7 saker jag ska göra när krisen är över

Hur tror ni att Sverige, Europa och världen kommer att se ut när Corona-pandemin förtvinar och vi sakta men säkert börjar leva som vanligt igen? Hur kommer varje enskilt land att bli, vilka är vi när allt det här är över? Kommer länder att hämta sig på olika sätt, läka annorlunda från varandra precis som att vi hanterade pandemin annorlunda? Jag har så många tankar kring den kris vi befinner oss i och om jag grottar ner mig för mycket får jag nästan panik.

Därför försöker jag att inte göra det. Jag tillåter mig själv att kolla på nyheterna varje morgon och kväll men jag fastnar inte i kvällspressens nyhetsflöden där man lätt kan hamna i, som ett svart hål. Dit tillåter jag mig inte att gå. Istället försöker jag att vara hoppfull – för visst ligger det i människors natur att vara just det? Jag tänker mycket på de positiva aspekterna som kan växa ur det här. Att miljön får en chans att återhämta sig, att vi börjar leva mer lokalt, resa mer inrikes, ta hand om det vi har nära istället för att hela tiden längta bort. Kanske inser vi att vi har allt vi behöver precis just här.

Jag har skrivit en liten lista på sju saker som jag, (eller du) kan göra annorlunda när krisen är över och vi lever fritt igen.

Corona
Bilder från Petras bröllop där jag var tärna – bröllop är det finaste och roligaste som finns! Fotograf: Johanna Rosenlew

  1. Kanske ska jag gifta mig i Sverige? Sen jag och min kille blev tillsammans har vi sagt att vi vill gifta oss på en vingård i Italien. När han friade till mig i september var det redan bestämt och vi började försiktigt kika på alternativ, även om vi inte tänkt gifta oss på en gång i och med att vi hade en sju veckors-bebis när han gick ner på knä. Så var Italien det självklara valet, fram tills nu när Corona härskar. Kanske ska vi rikta om och istället gifta oss på någon av alla fantastiska platser som Stockholm erbjuder? Med mat från någon av de krogar som vi älskar och vill ska finnas kvar, blommor från den finaste blomsterhandlaren vi vet och råvaror som alla kommer från svenska bönder. För att ta hand om det vi älskar och har nära, för att visa vår uppskattning till de som har turen att överleva krisen, om än knappt… Men i alla fall – herregud så kul det ska bli att få gifta sig! Hurra för kärleken!
  2. Handla mer närodlat och även säsongsbaserat! Jag har länge handlat ekologiskt och närodlat i den mån det går, men visst har jag skippat att handla efter säsong och istället köpt hem det jag är sugen på. Nu är jag däremot mer sugen på att hjälpa alla svenska bönder och handlare så att de klarar sig och kommer tillbaka på fötter igen. Om jag börjar tänka mer säsongsbaserat i mitt handlande blir det enklare att handla svenskt. Ett litet ps – självklart går företag i andra länder också på knäna. Och alla i hela världen behöver hjälp just nu. Men om man ska tänka på miljö och vårt lands ekonomi kan det vara en tanke att börja konsumera mer svenskt för att visa sin uppskattning och behålla våra fina verksamheter!
  3. Kramas mer. Jag har alltid sett mig själv som en människa som uppskattar social distans, men under Corona när vi ombeds hålla social distans så inser jag hur mycket jag saknar närheten. Jag uppskattar kramar från mina vänner, en puss på kinden av en bekant, en vänlig hand på axeln av en kollega och jag saknar dem. Från och med nu ska jag aldrig ta de för givet igen! Vi ses snart alla kramare.
  4. Nu känner jag mig som ett barn som ska erkänna något, men jag tror inte jag är ensam om detta: skärpa min hygien!!! Jag ser mig själv som en hyfsat hygienisk person men under den här perioden har jag insett att jag inte tvättar händerna länge nog, kan ibland hosta i handen istället för i armvecket (förlåååt) och tar mig själv i ansiktet ca 8537 gånger i minuten. Covid-19 har lärt mig att skärpa till mig ordentligt när det kommer till dessa basic kunskaper och jag hoppas att alla med mig fortsätter vara super-noggranna framöver. Då kanske vi slipper så många vinterkräksjukor, influensor och förkylningar som kommer varje år…
  5. Uppskatta välfärden! Jag har alltid varit enormt tacksam över svensk sjukvård och har aldrig någonsin klagat, tvärtom är jag så glad för alla fina människor jag mött i vården varje gång jag behövt hjälp. Men nu, herregud, jag ska aldrig mer ta den för given. Alla människor som jobbar för att ta hand om oss andra förtjänar en medalj – varje dag. Jag inser att Corona nog har förändrat mig i grunden, jag ser världen och vårt land på ett annat sätt och förstår vikten av att vi hjälper varandra – både nu och framöver.
  6. Shoppa mer i butiker och svensk design. Jag är en sucker för nätshopping och kommer inte att sluta med det, men att shoppa mer svenska designers samt att variera med fysiska butiker är någonting jag absolut kommer att börja med. Jag vill inte se ett Stockholm som ekar av tomma lokaler, gud så sorgligt det skulle vara.
  7. Fråga folk hur dom mår. Med kriser kommer depressioner. Vi vet ännu inte hur många människor som kommer att ta skada av Corona, bara att det är många. Våld ökar i hemmen, alkoholkonsumtionen ökar, depressionerna ökar, självmorden ökar. En kris tar med sig många, många i sitt fall. När vi får börja träffas igen, ska jag bli bättre på att fråga människor i min omgivning hur de mår – på riktigt.

Vill du läsa om vad du kan göra hemma under Corona-tiden? Då hittar du en artikel om det här!