Retorikexperten Sofia Kacim om hur man vågar ta för sig i karriären, livet och på scen

Bild: Sofias Instagram

Ålder: 29 år
Bor: I Vasastan, Stockholm
Familj: Sambo, föräldrar i Marocko och två bröder i Sundsvall
Titel: Retoriker, föreläsare och medgrundare av HER Global Network
Instagram: @sofiakacim
Beauty-produkt hon inte klarar sig utan: The Ordinary, Caffeine Solution!!!!

Jag har pratat med Sofia Kacim – retorikexpert. Ja, hon jobbar med det alltså. Kanske världens coolaste jobb? För mig som lider av scenskräck har jag alltid fascinerats av dem som lyckas prata inför folk och kanske framför allt lär andra, osäkra personer som jag själv att hitta självförtroende och förmåga i samtal. Jag är sjukt imponerad av Sofia och efter den här intervjun växte den känslan på mig.

Välkomna in i ett samtal om hur man vågar prata, hur coronan påverkar vår generation och vad hon inspireras av. Det här är det tredje samtalet i vår intervju-serie Learn from the Expert där vi pratar med framgångsrika kvinnor om deras karriär, drömmar och hur man övervinner krisen. Ni hittar de tidigare intervjuerna här (klick!).

Torsdag den 14:e maj kl 12.30 har jag och Sofia en LIVE på vår Instagram där ni kan ställa frågor till henne och höra mer om hennes karriär. In på @forni och titta!

Jag känner en spontan press på att leverera smarta, snabba frågor till dig eftersom du är retorikexpert! Vad är människors reaktioner när du berättar om vad du gör?

Haha, det behöver du inte ha. Jag brukar säga att jag precis som en terapeut eller annan typ av coach inte automatiskt slår på min analyshjärna när jag träffar människor. Jag hade blivit helt trasig av att ständigt analysera människor. Reaktionerna är däremot mest nyfikna och undrande, men en del börjar dock även beskriva sin personliga tal-ängslan och undrar vad man kan göra åt det. Jag har dock börjat tvinga vänner att inte skriva ut vad jag jobbar med i ex bröllopshäften, finns ingen mening med att addera ytterligare en dimension av ångest till bröllopstalarna, haha!

Berätta – vad exakt jobbar du med, för de som inte känner till dig sen innan?

Åh, jag gör en hel del. Jag jobbar främst som retorikcoach och föreläsare. Jag har även medgrundat HER Global Network som är ett internationellt kvinnligt community där vi träffar och samtalar med inspirerande kvinnor runt om i världen. Sen är jag även med i juryn för tv-programmet Retorikmatchen som är Sveriges största retoriktävling för barn, och tidningen Chefs retorikexpert.

Att jobba med föreläsningar och coachning är långt ifrån ett traditionellt yrke och jag kan tänka mig att det inte är något som många drömmar om under uppväxten – helt enkelt för att man inte tänker att det går att jobba med det du gör. Det är så lätt när man drömmer att man fastnar innanför boxen, vare sig man vill det eller inte. När förstod du att det är det här du vill jobba med?

Jag insåg rätt tidigt att jag ville jobba med att påverka på något sätt. Antingen genom politik eller genom kommunikation. Jag började retorikcoacha parallellt med att jag pluggade retorik, dels för att se om metoderna vi lärde oss i skolan faktiskt fungerade – men även för att hitta mitt eget sätt att ta mig an retoriken på ett personligt plan. Föreläsningarna kom som en naturlig följd därefter.

Hur tog du dig från att plugga retorik och coacha parallellt till att ta dig dit du är idag?

Under mitt sista år i skolan började jag jobba för en av mina två förebilder inom kommunikation, Per Schlingmann. Där fick jag rätt fria tyglar tidigt och utmanades i både min konsultroll och föreläsarroll.

Vem är din andra förebild?

Den andra personen är Elaine Eksvärd som jag har lyxen att ha som bollplank idag.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sofia Kacim (@sofiakacim)

Om jag drömmer om att göra något liknande, hur tycker du att jag ska göra för att försöka komma dit?

Om du vill bli föreläsare – vilket många av mina kunder som söker sig till mig vill bli/bli bättre på – är det viktigt att du först och främst definierar vad du vill prata om. Det gäller att sätta ett trovärdigt syfte tidigt och jobba utifrån det. Vad konkret vill du förändra och hur kan du använda din föreläsning för att uppnå det?

