Så lyckas du med jobbet på hemmakontoret

Bild: Vlada Karpovich via Pexels

2020 var ett år bestående av en drös förändringar. En av dem var att majoriteten av oss fick ta hem kontoret. Vi var nog många som trodde att vi skulle vara tillbaka med våra kollegor vid dethär laget men så är inte fallet. 2021 är här och det ser ut som att hemmakontoret får stå kvar ett tag till. Flera av oss har säkert kommit in i arbetslivet hemma men det är ett nytt år och jobb-rutinerna kanske behöver uppdateras eller förbättras för att behålla motivationen och öka produktiviteten.

Förhoppningsvis är dagen då vi återvänder till våra kontor inte allt för långt bort. Den dagen vill vi komma in skarpa och startklara, inte som några latmaskar. För att uppnå det målet finns det flera olika strategier men det gäller att du hittar vad som funkar för just dig och ditt arbete. Ta en titt på våra bästa tips och ge det ett försök så vet du snart vad som går hem bäst hos dig!

En tydlig morgonrutin

Hur mycket det än lockar att börja arbetsdagen i sängen, i soffan eller framför nyhetsmorgon, don’t! Du måste inte nödvändigtvis ha samma rutiner som du hade en normal arbetsdag men strukturera upp en ny. Vill du dricka ditt kaffe framför nyhetsmorgon på morgonen, gör det innan du börjar jobba, inte samtidigt. Gå oavsett upp i god tid så att du inte slängs in i din arbetsdag.

Home office outfit

Många anser att vi ska ta oss ur mjukisbyxorna eller pyjamasen och piffa till oss som om det vore en vanlig dag på jobbet. Jag är inte beredd att hålla med till 100%. Detta kan vara en av de fördelar vi måste utnyttja med hemmakontoret. Jag säger inte att vi ska säcka ihop i pyjamas hela dagarna, men ta en dusch innan jobbet och hoppa i något bekvämt. Däremot kanske du har ett spännande zoom-möte eller liknande under veckan, då kan du passa på att klä upp dig (upp till i alla fall) för att göra ett proffsigt intryck!

hemmakontoret

Trackpants / Tights / Tröja / Polo / Trumpet-leggings

Planera och lägg upp ditt arbete + pauser 

Att lägga upp och planera sin tid är mycket viktigare när du jobbar hemifrån än när du sitter på kontoret. I vanliga fall får du automatiskt de där små pauserna när du går och hämtar lunch, går ett ärende eller tar dig hem från kontoret. Sedan jobbar du effektivt när du sitter vid skrivbordet. Det är därför lätt hänt att du i hemmakontoret inte får till effektiviteten. Det kan lätt bli rörigt och halvdant jobb. Därför är det en bra idé att detaljerat planera in jobbpauser, din lunch, en eftermiddags kaffe och kanske en promenad runt kvarteret? Däremellan lägger du bort telefonen och stänger ner de underhållande flikarna på datorn för att få till effektiv arbetstid.

Gör dig av med distraktioner 

För att du ska kunna vara så produktiv och koncentrerad som möjligt under din arbetsdag krävs det att du gör dig av med de distraktioner du i vanliga fall skulle slippa. Till det hör diskmaskinen, tvätten, byta lakan, städa undan saker som ligger framme osv. För mig är det i princip omöjligt att få något gjort så länge jag har något i min syn som stör mig. Därför kan det vara till stor hjälp att få alla sysslor som möjligen kan distrahera dig avklarade kvällen innan eller på morgonen innan din dag börjar. Onödiga notiser på din telefon är också en distraktion du bör göra dig av med!

Skapa ett tydligt och inspirerande hemmakontor

För bästa möjliga workflow är det viktigt att du känner att du trivs i hemmakontoret. Därför är det först och främst bra om du definierar var du har ditt kontor. Det ska vara en bekväm plats där du får bra arbetsro. För att underlätta arbetsdagen och hålla inspirationen uppe kan det vara värt att investera i några produkter till ditt hemmakontor. Här nedan hittar ni mina favoriter! När du jobbat klart, se till att du kan packa ihop eller lägga undan ditt kontor. Ingen vill se sitt jobb från matbordet eller soffan, det kan bidra till en inre stress.

hemmakontoret

Doftpinnar / Doftljus / Anteckningsblock / Förvaringsbox 

Vill du ha fler tips om produkter till ditt hemmakontor? Klicka här! 

Få till ett bra workmode 

Här är några små tips för att hålla humöret och motivationen uppe under dagen.

 • Öppna ett fönster då och då för att få in friskluft
 • En spotifylista som ger dig en bra känsla i kroppen. Till exempel denna!
 • En podcast att ha i bakgrunden
 • En mjuk belysning
 • Ett doftljus

Keep in touch 

Den stora nackdelen med att jobba hemma är att vi inte får det sociala utbyte vi får av att vara på en arbetsplats. Försök att få till det även om ni inte kan ses, hörs av i chatten, be om råd, eller skriv en trevlig helg-hälsning till kollegorna för behålla en positiv stämning ibland er. Ni är alla i samma sits och kan stötta varandra.

Boosta huden

En stor fördel att dra nytta av i hemmakontoret är att du får chansen att boosta din hud ordentligt. Låt huden vila från smink och unna dig en återfuktande mask mitt på dagen (lyx!).

hemmakontoretEye Patches / Hydration mask / Sheet Mask 

Ett avslut på dagen

I normala fall när du har avslutat en arbetsdag går du ifrån jobbet, på ett eller annat sätt. Det är en rutin. Det kan vara bra att ha en rutin även hemma som gör att du verkligen känner att arbetsdagen är avslutad. Det kan vara allt ifrån att sätta dig ner och läsa en bok, 5-minuters meditation eller slå på efter-fem nyheterna? You choose!

Reflektera över din arbetsdag 

För att du ska kunna lista ut hur du får till den optimala arbetsdagen och vad som funkar för dig gäller det att reflektera. Ta tiden att fundera på vad som hjälpte dig att få till koncentrationen, vad som eventuellt störde dig eller fråga dig själv om det är något som saknas som du känner att du behöver för att bli mer effektiv eller för att trivas bättre i hemmakontoret.

Kom ihåg fördelarna med att jobba hemifrån och utnyttja dem

Om hemma-livet ibland känns kämpigt, försök att påminna dig själv om de fördelar som faktiskt existerar, uppskatta och utnyttja dom! Mina bästa fördelar:

 • Du kan göra ett 20-min yogapass på lunchen
 • Sova lite längre på morgonen
 • En kaffe-paus med sin partner
 • Laga en god lunch
 • Möjligheten att kunna jobba från varsomhelst
 • Ingen pendling till jobbet (miljövänligt)

Vips så kommer vi att vara tillbaka på våra älskade kontor och tillbaka i våra vanliga rutiner. Vem vet, då kanske du kommer att sakna arbetslivet hemma? Oavsett, tycker jag fram tills dess att du ska satsa på den absolut bästa hemma-settingen någon kan tänka sig!