Learn from the Expert-intervju med Iman Malmberg, grundare av Grounded Factory

[su_note note_color=”#ffffff” text_color=”#210000″]
Namn: Iman Malmberg
Ålder: 33 år
Titel: Grundare av Grounded Factory
Familj: Sambo Jens + barnen Celine 8 år och August 6 år
Instagramkonto: @imanmalmberg
Favorityoga: Vinyasa flow!
[/su_note]

Iman tar sig fram med stark energi och stort leende. Hennes skratt hörs över kontorslokalen och när hon visar upp en yogamatta fastnar hennes blick som en besatt på mönstret. Det här är en person som älskar det hon gör. Men vem är hon då? Iman Malmberg är yogatjejen som reste runt världen, testade på livets härliga erbjudanden och till slut landade hemma i Stockholm med yogavarumärket Grounded Factory. Med målet att ens yogamatta ska vara vacker nog att ha framme, inte städa undan, började hon tillverka designade yogamattor av bästa kvalitet. Att se en Grounded Factory-yogamatta gör en glad, de får en att vilja ta det där steget in i meditationen eller hemmaträningens värld som man kanske har dragit dig för. Välkomna till ett samtal om spiritualitet, att våga satsa och kärleken till det man gör.

Du driver yogavarumärket Grounded Factory. Hur startade allt?

Allt startade 2015 när jag var ”mammaledig” med mitt andra barn och påbörjat min utbildning till Näringsterapeut, precis hemkommen till Stockholm efter att ha bott utomlands i några år. Efter att ha spenderat många år på olika enfärgade yogamattor började jag fundera på varför det inte fanns vackert designade yogamattor som kunde vara en del av ens inredning. Jag var trött på att rulla ihop oinspirerande yogamattor och gömma i garderoben och ville att yogamattan skulle ha en central plats i hemmet för att alltid påminna mig om att hitta min väg dit. När idén väl hade formats gick jag helt upp i den och satte egentligen igång direkt med att förverkliga.

Vad gjorde du innan Grounded Factory?

I grunden är jag utbildad näringsterapeut och kostrådgivare, men har även gått en yogautbildning. Kost och välmående har länge varit stora intressen i mitt liv. Sen har jag älskat att resa och bott på olika platser: jag har till exempel levt ett modeliv i Milano där jag skrev för ett designermagasin, levt det spirituella livet i Nepal där jag volontärarbetade och jag spenderade mitt unga vuxna liv åt att resa runt i världen – en passion jag fortfarande har!

Varför just yogamattor?

För att det är på min yogamatta jag landar: efter en tuff dag, efter min skilsmässa, efter inre stress och press så är det på yogamattan som jag också har hittat tillbaka till mig själv och den jag är. Om och om igen. Jag helt enkelt älskar yoga och jag vill att yogamattan jag spenderar tid på ska vara vacker och inspirerande.

Vad betyder yoga för dig?

Yoga har varit räddningen genom mina mörkaste stunder men också en central del i många av mina ljusaste. För mig handlar yoga om att vara i nuet men också om att se saker för vad de verkligen är. Att våga pusha gränser men samtigit att lära mig se mina egna begränsningar. Att hitta och vara i min verklighet. Hoppas det inte låter för flummigt!

Det gör det absolut inte! Yoga och meditation går ju ofta hand i hand med den mer spirituella världen. Hur spirituell är du och vad är välmående för dig?

Jag skulle nog säga att jag är spirituell, men kanske inte så flummig? Men spirituell på kanske ett mer grundat sätt idag än när jag var en såkallad ”hippie”! Jag kämpar fortfarande med min meditationspraktik och har en lång väg att gå. Men jag kastades också in i meditationsvärlden på det mest extrema sätt för 10 år sen när jag hamnade på en 10-dagars vipassana och kom ut på andra sidan som en ny människa. Mycket av det som hände under och efter den resan formade mitt val av partner, och mycket av det som hände den närmsta tiden efter var avgörande för många stora beslut. Jag har stor respekt för vad meditation kan göra med en och egentligen all spirituell praktik.

Vad är Vipassana? Skulle du rekommendera alla att åka på ett vipassana-retreat?