Jag älskar att prata med människor och till människor, men fastnar lätt i min rädsla för att prata på scen. Har du haft scenskräck? Tips på hur jag övervinner min enorma scenskräck?

Ja usch. Mina första år på scen var en mardröm. I början hade jag en sjuklig ångest över scenframträdanden. Och det är ok, så länge du lär dig att identifiera din ångest, hur den tar sig i uttryck och vilka metoder som passar för att lindra just din scenskräck. Det finns tyvärr ingen one size fits all lösning för just scenskräck. Men en sak som jag ser återkommande är bristen på god förberedelse. Det är A & O om du vill sätta en bra presentation.

Vad är det roligaste du har upplevt tack vare ditt jobb?

Åh, alla människor. Helt klart. Jag möter så många olika typer av personer både när jag föreläser och coachar. Men måste jag välja en sak så är det nog att göra ett barnprogram som gör skillnad på riktigt, och vetskapen om att kids runt om i Sverige faktiskt tar för sig mer när de får rätt verktyg för att kunna utrycka sina tankar och känslor.

Hur påverkas ditt jobb av Corona-krisen?

Likt många andra i både underhållning/utbildningsbranschen så tog det mer eller mindre totalstopp för några veckor sen. Det går att göra en hel del online, men jag saknar att kunna interagera med människor och få dem att interagera med varandra på ett naturligt sätt.

Om den som läser blivit av med sitt jobb på grund av Corona, hur tycker du att hen ska göra för att ta sig vidare? Vad hade du gjort?

Det är en otroligt tuff tid vi befinner oss i där vi oroar oss för både hälsa och ekonomi, vilket gör det svårt att ge generella tips till drabbade. Det är dock alltid bra att vara på tårna och fortsätta höra av sig till personer/företag man vill jobba med. När verksamheterna återgår till någon slags ny normalitet vill man vara on top of mind. Ytterligare en sak är att helt och hållet släppa prestigen. Erbjuds det jobb som du är kvalificerad att göra så kör hårt, även om du är för senior för den typen av jobb.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Sofia Kacim (@sofiakacim)

Hur tror du att vår generation kommer att jobba framöver, tror du att det kommer förändras på grund av pandemin eller kommer vi fortsätta på samma väg som innan?

Jag tror att vår generation får sig en kalldusch nu. Vi är med om vår första kris i vuxen ålder, och har hittills jobbat och verkat i en högkonjunktur som heter duga. Jag tror att en välbehövd dos av ödmjukhet kommer infinna sig i kombination med en starkare övertygelse om att vilja jobba för företag och personer som gör skillnad på riktigt. Med det sagt kommer det även bli svårare för varumärken att ”bara” sälja prylar framöver. Vi vill ha prylar som är bra, håller länge och samtidigt bidrar till ett bättre samhälle. Det tror jag kommer bli det nya normala sättet att konsumera på.

Jag har följt dig på Instagram i flera år och älskar din approach. Allt ifrån ytliga saker som ditt fantastiska hår (!) till att du verkar vara en driven och vass karriärista – som fortfarande har fötterna på jorden. Vem inspireras du av i sociala medier?

Men gud så fint sagt! Jag inspireras av rätt många, men det beror lite på vad jag är i behov av för typ av inspo. För female empowerment går jag till min HER partner Aleksandra Avli, för karriärpepp och vackra outfits kikar jag in hos vännen Babba Rivera, för träningstips utan ångest kollar jag in magiska Damla och vill jag få en ärlig och härlig bild av hur mom life to be + karriär kan komma att se ut så är du queen där.

TACK – vilken härlig pepp att få! Okej, sist men inte minst – hur gör man för att uppnå sina drömmar – från idé till verklighet?

Låter klyschigt men jobba hårt, chilla hårt och våga ta hjälp på vägen. Personligen har jag aldrig varit ett fan av att sätta upp mål och långsiktiga planer, för mig har det istället varit bättre att köra på och ändra riktning i farten. Men fart kommer man inte upp i om inte orken finns. Är därför väldigt noga med att också tacka nej, logga ur och låta prestationssessan vila.

*

Vill du veta mer om Sofia? Tryck här för att läsa hennes bästa livsråd!