SHOPPA ARTIKEL

11 saker du kan göra för planeten redan imorgon

Bildkälla
Artikeln innehåller annonslänkar
Klicka på SHOPPA ARTIKEL till vänster för att se produkter
 

Det kan kännas omöjligt att som privatperson göra någon faktisk skillnad i den enorma mängden avfall vi har samlat ihop på planeten. Det är ett världsproblem och innefattar fler personer än du och jag, vilket gör det alldeles för stort för att vi medborgare själva ska kunna lösa det. Så är det då ens värt att försöka?

Svaret är självklart ja!

Även om klimatförändringarna inte kan kopplas till en enda orsak, kan man ändå se ett mönster av att människan under en längre period levt ett väldigt bekvämt liv som påverkat miljön negativt. Våra bekvämligheter som bland annat flyg, samma-dag-leveranser och stora industrier har kommit ikapp oss och vi måste nu börja lära oss hitta alternativ. Alla kan inte göra allt, man alla kan göra något så om du bara tar till dig en sak från den här listan så kommer du troligtvis göra mer än de flesta!

1. Säg nej till platspåsarna

Oavsett om du är i matbutiken eller i klädaffären, tacka nej till engångskassen och bär istället med dig en flergångskasse. Jag köpte min på IKEA för 15 kr och har den alltid i min väska då den inte tar någon plats alls.

2. Byt ut din plasttandborste till en i bambu

Det tar 400 år för en tandborste i plast att brytas ned. Tänk efter, det betyder att alla dina tandborstar du (och hela din familj) ägt fortfarande finns kvar där ute. Bambu däremot är naturligt biologiskt nedbrytbart.

Tandborste Bambu

Bambu tandborste för vuxna med mjuka borststrån, helt fria från BPA! För varje såld doneras motsvarigheten av en tandborste.
32 kr från Humble Brush
Köp

3. Göm hushållspappret

Ställer du pappret på ett dåligt ställe, så kommer det inte vara det första du springer efter om du råkar spilla någonting. Perfekt sätt att avvänja dig från att använda det helt och hållet. Köp istället riktigt bra trasor som du sedan kan tvätta i maskin. Jag köpte ett 5-pack på Clas Ohlson.

4. Dela kosmetiska svampar och pads i hälften

Du får då dubbelt så mycket användning för dem. Eller ta nästa steg och investera i pads du kan tvätta!

Tvättbara rengöringsrondeller

Byt ut engångspadsen mot de här tvättbara rengöringsrondellerna. Genom att använda återanvändbara rengöringsrondeller är du snäll mot både miljön och plånboken. De passar lika bra till sminkborttagning och hudvård som för rengöring av känslig bebishud
169 kr från Bambaw
Köp

5. Säg nej till sugrör i plast

För helt ärligt, behöver vi verkligen det?

6. Stäng av din TV ordentligt

En TV drar fortfarande ström i stand-by läge. Stäng därför av den ordentligt genom att dra ur kontakten eller slå av den via knappen på TVn istället för via fjärrkontrollen. När du ändå är igång, glöm inte att släcka lamporna innan du går också!

7. Handla smart

Titta på varorna du handlar. Var är det producerat? Välj så närproducerat som möjligt. När går produkten ut? Ska du använda produkten idag kan du ta den med kortast datum då någon annan kanske väljer bort produkten av just den anledningen.

8. Testa menskopp!

Upptäck den avfallsfria friheten som kommer från att använda en menskopp istället för engångs tamponger och bindor. Kom ihåg: det är normalt om det tar flera försök att få rätt passform. Bli inte avskräckt!

Topaz Normal Pink

MonthlyCup menskopp är ett återanvändningsbart mensskydd. Den anpassar den sig efter din kropp och samlar upp blodet istället för att suga upp det, utan att läcka samtidigt som den inte stör din inre miljö eftersom den är PH-vänlig mot ditt underliv.
299 kr från MonthlyCup
Köp

9. Sänk temperaturen hemma

Med en grad lägre temperatur inomhus minskar du uppvärmningskostnaderna med ca 5%.

10. Tvätta rätt

Överdosera inte tvättmedel (eller diskmedel för den delen!) och tvätta i så kalla temperaturer som möjligt. Med dagens tvättmedel så blir det mesta rent vid 40 grader.

11. Spara energi i köket

Koka vatten med vattenkokare och du kan halvera energiförbrukningen. Har du ingen vattenkokare så var noga med att använda lock på kastrullen! Glöm inte heller att frosta av frysen med jämna mellanrum för att spara energi.