Vipassana är en meditationsteknik och många i väst går oftast en 10-dagars kurs där man mediterar många av dygnets vakna timmar samt är i tystnad under hela kursens gång (något som många oftast inte har gjort tidigare). Jag rekommenderar vipssana till alla som vill eller behöver något livsförändrande, men tycker man bör börja med en liten stund om dagen.

Vad är det svåraste med att driva Grounded Factory? Vilka utmaningar har du stött på längst vägen?

Wow! Det svåraste har väl varit de här gigantiska skorna som man på nåt sätt försöker fylla. Grounded Factory har lätt varit det svåraste, mest utmanande men också det mest givande jag har gjort i mitt liv. Det svåraste under resan har varit att få allt att snurra vidare med co-founder som hoppat av längs vägen, tillverkare som gått under jorden (yes, det har hänt) samt alla dagliga utmaningar man utsetts för. Min titel borde egentligen vara något osexigare än grundare, typ ”problemlösare” eller ”alltiallo”.

Har du något ögonblick som har varit game changing för dig i din karriär?

Dels första gången jag såg en kvinna gå på gatan med en av våra mattor hängandes över axeln, då gjorde jag en liten glädjedans. Och när jag träffar kvinnor som berättar hur yoga förändrat deras liv! Samt ett meddelande av en kvinna som hade legat och gråtit på sin yogamatta, men sen kollat upp på det vackra mönstret. Då fällde jag en liten tår.

Hur gör man för att våga satsa på ett varumärke man drömmer om, utan några som helst garantier på att det kommer gå vägen?

Man hoppar och vågar ta exakt all den energin man har till att våga lita på sig själv och sina krafter. Men också fråga sig, ”vad är det värsta som kan hända”? I de flestas fall är svaret att man måste återgå till en anställning och det är ju inte ett helt galet ”värsta scenario”.

Sen vill jag, med respekt för att alla har olika förutsättningar hemifrån, ändå säga att det ÄR mycket lättare att hoppa in i en start-up om man exempelvis kan bo hemma ett tag, om man har en buffert sparad eller kanske en partner som har de ekonomiska förutsättningar för att ta hand om familjen ett tag. Sen är det också stor skillnad på att starta innan man bildar familj eller efter, både tidsmässigt men också ekonomiskt ansvar. Har man t.ex. barn kan man inte leva på ingenting tills man får snurr på sin verksamhet.

Vad är nästa steg för dig?

Nästa steg är att fortsätta bredda sortimentet för yogamattor på Grounded Factory. Lagom till jul kommer helt fantastiska yogamattor för barn med de vackraste illustrationer jag sett, helt ärligt, mina kids blev så lyckliga när de såg dem. Sen vill jag fortsätta hitta spännande och kanske inte helt förutsägbara designsamarbeten. Jag vill att Grounded Factory ska känns som en trendig yogamatta för den moderna yogin. Det ska finnas en design för alla.

Mitt nästa steg är att parallellt med Grounded Factory också lansera Bare tillsammans med mina fantastiska co-founders Rebecka och Felicia. Bare är ett nytt hållbart underklädesmärke med de skönaste underkläderna man kan ha på sig (testa och jag lovar att ni inte kommer bli besvikna!). Vi har precis varit i Portogal och följt produktionen, den roligaste men också mest utmanande delen i processen och nu är vi mitt uppe i att plåta kollektionen. Alla som tagit fram egen produkt vet hur berusande den känslan är.

Okej, sista frågan! Vilken yogamatta tycker du mest om av era mattor och vad tycker du att man ska tänka på i sin hemmayoga?

Jag älskar vårt senaste tillskott ”Fuck Cancer” som kommer i början på nästa år och som är ett samarbete med Illustrated by Alice, riktigt empowering och helt enkelt galet fin, man vill helst bara rama in den. Sen gillar jag vår senaste supergrepp matta som är ett samarbete med Josefin Dahlbergs varumärke Oh La Moon, den är lugnande och glädjande på samma gång och har världens bästa grepp.

När det kommer till hemmayoga tror jag det viktigaste är att försöka skapa en rutin. Oavsett om det är ett längre pass eller en kort meditation så är det inte hur lång tid utan att man påminner sig om att faktiskt ta sig tiden. Och var inte så hård mot dig själv, en liten stund är bättre än inget. Oftast har vi alla verktygen vi behöver för att må bra – vi måste bara komma ihåg att använda dem.