Hur bygger man en bättre fysik? Vi har träffat experten Tony från Den stora hälsoresan

Samarbete meddiscovery+

För några veckor sedan presenterade vi ett samarbete ihop med discovery+ och Den stora hälsoresan där Tony Andersson är hjärnan bakom konceptet i serien. Om ni missade den förra artikeln ihop med discovery+ så hittar ni den här, där går vi in mer på djupet kring vad konceptet som deltagarna i programmet lever efter innebär, och testar givetvis på att leva utefter samma kost- och träningsschema som deltagarna i Den stora hälsoresan i en veckas tid! Idag har vi med oss Tony, som inte bara har kommit på den här metoden utan också levt efter den i över 10 års tid. Tony brinner för hälsa och träning och genom att ha följt Den stora hälsoresan under våren så är vi sugna på att veta ännu mer om honom och hans metod.

Man märker tydligt både när man testar metoden själv och när man ser deltagarna utöva den att det är en otroligt personlig resa man gör. Alla deltagare i programmet har olika mål, och de är inte kopplade till utseende utan det är mer fokus på att sätta upp goda vanor och förutsättningar för sig själv. I programmet har vi bland annat sett att Viktor Frisk har kämpat extra mycket med att skapa sig rutiner i sin vardag. Sofia Wistam har i sin tur haft en utmaning i att äta på regelbundna tider och Magnus Wislander kämpar med att bygga upp kroppen igen efter en stroke. Det är alltså den personliga resan och ens egnadrömmar som blir målbilden. Jag och Michaela som testade metoden i en vecka hade också olika önskade lägen där Michaela ville fokusera på att få tillbaka styrkan i sin kropp efter en graviditet och jag ville få in fysisk rörelse som en naturlig del i min vardag. Att utmana sig fysiskt enligt den här metoden innebär alltså att lyssna till vad man själv har för mål och att utföra dem. Den stora hälsoresan handlar om just hälsa och att befinna sig i synk med sin kropp och hitta goda vanor!

I programmet pratar Tony mycket om att dom inte bantar, utan att dom fokuserar på att skapa en bättre fysik och bättre vanor. Det här blev jag genast mycket nyfiken på och kände att jag ville ta reda på mer om. Det mynnade ut i en intervju med Tony där han berättar allt om träning, hälsa och vad det egentligen betyder att bygga fysik.

[su_divider top=”no” divider_color=”#efeeee” link_color=”#ffffff” size=”1″ margin=”0″]

Hej Tony, kul att träffa dig! Jag följer ju Den stora hälsoresan slaviskt och är sjukt imponerad av både deltagarna och dig. I programmet pratar du mycket om att bygga fysik och att inte banta. Vad innebär det egentligen?

Med det menar vi att det tar längre tid att bygga muskler än vad det tar att bränna fett (minska i vikt), samt att eftersom vi tränar och bygger ny muskelmassa samt tar den redan befintliga muskelmassan från inaktiv till aktiv så “hämmar” det viktnedgången, något som många behöver bli påminda om. Banta eller tappa vikt går fort, bygga fysik tar tid. Och det är alltså att bygga fysik som vi är ute efter i programmet och i min metod. Det ska vara en metod att leva efter, inte en metod för att snabbt gå ner i vikt och sedan leva på något annat vis.

Hur började din egen tränings- och livsstils resa?

Jag har tränat mycket sedan 25 års-åldern men enligt detta koncept och principer sedan hösten 2011 när jag 8 månader innan min 40 årsdag “inventerade” mig själv och insåg att min fysik inte var på den nivån jag önskade att den skulle vara. Så via en ärlig inventering av min egen träning och kost kom jag fram till de principer som 16 Weeks Of Hell bygger på och har levt enligt dessa sedan dess. Med resultatet att min fysik nu är på den nivån jag önskat.

Har träning och hälsa alltid varit en stor del av ditt liv eller har det kommit nu på senare dar?

Jag har alltid sysslat med idrott, fotboll och ishockey, men var som många andra unga talanger mest intresserad av att spela matcher och inte lika intresserad av att träna extra eller sköta kosten. Det riktiga träningsintresset växte fram den dagen jag blev spelande fotbollstränare redan som 25 åring.

Hur började du att utveckla ditt tränings- och kostprogram? Hur landade du tillslut i att det är såhär programmet ska se ut?

