se nedan) tjänstepensionen som ska ge oss lön när vi blir äldre, men faktum är att vår generation kommer behöva jobba mycket längre än vad pensionerna idag behöver för att få ut lika mycket pengar. Anledningen är att dagens pensionssystem växte fram under andra tider och utvecklingen har inte riktigt hunnit ikapp dagens långa livslängd. Du kommer helt enkelt behöva hjälpa dig själv på traven genom att spara själv.

Något som har utvecklats däremot är den entreprenöriella världen, vi är så många fler som startar eget eller frilansar (heja!). Men det innebär också att det är många som inte får tillgång till en tjänstepension. Så om du är egenföretagare eller inte har ett företag som lägger undan pension åt dig blir ditt privata pensionssparade avgörande.

Spara till din framtid själv

Att börja investera kan verka läskigt och svårt, men Fundler gör det lätt för dig. Fundler är en digital rådgivningstjänst som tar fram de bästa fonderna för dig. Så varför ska du använda dig av appen? Förutom att de hjälper dig med att välja risknivå och avkastning på ditt sparande så har de en väldigt låg avgift – och avgiften är nästan det viktigaste du ska ha koll på när du väljer investeringssparkonto, den är nämligen alltid densamma. Har du en låg avgift behåller du helt enkelt en större del av ditt sparande för dig själv. Såhär fungerar det:

Exempel:
Om du sätter in 100 000 kr idag i en vanlig blandfond (avgift 1,5%) så blir det 661 436 kr på 30 år.

Använder du istället Fundler (avgift 0,49%) blir det 830 244 kr på 30 år. Du får alltså 168 808 kr mer till pensionen tack vare den låga avgiften (förväntad avkastning 8% per år).

För att summera: kommer du tidigt igång med ett bra pensionssparande med låg avgift kan du gå i pension tidigare! Vem drömmer inte om att spendera vinterhalvåret någonstans lite varmare när man jobbat hårt i så många år? Dags att sätta igång!

Se pengarna växa

Jag tycker att det är kul att se pengarna växa och när du sparar långsiktigt tillåter du dina pengar att göra just det, ungefär som en passiv inkomst. Det är många av er som hört av sig till oss om att det är svårt med hur man ska tänka kring just pensionen, så vi hoppas att det känns lite tydligare nu!

Men glöm inte heller att det finns andra saker att investera långsiktigt till. Kanske har du alltid drömt om det där semesterstället i Italien? Ta tag i det! Låt detta bli året du äntligen tar ett steget och kommer igång med ditt sparande på riktigt. Ett litet steg räcker.