5 enkla sätt att leva mer hållbart

Samarbete medSwappie

Förra veckan hörde Swappie av sig till oss på redaktionen, de ville nämligen utmana oss att skriva en artikel med tips på hur man kan leva mer hållbart. Vi hoppade på direkt, det här känns ju som ett kul och lärorikt samarbete! Så här kommer våra bästa tips på hur du kan ta bättre hand om miljön.

1. Ät mer växtbaserat

Enligt The Independent är boskapsuppfödning en av de största bidragsgivande faktorerna till de klimatförändringar vi ser idag – men du behöver inte bli vegan för att känna att du gör något för planeten. Överväg istället att äta mer vegetariskt (mejeriprodukter är OK) eller pescetariskt (fisk och mejerprodukter är OK). Eller så kan du bara se över hur du kan minska ditt intag av kött. En kul utmaning kan vara att prova ett nytt vegetariskt recept i veckan, då drar du ner på köttet och förbättrar dina kunskaper i köket. Spana till exempel in detta recept på vegetarisk sallad med rödbetshummus.

2. Behöver du en ny iPhone? Köp den klimatvänligt av Swappie

Av samma anledning att vi alltid tipsar om att köpa kläder second hand, så kan du också hjälpa planeten genom att köpa din iPhone refurbished. En “refurbished iPhone” betyder att telefonen är återanvänd men återställd till nyskick. 85-95% av en ny iPhones koldioxidavtryck sker under produktionen, vilket är varför det är en så bra idé att köpa en renoverad iPhone från Swappie istället. Då sparar du pengar och släpper ut mindre co2 i atmosfären! Dessutom återanvänds fullt fungerande telefondelar som vanligtvis hade slängts – oavsett om du är ute efter en ny iPhone 11, eller äldre iPhone 7 för att spara lite mer pengar.

En renoverad telefon skiljer sig från en som bara är begagnad, Swappie återställer nämligen iPhone och andra telefoner till nyskick. Varje enhet går igenom ett tekniskt test på 52 steg och eventuella delar byts ut för att säkerställa kvalité (inklusive batteritid). Du har alltid 12 månaders garanti och 14 dagars ångerrätt från det att du köper telefonen.

Är det dags för en ny telefon? Med koden “forni100” får du 100 kronor rabatt på ditt köp. Här kan du se vilka typer av iPhone som Swappie erbjuder!

 

 

swappie iphone

3. Byt ut plasten i vardagen

Istället för att plocka en plastpåse för varje frukt och grönsak varje gång du handlar, investera i nätpåsar. Det kan också vara en idé att införskaffa en tygpåse som du kan ha med dig i väskan, och packa dina varor i denna.

Plast försvinner aldrig och allt mer dyker upp i form av förorening i våra hav. Omkring åtta miljoner ton, för att vara specifik. Du kan enkelt minska din plastanvändning genom att: använda tygpåsar när du handlar mat, försök leta efter glasflaskor när du köper nya skönhetsprodukter och sluta använda engångsprodukter så som sugrör och vattenflaskor i plast.

4. Planera din matvecka med matlådor

Naturvårdsverket berättar att matproduktionen av den mängd mat vi i Sverige slänger varje år motsvarar utsläpp på omkring två miljoner ton koldioxid, det är ungefär tre procent av de totala utsläppen av växthusgaser i landet. För att minska på ditt matsvinn, se till att planera dina måltider! Det hjälper både planeten och plånboken. Om du är osäker på vad du kan laga med de “rest-ingredienser” du har hemma kan den här hemsidan hjälpa dig!

5. Handla second hand eller byt bort dina kläder

Precis som dina telefonköp hos Swappie, försök handla så mycket du kan från second hand. Bara för att ett plagg inte används längre betyder det inte att det inte borde få göra det. Om du istället vill spara pengar kan du organisera ett “klädbyte” med dina vänner. Dina oanvända plagg kan vara någon annans dröm, och du låter dina gamla favoriter se solljuset igen. Ordna kvällar med en grupp vänner i början av varje säsong och donera de kläder som inte byts till närmaste second hand-butik.

*