6 sätt att hålla dig aktiv även om du har ett stillasittande arbete

Bild av Andrew Neel via Pexels

Har du ett väldigt stillasittande arbete? De flesta av oss har våra rutiner när de kommer till jobbet: vi går på möten, kollar inkorgen och dricker runt fem koppar kaffe för att få alla uppgifter avverkade innan dagen är över. Men utöver din vanliga rutin rekommenderar vi att du kompletterar med en eller fler för att hålla dig aktiv – vi lovar att det är värt det.

På grund av teknologin idag behöver du sällan lämna ditt skrivbord, men det kan vara skadligt för din hälsa. Förutom nack- och ryggsmärtor kan det öka riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar och påverka din mentala hälsa. En studie visade att de som sitter ner i sin vardag har lättare att bli deprimerade eller få ångest.

Så för att göra en ansträngning för ditt välmående har vi listat sex små förändringar du kan göra för att öka din aktivitet, och förbättra din hälsa.

1. Ta en paus i timmen

Enligt studier på Harvard Medical School kan för många timmar i sittande position kopplas till diabetes och demens. En artikel menar till och med att “sitta är nya rökningen“. För att undvika hälsorisker är det viktigt att du är uppe och rör dig, och det ofta. Försök göra det till en vana att ställa dig upp från ditt bord en gång i timmen och rör dig i ungefär fem minuter, för att aktivera musklerna och öka blodflödet.

Ställ in påminnelser på din mobil för att aktivera kroppen en gång i timmen. Hämta en kopp te, säg hej till en kollega vid deras bord eller stretcha – det kan vara precis vad som helst. Här är en bra artikel som visar dig sex olika sätt att stretcha vid skrivbordet.

2. Ta med bollar till kontoret

Formen av en glob kan verkligen göra under för din hållning om du använder den rätt. Ett alternativ till att tvinga upp ryggraden är att byta ut din stol mot en balansboll, ett annat är att placera en tennisboll mellan dig och ditt ryggstöd. Glöm inte att dra bak hakan för att säkerställa att ryggraden håller sig rak hela vägen upp till hjässan.

3. Utnyttja lunchen

Din hjärna behöver pauser för att få ny fokus och ladda batterierna för eftermiddagen. Din kropp och motivation mår också bra av någon form av aktivitet – så se till att maximera den lunchtid du har. Ta en paus från ditt stillasittande arbete och rör på dig! Jag själv har en tendens att sitta och kolla på Gilmore Girls under min lunchrast, något jag behöver ompröva.

Vare sig du går till gymmet för ett pass, eller bara tar en promenad på tio minuter så kommer du komma tillbaka till skrivbordet med ny energi och motivation som räcker längre.

4. Gå istället för att skicka ett mejl

Det här är ett tips för dig som har kollegor utspridda i en större byggnad. Mejla inte och fråga om de är klara med rapporten, gå bort till deras skrivbord, säg hej och fråga ansikte mot ansikte istället. Det är trevligt, du bygger relationer med dina kollegor och du får lättare in din “en paus i timmen”-rutin.

5. Uppdatera din väg till jobbet

Det lättaste sättet att få till mer aktivitet under dagen är att se över hur din resa till jobbet ser ut. Åker du bil, tar bussen eller T-bana? Om du inte bor mer än 45 minuters promenad från kontoret tycker jag du kan snöra på dig skorna. På mitt tidigare jobb körde jag power-walk till jobbet nästan varje morgon och mådde bra av det. Om du bor längre bort – måste du åka via färdmedel hela vägen? Eller kan du kanske hoppa av på tidigare hållplats och gå sista tjugo minuterna? Vänd din pendling till en stund för kroppen!

6. Ta trapporna istället för hissen

Det är antagligen ett tips du hört förut, men det är verkligen det lättaste sättet att få in lite extra motion i vardagen. Jag har som regel att alltid ta trapporna istället för hiss upp till tre trappor. Ett tips om du har sämre motion, ta det långsamt och lunka upp tills du når toppen – så behöver du inte trilla in på kontoret med andan i halsen.

*

Här kan du läsa fler artiklar om hälsa och välmående.