5 sätt för en nystart 2020

Bild: Mara på M Loves M

När jag sätter nya mål och förbereder mig inför en nystart, så tycker jag alltid om att “återställa” min vardag. Jag tänkte att du kanske också tycker om det – eller kanske behöver det? Så här är tre sätt att göra en reset, för att få en nystart och den där härligt klyschiga “new year, new me“-känslan. Jag håller själv på att jobba mig igenom alla tre aktiviteter, och det hjälper verkligen för att få lite mer klarhet i hur du vill starta 2020.

Så vare sig du skippar nyårslöften, ska lära dig ett nytt språk eller äntligen klara av att göra en winged eyeliner – här är tre sätt att att återställa ditt liv för bästa utgångspunkt.

Space reset

Jag har sagt det förut (och försöker fortfarande få in det i mitt huvud): din omgivning påverkar hur du mår. Enligt studier påverkas vi av hur mycket distraktion som finns runt omkring oss, vare sig det är för många uppgifter eller fysiska ting. Därför kan det vara en bra idé att börja året med ett “uppdaterat” hem där allt är i sin ordning.

Tänk på ett par kategorier du vill ta dig an i dagarna. Till exempel garderoben, badrumsskåpet eller det där Monica-skåpet du har i köket. Du vet, det skåpet som innehåller allt från stearinljus, syprodukter, servetter till gammal reklam du inte orkat slänga. I våras skrev jag en artikel om hur du kan städa som succéförfattaren Marie Kondo, genom att överväga vad som faktiskt ger dig glädje hemma. Dags att rensa!

Gå runt hemma och se vad du vill fixa, byta plats på eller bara göra om i ditt space. Det behöver inte vara storstädning, många små förändringar ger ett stort resultat ändå.

Skapa en vision board

Jag vet, det är klyschigt med vision boards men jag älskar dem så mycket. Även om du inte är den som skriver nyårslöften eller sätter mål, kan en vision board vara en bra påminnelse om vad du vill göra. Börja genom att skapa en “ideal version” av dig själv, antingen genom att ladda ner och fylla i vår mall om vem du vill vara – eller bara skriv hur din dröm-beskrivning på Instagram skulle se ut. Vem är du? Hur vill du att andra ska se dig? Vad gör du och var vill du vara?

När du har en idé om vad du vill fokusera på i år, ska du samla på dig bilder och ord som fungerar som påminnelser. Skriv sedan ut bilderna och sätt upp hemma, eller skapa en vision board digitalt. Jag själv har en “Louise 2.0” board på Pinterest.

nystart

Rensa din telefon

När du har tagit hand om din fysiska omgivning är det dags att ta hand om din digitala. Mobilen fylls lätt upp med information och appar vi sällan använder, vilket kan göra att vi lätt blir distraherade eller stressade när vi ser det. Ta därför en eftermiddag och se över följande:

Social media: In på Instagram, Facebook och alla andra sociala appar för att rensa ditt flöde. Kör Marie Kondo-style och avfölj de som faktiskt inte inspirerar dig.

Din appar: Har du samlat på dig en rad med mappar, fyllda med appar du inte riktigt kommer ihåg varför du laddade ner? Töm dem. Lägg ut allt på “skrivbordet” och radera de apparna du inte rört de senaste månaderna. Det lär vara en del.

Gör om startsidan: Din startsida är det första du ser när du låst upp din telefon, så gör det till en lugn plats. Som tumregel ska bara appar du använder varje dag eller ofta ligga där. Jag själv använder mig av sidan iEmpty (iPhone och iPad) för att skapa ett tomrum på startsidan, så jag bara har de viktigaste apparna – och inga appar ligger högre upp än vad min lilla tumme når.

nystart

 

Det är också väldigt bra om du byter plats på apparna lite då och då, så du inte skapar ett muskelminne. För några månader sedan bytte jag plats på Instagram-appen och först  insåg jag hur mycket jag gick in på Instagram utan att ens tänka på det. Varje gång jag låste upp telefonen klickade jag alltid in på mig på vad jag då trodde var Instagram. Ett riktigt wake up call.

Skapa en läslista

Jag är ett stort fan av självutveckling i alla dess former, böcker eller podcasts. De är ett bra sätt att hålla dig motiverad och nyfiken på ämnet du vill utforska. Så nu när du har gjort din vision board, och har en idé om vad du vill lära dig eller fokusera på i år – hitta böcker eller podcasts som kan guida dig på vägen. Vad behöver du “studera” för att bygga på den visionen av dig själv?

Planera en admindag

Jag vet, det låter såtråkigt med en admindag men det är viktigt. Gör en lista på allt det där du har skjutit på det senaste året och. Boka tandläkartiden, ta ditt cellprov och avprenumerera på streamingtjänsten du inte längre använder. Har du din lista klar? Bra, boka nu in en dag i veckan för att bocka av allt. Sen kan du börja 2020 som en ansvarsfull vuxen människa.