Hösten 2011 bad en kompis till mig, Tony Lövling, om hjälp att komma i fysisk toppform inför sin 50 årsdag. Vi berättade på sociala medier att Tony skulle “följa” Tony i några veckor och det resulterade i att vi blev en grupp på totalt 6 personer som tränade tillsammans på detta vis våren 2017. Jag berättade och förklarade helt enkelt hur jag tränade, vad jag åt samt kopplade på mitt sätt att coacha vuxna människor. De resultaten som dessa fem personer (jag var redan tränad) gjorde under sina veckor med mig blev startskottet till 16WOH.

Programmet ser likadant ut idag som det gjorde våren 2017, men många detaljer har utvecklats till det bättre när det gäller deltagarens “upplevelse”. Bland annat presenterar vi upplägget på ett annorlunda vis nu, vi ger andra instruktioner och det finns fler recept vad gäller kosten. Via konstruktiv feedback från våra deltagare så utvecklas 16WOH hela tiden i rätt riktning, nämligen till det bättre.

I programmet så har deltagarna lite olika målbilder. Det kan handla om att få in mer rutiner i vardagen, att bli stark efter en stroke eller att äta på mer regelbundna tider. Vad är ditt bästa tips för att hitta det man vill jobba på?

Bästa tipset för att jobba ordentligt med det man vill jobba på är att först ta reda på vad det är man verkligen vill förändra och framför allt varför. När man bestämt sig är det ”enkelt”. Planering + disciplin + utförande = resultat.

Vilken är den tuffaste delen av utmaningen som deltagna går igenom i Den stora hälsoresan?

Det tuffaste för deltagarna är att omprioritera sin tid, väldigt många vuxna är fast beslutna att de inte har tid. När de i själva verket enbart behöver omprioritera sin tid och lägga den tiden på sin hälsa med alla positiva fördelar det ger.

På tal om deltagarna som du tränar, har du något generellt tips på hur man bäst pushar någon närstående att börja träna?

Vänta inte på “motivationen”, planera in någon form av fysisk aktivitet varje dag och jobba på så sätt in nya rutiner. Sedan kan personen i fråga “växla upp” och börja träna på riktigt, om den vill!

Vad är viktigast, träning eller kost?

Att nå en hög fysisk status gör du enbart genom att kombinera bra kost och träning. För att enbart vara hälsosam är kosten oerhört viktig, bra kost (i rätt mängd) samt vardagsmotion skulle räcka oerhört långt för väldigt många.

Vi pratade lite om det i vloggen som vi gjorde ihop – men jag vill veta ännu mer. Hur vet man att man är på rätt väg med sin träning och hur gör man för att minimera sin skaderisk?

Via bra kost och träning så kommer du få tydliga signaler från din egen kropp, i många fall både fysiskt och psykiskt. Bättre sömn, att somna fysiskt utmattad istället för psykiskt utmattad är en enorm skillnad. Minimera skaderisken gör du genom att ha rätt teknik i det du tränar samt via rätt nivå av belastning vilket syftar till vikten vid styrketräning.

För deltagarna i Den stora hälsoresan känns det som att det är pannbenet som tar dom i mål. Så har du några tips på hur man bäst håller sin motivation uppe?

Motivation är överskattad, att enbart träna och äta bra när motivationen är på topp kommer funka för oerhört få. Vi pratar om de enkla sakerna som planering, disciplin och utförande. Det är tre saker som bygger fysik och fysiskt välmående effektivare än vad motivation gör!

För dig som lever efter den här metoden, när upplevde du att bytet från att kämpa sig igenom programmet till att ”det är såhär jag lever nu” skedde? Hur lång tid tog det ungefär?

Jag är en enkel människa som lyssnar på hur min kropp reagerar och mår, vilket gör att jag omedelbart kände att det här var rätt och att det här var det nya normala.

Om vi ska bygga upp begreppet ”att bygga fysik” på några ledord som tar dig mot en bättre fysik. Vilka skulle det vara i så fall?

Tålamod – planering – disciplin och utförande, så bygger man fysik!

Om du fick leva på ett utav dina berömda recept resten av livet. Vilket skulle det vara då?

Enkelt, broccoliröran och variera proteinet jag har till via kyckling, fisk, nöt och fläskkött.

En sista fråga! Vad tycker du är det viktigaste att folk som tittar på Den stora hälsoresan och deltagarna i programmet tar med sig ifrån din kost- och träningsfilosofi?

Att all träning och bra kost ska leda till att alla deltagare når den fysik de själva känner att de vill eller behöver ha för att leva ett aktivt liv. Jag är övertygad om att de flesta egentligen vill ha en fysisk som öppnar upp möjligheten till ett fysiskt aktivt liv men att för många har fastnat i sina egna ursäkter och tråkigt nog, eller onödigt, har svårt att bryta den negativa trend som fysisk ohälsa ofta tenderar till att bli.